VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Festival naučí vykostit králíky či upéct štrůdl

Brno - Pálenka z oskoruše a moruše, koláče z hradní pece a štrúdl jako od pratety. I na takové speciality lákají slavnosti Jídlo z blízka. Druhý ročník festivalu, do něhož se zapojí třináct brněnských restaurací, začíná 9. července a trvá tři týdny.

1.7.2012
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/archiv

Akce je podle organizátorů určená milovníkům dobrého jídla, kteří se zajímají o jeho původ. „Vybrané restaurace nabídnou tříchodové menu. Kuchaři je musí připravit výhradně z místních sezonních surovin. Aby hosté věděli, odkud jídlo pochází, doplní restaurace každý jídelní lístek o dodavatele surovin a jejich příběh," uvedla organizátorka Lucie Frgalová.

Cena menu začíná na 279 korunách. Zájemci se můžou těšit například na rostbeef z jehněčího hřbetu s marmeládou z rebarbory a domácím celerovým chlebem v restauraci Boulevard nebo roládu z ratibořického králíka ve slanině s houbovým ragú a bramborovou plackou v restauraci Noem Arch. „Abychom zaručili čerst-vost jídla, musí si je lidé zamluvit alespoň čtyřiadvacet hodin předem. Buď telefonicky, nebo přes internet na webových stránkách festivalu," doplnila organizátorka Frgalová.

Kromě speciálních menu nabídnou slavnosti také bohatý doprovodný program. „Lidé se pod vedením odborníků naučí například vykostit králíka v celku nebo upéct štrúdl podle staré receptury pratety kuchařky Dáši Šteflové. Připravili jsme také řadu ochutnávek. Od moravských likérových vín až po pálenky z méně známých druhů ovoce z Bílých Karpat. Ochutnávat se bude například pálenka z oskoruše a moruše," sdělil Tomáš Václavík z hnutí Slow Food Brno, které festival organizuje.

I na ochutnávky a dílny se podle něho mohou lidé přihlašovat přes internet. „Některé workshopy jsou ale plné už nyní," upozornil.

Menu nabízejí:

Bistro Franz, Borgo Agnese, Boulevard, Green, Jednička, Kavárna Era, La Bouchée, Leporelo +, Noem Arch, Ristorante Piazza, Starobrněnská pivnice na Divadelní, Šelepka, U Kastelána

Autor: Anna Fajkusová

1.7.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Archeopark Pavlov. Ilustrační foto.

Soutěžilo muzeum i studio televize. Kraj rozdával ceny za stavby

Při dopravní nehodě před třemi lety přišel Aleš Eger o pravou nohu. Ve čtvrtek o svých zkušenostech vyprávěl na Integrované střední škole automobilové v Brně na akci pro nezkušené a začínající řidiče Jezdím cool.
5

Přišel o nohu a nechtěl, aby ho zachránili. Svůj příběh říká začínajícím řidičům

Děti neponižuji. Nabádali je proti mně, oponuje učitelka. Někteří rodiče ji hájí

Brno - Po stížnosti rodičů na učitelku základní školy Labská se Brněnskému deníku Rovnost ozvali jiní, kteří ji naopak hájí. Pochybení odmítá i dotyčná vyučující.

Největší obavy důchodců? O zdraví i z migrantů, ukázal dlouholetý výzkum

Brno – Jak vnímají lidé odchod do důchodu a z čeho mají největší starosti? Na podobné otázky i mnoho dalších hledali odpověď výzkumníci z Provozně ekonomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně. Několik let analyzovali pomocí dat z evropských šetření, dotazníků i hloubkových rozhovorů kvalitu života českých důchodců. Ve středu představili výsledky.

Bez přepychových přístrojů. Polní nemocnice přibližuje práci Lékařů bez hranic

Brno – Jak chutná roztok proti choleře, proč mají podvyživené děti nafouklá břicha nebo jak se chirurgům operuje ve válkách, mohou lidé zjistit od čtvrtka 27. dubna až do středy 3. května na brněnském náměstí Svobody. Začala tam totiž výstava s názvem Polní nemocnice Lékařů bez hranic.

AKTUALIZOVÁNO

První vertikální farma. Firma vypěstuje ekologické saláty v patrech nad sebou

Břeclav - Břeclavská Fosfa bude historicky první v republice, která vypěstuje zeleninu uvnitř speciální budovy. V takzvané vertikální farmě porostou saláty bez pesticidů a chemikálií.

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies