VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Festival naučí výrobu mascarpone nebo přípravu šneků

Brno – Tři týdny mají Brňané na ochutnávku regionálních potravin od nejlepších brněnských kuchařů, naučit se vařit vlastní šunku, připravit dýňový olej, nebo ochutnat moravské víno jazykem cizince. Čtvrtý ročník gastronomického festivalu Jídlo z blízka právě začal a Brňané si ho užijí až do konce července.

7.7.2014 1
SDÍLEJ:

ILUSTRAČNÍ FOTO: Gastronomický festival Jídlo z blízka v Brně.Foto: DENÍK/Lubomír Stehlík

DEGUSTAČNÍ MENU. Bohéma, Boulevard nebo kavárna Era. To je jen část osmi vyhlášených brněnských restaurací, jejichž šéfkuchaři přeměnili místní suroviny ve speciální festivalová tří až čtyř chodová menu. „Letos se k nám poprvé přidala i mimo brněnská restaurace Hotel Termal Mušov, kde si návštěvníci dají filet z pohořelického kapra. Bereme to jako první krok k rozšíření festivalových restaurací po celém Jihomoravském kraji i za jeho hranice," uvedla mluvčí festivalu Lucie Frgalová.

Ryba podle ní ale není jediné maso, ze kterého můžou návštěvníci vybírat. V restauraci Green ochutnají nadívaný bok z mléčného selátka, v Borgo Agnese jehněčí kýtu a v La Bouchée pod tajemným názvem Lapin rôti à la moutarde roládu z farmářského králíka na hořčici. Pallazzo Restaurant a U Fidela různými způsoby zpracovaly vepřovou plumu.

GASTRONOMICKÉ DÍLNY. Vepřovou paštiku najdou Brňané v každém větším obchodě. Pokud ale dostanou chuť na méně obvyklou zaječí, nebo bažantí, nemusí složitě shánět ani je. Na workshopu v obchůdku Lahůdky J. Gruber Delikatessen se příští středu naučí dělat vlastní.

Poslední červencový víkend se zase můžou vypravit na hrad Veveří, kde si v peci pod věží vyzkoušejí upéct vlastní koláče. „Loni jsme se s přítelem na hrad vypravili. On si zkusil udělat slaný, česnekový koláč, já povidlový. Do pece se vkládaly na speciální dřevěné lopatě. Byl to zážitek a něco jiného, než balený koláč ze supermarketu," zavzpomínala Brňanka Zuzana Doupovcová.

Koho lákají spíš netradiční chutě, naučí kuchaři vyrobit vlastní sýr mascarpone, nebo přípravu šneků na několik způsobů.

NA ČERSTVÉM VZDUCHU. Část letošního programu se přesune také na čerstvý vzduch. Už v úterý večer zve na grilování s živou hudbou restaurace Bohéma. „Nabídneme například grilovaný kozí sýr s ovocným chutney, nebo grilovanou pštrosí debrecínku. K poslechu zahrají swingová a cimbálová muzika," uvedla za restauraci Daniela Kundrová.

Z grilu v Otevřené zahradě pod Špilberkem zavoní o víkendech zvěřina a vyzrálé hovězí i vepřové z Mikrofarmy.

NA ZAPITÍ. Z devíti degustací si můžou zájemci vybrat v přidruženém programu Víno z blízka. „Na 29. července jsme si dokonce pozvali zahraničního sommeliera, který povede degustaci místních vín pohledem cizince," doplnila Frgalová.

Podrobný program akce a informace o rezervacích najdou čtenáři na stránkách festivalu .

Autor: Anna Fajkusová

7.7.2014 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto
1

Medička pomáhala v uprchlickém táboře. Základem v práci je dobrý kolektiv, míní

Ilustrační foto.
6

Brno podpoří cyklisty. V práci se osprchují

AKTUALIZOVÁNO

Zbrojovka zvládla domácí premiéru, spasila ji vítězná hlavička Řezníčka

Brno – Fotbalisté Zbrojovky přivítali v osmnáctém kole nejvyšší soutěže na svém stadionu Liberec a zvítězili 1:0.

Ulicemi se proháněla pirátská loď. V Kníničkách slavili masopust

Brno – Bum! Rány se ozývaly každou chvíli brněnskými Kníničkami. Místní chasa totiž v sobotu odpoledne slavila masopust. Ulicemi procházel průvod v maskách. Lidé v ulicích potkali tradiční masky, které k fašanku patří, ale třeba i Čerta a Káču, nebo bandu pirátů i se střílející pirátskou lodí.

AKTUALIZOVÁNO

Legendární baron Trenck se projde Špilberkem. Vědci tvoří 3D model podle mumie

Brno – Přesnou podobu jednoho z nejznámějších vězňů držených v brněnské pevnosti Špilberk, legendami opředeného barona Trencka, uvidí lidé již za dva roky. Trojrozměrný model baronova těla i obličeje připravuje vědecký tým. V sobotu baronovu mumii, která se nachází v Kapucínské hrobce, poprvé skenovali a měřili. Výzkum zatím ukázal, že jedna z legend je lživá. Baron totiž nemá v těle žádnou uvízlou střelu.

AKTUALIZOVÁNO

Na dálnici u Popůvek se srazilo několik aut. Tvořily se kolony

Popůvky – Se zdržením museli počítat řidiči, kteří chtěli jet dálnicí D1 ve směru na Brno v sobotu odpoledne. Nedaleko Popůvek se totiž stala dopravní nehoda, kvůli které se tvořily kolony.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies