VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Festival naučí výrobu mascarpone nebo přípravu šneků

Brno – Tři týdny mají Brňané na ochutnávku regionálních potravin od nejlepších brněnských kuchařů, naučit se vařit vlastní šunku, připravit dýňový olej, nebo ochutnat moravské víno jazykem cizince. Čtvrtý ročník gastronomického festivalu Jídlo z blízka právě začal a Brňané si ho užijí až do konce července.

7.7.2014 1
SDÍLEJ:

ILUSTRAČNÍ FOTO: Gastronomický festival Jídlo z blízka v Brně.Foto: DENÍK/Lubomír Stehlík

DEGUSTAČNÍ MENU. Bohéma, Boulevard nebo kavárna Era. To je jen část osmi vyhlášených brněnských restaurací, jejichž šéfkuchaři přeměnili místní suroviny ve speciální festivalová tří až čtyř chodová menu. „Letos se k nám poprvé přidala i mimo brněnská restaurace Hotel Termal Mušov, kde si návštěvníci dají filet z pohořelického kapra. Bereme to jako první krok k rozšíření festivalových restaurací po celém Jihomoravském kraji i za jeho hranice," uvedla mluvčí festivalu Lucie Frgalová.

Ryba podle ní ale není jediné maso, ze kterého můžou návštěvníci vybírat. V restauraci Green ochutnají nadívaný bok z mléčného selátka, v Borgo Agnese jehněčí kýtu a v La Bouchée pod tajemným názvem Lapin rôti à la moutarde roládu z farmářského králíka na hořčici. Pallazzo Restaurant a U Fidela různými způsoby zpracovaly vepřovou plumu.

GASTRONOMICKÉ DÍLNY. Vepřovou paštiku najdou Brňané v každém větším obchodě. Pokud ale dostanou chuť na méně obvyklou zaječí, nebo bažantí, nemusí složitě shánět ani je. Na workshopu v obchůdku Lahůdky J. Gruber Delikatessen se příští středu naučí dělat vlastní.

Poslední červencový víkend se zase můžou vypravit na hrad Veveří, kde si v peci pod věží vyzkoušejí upéct vlastní koláče. „Loni jsme se s přítelem na hrad vypravili. On si zkusil udělat slaný, česnekový koláč, já povidlový. Do pece se vkládaly na speciální dřevěné lopatě. Byl to zážitek a něco jiného, než balený koláč ze supermarketu," zavzpomínala Brňanka Zuzana Doupovcová.

Koho lákají spíš netradiční chutě, naučí kuchaři vyrobit vlastní sýr mascarpone, nebo přípravu šneků na několik způsobů.

NA ČERSTVÉM VZDUCHU. Část letošního programu se přesune také na čerstvý vzduch. Už v úterý večer zve na grilování s živou hudbou restaurace Bohéma. „Nabídneme například grilovaný kozí sýr s ovocným chutney, nebo grilovanou pštrosí debrecínku. K poslechu zahrají swingová a cimbálová muzika," uvedla za restauraci Daniela Kundrová.

Z grilu v Otevřené zahradě pod Špilberkem zavoní o víkendech zvěřina a vyzrálé hovězí i vepřové z Mikrofarmy.

NA ZAPITÍ. Z devíti degustací si můžou zájemci vybrat v přidruženém programu Víno z blízka. „Na 29. července jsme si dokonce pozvali zahraničního sommeliera, který povede degustaci místních vín pohledem cizince," doplnila Frgalová.

Podrobný program akce a informace o rezervacích najdou čtenáři na stránkách festivalu .

Autor: Anna Fajkusová

7.7.2014 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Třiadvacetiletý řidič Passatu sjel ze silnice a naboural do rodinného domu v Malešovicích na Brněnsku. Byl opilý.
AKTUALIZOVÁNO
9

Opilý řidič naboural do rodinného domu. Vjel přímo do ložnice

Ilustrační foto.

V brněnské úrazovce vznikne nové oddělení urologie

Svezl se stovkami aut. Ke stopování stačí úsměv, říká cestovatel

Brno /ROZHOVOR/ – Mezi kontinenty se přepravuje letecky, jinak výhradně stopem. Nikdy neplatí za nocleh a vodu s sebou zásadně nenosí. Cestovatel Slávek Král už dostopoval k terakotové armádě v Číně i na karneval v Riu. „Vždycky mám jen prázdnou lahev. Jsem totiž stydlivý a tohle mě alespoň motivuje začít se bavit s lidmi," říká.

Poštu v Komárově přepadl ozbrojený muž. Odnesl si desítky tisíc korun

Brno – Se zbraní v ruce vešel v pátek navečer do pošty v brněnském Komárově zatím neznámý pachatel. Z přepadení si domů odnesl desítky tisíc korun. Muže policisté stále hledají.

Zbarvili nebe i sebe. Tři tisíce lidí si užily brněnský Rainbow Run

Brno /REPORTÁŽ/ – Vzduchem poletuje barevný prášek. Usazuje se na tělech, ve vlasech. Prachovou vichřicí probleskují úsměvy účastníků letošního běžeckého závodu Rainbow Run, který se v sobotu konal v Brně. Před závodem v běhu na pět kilometrů závodníci vyhodili prášek do vzduchu a na chvíli zabarvili nebe.

Koně bojovali s ohněm, vodou i davem. Na policejním mistrovství

Brno /REPORTÁŽ/ – Skokové derby, policejní parkur nebo skok mohutnosti. V těchto dvou disciplínách v sobotu soutěžilo čtyřiadvacet policistů z jízdních oddílů z několika zemí. V Brně se uskutečnil dvacátý ročník Mezinárodního policejního mistrovství v jezdectví.

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies