VYBERTE SI REGION

Festival naučí výrobu mascarpone nebo přípravu šneků

Brno – Tři týdny mají Brňané na ochutnávku regionálních potravin od nejlepších brněnských kuchařů, naučit se vařit vlastní šunku, připravit dýňový olej, nebo ochutnat moravské víno jazykem cizince. Čtvrtý ročník gastronomického festivalu Jídlo z blízka právě začal a Brňané si ho užijí až do konce července.

7.7.2014 1
SDÍLEJ:

ILUSTRAČNÍ FOTO: Gastronomický festival Jídlo z blízka v Brně.Foto: DENÍK/Lubomír Stehlík

DEGUSTAČNÍ MENU. Bohéma, Boulevard nebo kavárna Era. To je jen část osmi vyhlášených brněnských restaurací, jejichž šéfkuchaři přeměnili místní suroviny ve speciální festivalová tří až čtyř chodová menu. „Letos se k nám poprvé přidala i mimo brněnská restaurace Hotel Termal Mušov, kde si návštěvníci dají filet z pohořelického kapra. Bereme to jako první krok k rozšíření festivalových restaurací po celém Jihomoravském kraji i za jeho hranice," uvedla mluvčí festivalu Lucie Frgalová.

Ryba podle ní ale není jediné maso, ze kterého můžou návštěvníci vybírat. V restauraci Green ochutnají nadívaný bok z mléčného selátka, v Borgo Agnese jehněčí kýtu a v La Bouchée pod tajemným názvem Lapin rôti à la moutarde roládu z farmářského králíka na hořčici. Pallazzo Restaurant a U Fidela různými způsoby zpracovaly vepřovou plumu.

GASTRONOMICKÉ DÍLNY. Vepřovou paštiku najdou Brňané v každém větším obchodě. Pokud ale dostanou chuť na méně obvyklou zaječí, nebo bažantí, nemusí složitě shánět ani je. Na workshopu v obchůdku Lahůdky J. Gruber Delikatessen se příští středu naučí dělat vlastní.

Poslední červencový víkend se zase můžou vypravit na hrad Veveří, kde si v peci pod věží vyzkoušejí upéct vlastní koláče. „Loni jsme se s přítelem na hrad vypravili. On si zkusil udělat slaný, česnekový koláč, já povidlový. Do pece se vkládaly na speciální dřevěné lopatě. Byl to zážitek a něco jiného, než balený koláč ze supermarketu," zavzpomínala Brňanka Zuzana Doupovcová.

Koho lákají spíš netradiční chutě, naučí kuchaři vyrobit vlastní sýr mascarpone, nebo přípravu šneků na několik způsobů.

NA ČERSTVÉM VZDUCHU. Část letošního programu se přesune také na čerstvý vzduch. Už v úterý večer zve na grilování s živou hudbou restaurace Bohéma. „Nabídneme například grilovaný kozí sýr s ovocným chutney, nebo grilovanou pštrosí debrecínku. K poslechu zahrají swingová a cimbálová muzika," uvedla za restauraci Daniela Kundrová.

Z grilu v Otevřené zahradě pod Špilberkem zavoní o víkendech zvěřina a vyzrálé hovězí i vepřové z Mikrofarmy.

NA ZAPITÍ. Z devíti degustací si můžou zájemci vybrat v přidruženém programu Víno z blízka. „Na 29. července jsme si dokonce pozvali zahraničního sommeliera, který povede degustaci místních vín pohledem cizince," doplnila Frgalová.

Podrobný program akce a informace o rezervacích najdou čtenáři na stránkách festivalu .

Autor: Anna Fajkusová

7.7.2014 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Hokejisté brněnské Komety vyhráli v 41. kole extraligy v Hradci Králové 4:3 po prodloužení.

Bojovat a makat. Kometa už se nastavuje na play-off mód, v Hradci se vyplatil

Socha Panny Marie Ořešínské.

Ořešínská madona putuje domácnostmi. Čeká na opravu zvoničky

Lidé zaznamenávají místa do čichové mapy Brna. Voní jim třeba pivovar

Brno /ANKETA/ – Mendlovo náměstí páchne, na Úvoze se kvůli smogu téměř nedá dýchat. Na přibližně dvě desítky podobně nelibě páchnoucích míst v brněnských ulicích už upozornili lidé na internetu. Díky takzvané čichové mapě, kterou na web minulý týden umístili její autoři.

Stříhají v něm lidi přes sto let. Nejstarší brněnské kadeřnictví zrekonstruují

Brno /FOTOGALERIE/ – Ženy i muži se chodí už více než století stříhat do kadeřnictví v Údolní ulici. Nejstarší brněnský salón majitel zrekonstruuje.

Židenický místostarosta Kunc byl podle inspekce hrubý na zaměstnance radnice

Brno - Hrubé jednání a vulgární projevy ze strany místostarosty Petra Kunce měli zažít zaměstnanci židenické radnice podle zprávy inspektorátu práce. „Někteří zaměstnanci pociťovali jednání místostarosty v rozporu s dobrými mravy," sdělila za inspekci Dagmar Berková.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies