VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Festival naučí vykostit králíky či upéct štrůdl

Brno - Pálenka z oskoruše a moruše, koláče z hradní pece a štrúdl jako od pratety. I na takové speciality lákají slavnosti Jídlo z blízka. Druhý ročník festivalu, do něhož se zapojí třináct brněnských restaurací, začíná 9. července a trvá tři týdny.

1.7.2012
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/archiv

Akce je podle organizátorů určená milovníkům dobrého jídla, kteří se zajímají o jeho původ. „Vybrané restaurace nabídnou tříchodové menu. Kuchaři je musí připravit výhradně z místních sezonních surovin. Aby hosté věděli, odkud jídlo pochází, doplní restaurace každý jídelní lístek o dodavatele surovin a jejich příběh," uvedla organizátorka Lucie Frgalová.

Cena menu začíná na 279 korunách. Zájemci se můžou těšit například na rostbeef z jehněčího hřbetu s marmeládou z rebarbory a domácím celerovým chlebem v restauraci Boulevard nebo roládu z ratibořického králíka ve slanině s houbovým ragú a bramborovou plackou v restauraci Noem Arch. „Abychom zaručili čerst-vost jídla, musí si je lidé zamluvit alespoň čtyřiadvacet hodin předem. Buď telefonicky, nebo přes internet na webových stránkách festivalu," doplnila organizátorka Frgalová.

Kromě speciálních menu nabídnou slavnosti také bohatý doprovodný program. „Lidé se pod vedením odborníků naučí například vykostit králíka v celku nebo upéct štrúdl podle staré receptury pratety kuchařky Dáši Šteflové. Připravili jsme také řadu ochutnávek. Od moravských likérových vín až po pálenky z méně známých druhů ovoce z Bílých Karpat. Ochutnávat se bude například pálenka z oskoruše a moruše," sdělil Tomáš Václavík z hnutí Slow Food Brno, které festival organizuje.

I na ochutnávky a dílny se podle něho mohou lidé přihlašovat přes internet. „Některé workshopy jsou ale plné už nyní," upozornil.

Menu nabízejí:

Bistro Franz, Borgo Agnese, Boulevard, Green, Jednička, Kavárna Era, La Bouchée, Leporelo +, Noem Arch, Ristorante Piazza, Starobrněnská pivnice na Divadelní, Šelepka, U Kastelána

Autor: Anna Fajkusová

1.7.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.
7

Zákaz vjezdu starým autům. Brno zvažuje nízkoemisní zónu uvnitř velkého okruhu

Seniorbus. Ilustrační foto.
12

Lepší podmínky pro starší lidi: v domovech přibude 200 míst, rozšíří Seniorbus

Zimní údržba lodí: téměř 300 kilogramů barvy. Na přehradu vyjedou 22. dubna

Brno /VIDEO/ – Devětačtyřicet kilogramů barvy spotřebuje brněnský dopravní podnik na zimní údržbu každé z šesti lodí plující v sezoně po hladině Brněnské přehrady. V zimním období plavidla natírají jejich posádky a lodě získají nátěr v bílé, černé, modré a červené barvě.

Byl jsem uťáplý, přiznává Nečas. Po pauze se konečně cítí takový jako předtím

Brno – Škola, autoškola, reprezentační a extraligový hokej. To je i pro osmnáctiletého mladíka zápřah. Útočník brněnské Komety Martin Nečas nyní zvládá několik věcí zároveň a do extraligových zápasů získal novou chuť, poté co v prvním únorovém týdnu před reprezentační přestávkou vynechal dvě utkání Komety.

Odvrácení stávky řidičů autobusů? Schůzky nikam nevedly, tvrdí odboráři

Jižní Morava – Schůze, které měly zamezit stávce řidičů autobusů, nepřinesly žádné výsledky, zní z řad odborářů. Na odvrácení krize dali úřadům čas do 15. března. „Budeme jednat čtyřiadvacet hodin denně s kýmkoli, kdo situaci pomůže vyřešit. Stávka je pořád reálná možnost," uvedl předseda odborářů Luboš Pomajbík.

Obžaloba: Připravili ho o byt. Lichva přispěla ke strýcově smrti, bojí se neteř

Brno – Obžalovaní z lichvy ve středu znovu stanuli před soudem. Podle obžaloby se činu dopustili na lehce mentálně retardovaném Vladimíru Bělohoubkovi, který už zemřel. Jeho neteř se domnívá, že ztráta bytu přispěla ke strýcově smrti.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies