VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Festival naučí vykostit králíky či upéct štrůdl

Brno - Pálenka z oskoruše a moruše, koláče z hradní pece a štrúdl jako od pratety. I na takové speciality lákají slavnosti Jídlo z blízka. Druhý ročník festivalu, do něhož se zapojí třináct brněnských restaurací, začíná 9. července a trvá tři týdny.

1.7.2012
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/archiv

Akce je podle organizátorů určená milovníkům dobrého jídla, kteří se zajímají o jeho původ. „Vybrané restaurace nabídnou tříchodové menu. Kuchaři je musí připravit výhradně z místních sezonních surovin. Aby hosté věděli, odkud jídlo pochází, doplní restaurace každý jídelní lístek o dodavatele surovin a jejich příběh," uvedla organizátorka Lucie Frgalová.

Cena menu začíná na 279 korunách. Zájemci se můžou těšit například na rostbeef z jehněčího hřbetu s marmeládou z rebarbory a domácím celerovým chlebem v restauraci Boulevard nebo roládu z ratibořického králíka ve slanině s houbovým ragú a bramborovou plackou v restauraci Noem Arch. „Abychom zaručili čerst-vost jídla, musí si je lidé zamluvit alespoň čtyřiadvacet hodin předem. Buď telefonicky, nebo přes internet na webových stránkách festivalu," doplnila organizátorka Frgalová.

Kromě speciálních menu nabídnou slavnosti také bohatý doprovodný program. „Lidé se pod vedením odborníků naučí například vykostit králíka v celku nebo upéct štrúdl podle staré receptury pratety kuchařky Dáši Šteflové. Připravili jsme také řadu ochutnávek. Od moravských likérových vín až po pálenky z méně známých druhů ovoce z Bílých Karpat. Ochutnávat se bude například pálenka z oskoruše a moruše," sdělil Tomáš Václavík z hnutí Slow Food Brno, které festival organizuje.

I na ochutnávky a dílny se podle něho mohou lidé přihlašovat přes internet. „Některé workshopy jsou ale plné už nyní," upozornil.

Menu nabízejí:

Bistro Franz, Borgo Agnese, Boulevard, Green, Jednička, Kavárna Era, La Bouchée, Leporelo +, Noem Arch, Ristorante Piazza, Starobrněnská pivnice na Divadelní, Šelepka, U Kastelána

Autor: Anna Fajkusová

1.7.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Brněnské letiště v Tuřanech - ilustrační foto.
2

Linka z Brna do Eindhovenu končí. WizzAir ji v říjnu zruší

Ilustrační foto.

Muž se chtěl otrávit výfukovými plyny. Policista mu zachránil život

Důchodkyně našla na chodníku 200 tisíc korun. Brašnu s penězi odnesla strážníkům

Brno /ANKETA/ - Přes dvě stě tisíc korun, osobní doklady i platební kartu přinesla ve středu v kožené brašně na řečkovickou služebnu strážníků šestašedesátiletá žena. Našla ji na chodníku v Ječné ulici. Zapomněl ji tam čtyřiasedmdesátiletý muž.

Začíná souboj žluté a zelené. Cestující z Brna do Prahy svezou další autobusy

Brno /FOTOGALERIE/ – Zelená či žlutá, to je oč tu běží. Dosud dominantní brněnský dopravce RegioJet dostává těžkou konkurenci na trase z Brna do Prahy. Flixbus, charakteristický zelenými autobusy, od čtvrtka zvyšuje počet spojů do a z hlavního města. Celkem jich bude jezdit osmadvacet párů denně. Dosud přes Brno provozoval jen mezinárodní linky.

RegioJet zlevnil autobusové jízdenky do Prahy. Reaguje na FlixBus

Brno – V den, kdy narostla konkurence na autobusové lince z Brna do Prahy, se rozhodl brněnský dopravce RegioJet snížit ceny jízdného. „Od čtvrtka nabízíme jízdenky od 149 korun,“ informoval mluvčí společnosti Aleš Ondrůj.

Kotzian: Výstava aut v centru Brna obrala město o miliony korun

Brno – Při konání červencové prodejní výstavy ojetých aut Mototechna mělo město přijít o peníze z místních poplatků. S takovou kritikou pořadatelů přišel ve středu Robert Kotzian ze spolku Brno+.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení