VYBERTE SI REGION

Festival naučí vykostit králíky či upéct štrůdl

Brno - Pálenka z oskoruše a moruše, koláče z hradní pece a štrúdl jako od pratety. I na takové speciality lákají slavnosti Jídlo z blízka. Druhý ročník festivalu, do něhož se zapojí třináct brněnských restaurací, začíná 9. července a trvá tři týdny.

1.7.2012
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/archiv

Akce je podle organizátorů určená milovníkům dobrého jídla, kteří se zajímají o jeho původ. „Vybrané restaurace nabídnou tříchodové menu. Kuchaři je musí připravit výhradně z místních sezonních surovin. Aby hosté věděli, odkud jídlo pochází, doplní restaurace každý jídelní lístek o dodavatele surovin a jejich příběh," uvedla organizátorka Lucie Frgalová.

Cena menu začíná na 279 korunách. Zájemci se můžou těšit například na rostbeef z jehněčího hřbetu s marmeládou z rebarbory a domácím celerovým chlebem v restauraci Boulevard nebo roládu z ratibořického králíka ve slanině s houbovým ragú a bramborovou plackou v restauraci Noem Arch. „Abychom zaručili čerst-vost jídla, musí si je lidé zamluvit alespoň čtyřiadvacet hodin předem. Buď telefonicky, nebo přes internet na webových stránkách festivalu," doplnila organizátorka Frgalová.

Kromě speciálních menu nabídnou slavnosti také bohatý doprovodný program. „Lidé se pod vedením odborníků naučí například vykostit králíka v celku nebo upéct štrúdl podle staré receptury pratety kuchařky Dáši Šteflové. Připravili jsme také řadu ochutnávek. Od moravských likérových vín až po pálenky z méně známých druhů ovoce z Bílých Karpat. Ochutnávat se bude například pálenka z oskoruše a moruše," sdělil Tomáš Václavík z hnutí Slow Food Brno, které festival organizuje.

I na ochutnávky a dílny se podle něho mohou lidé přihlašovat přes internet. „Některé workshopy jsou ale plné už nyní," upozornil.

Menu nabízejí:

Bistro Franz, Borgo Agnese, Boulevard, Green, Jednička, Kavárna Era, La Bouchée, Leporelo +, Noem Arch, Ristorante Piazza, Starobrněnská pivnice na Divadelní, Šelepka, U Kastelána

Autor: Anna Fajkusová

1.7.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

Dvacet let v UNESCO. Lednicko-valtický areál je světovou pýchou

Břeclavsko – Vzala přítele za ruku a společně vyrazili vstříc procházce parkem u zámku v Lednici na Břeclavsku. Studentka gymnázia Hana Sýkorová se stala jedním z mnoha set tisíců lidí, kteří si pro strávení volného času vybrali Lednicko-valtický areál. „O víkendu v létě bývá plno, ale v listopadovém pátečním dopoledni je to lepší," řekla studentka k obrovskému zájmu turistů o celý areál. Místo s rozlohou přesahující 280 kilometrů čtverečních za posledních dvacet let rozkvetlo. V prosinci 1996 se stalo součástí Seznamu světového kulturního dědictví UNESCO – organizace OSN pro vzdělání, vědu a kulturu.

Kempného přerod. V kádru Jestřábů vévodí statistice hitů

Chicago, Brno – Kariéru v NHL si staví trpělivě od základů. Hokejový obránce Michal Kempný při angažmá v brněnské Kometě či ruském Avangardu Omsk platil za ofenzivního beka. V dresu Chicaga Blackhawks za 22 zápasů získal dvě asistence a snaží se především odvést bezchybně práci směrem dozadu. „Kdyby se hnal za body, nebude to úplně ono. Má jinou úlohu než v Evropě. Soustředí se na obrannou černou práci. V současné chvíli je to správná cesta," pozoruje Štěpán Sokol, komentátor NHL na televizní stanici Nova Sport.

Souboj dopravců začíná. V neděli poprvé vyrazí z Brna do Prahy vlaky RegioJetu

Jižní Morava – Až bude Brňanka Alena Nepilová příště plánovat cestu do Prahy, bude se muset rozhodovat, s kým vůbec pojede. „Jezdím obvykle dvakrát měsíčně. Protože nemám ráda autobusy, byly pro mě vlaky Českých drah jasná volba. Teď ještě nevím, s kým budu jezdit. Určitě vyzkouším i nováčka," zauvažovala Nepilová. Už v neděli na trať mezi Prahou a Brnem totiž kromě Českých drah vyjede také soukromý dopravce RegioJet. Provozovat bude tři páry vlaků. Dva na trase mezi Prahou, Brnem a Bratislavou, jeden místo hlavního města Slovenska obslouží Hodonín a Staré Město na Uherskohradišťsku. Jeden pár přidají i České dráhy.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies