Ještě před pětadvaceti lety její brány opouštěly nové stroje, dnes jsou to zákazníci s nákupními taškami. Továrna u brněnské Zvonařky se totiž před deseti lety proměnila v obchodní centrum, které je dnes oblíbeným nákupním místem Brňanů.

Dnešní obchodní galerie stojí v místech bývalého továrního komplexu, který založil roku 1865 Brňan Friedrich Wannieck. Firmě se dařilo desítky let, po smrti továrníka ale přestala prosperovat. Před pětadvaceti lety stroje utichly natrvalo a továrna se uzavřela.

Areál dlouho chátral, proto v roce 1994 vznikla Nadace Vaňkovka, která se snažila místo znovu oživit. Na začátku jednadvacátého století se pak rozhodlo o budoucím využití Vaňkovky jako obchodního centra.

Roku 2004 začala rekonstrukce areálu, který se otevřel již o rok později jako Galerie Vaňkovka. „Nákupní centrum vzniklo zrekonstruováním původních budov ve stylu bývalé továrny, na jejíchž základech stojí," upozorňuje ředitel obchodního centra Martin Kondrát.

Vaňkovka tak připomíná bývalý tovární komplex například cihlovým zdivem nebo zachováním jeřábové dráhy v blízkosti budovy. „Je dobře, že si ponechala nějaké původní rysy. Vaňkovka má svou historii a jsem ráda, že se i v jejím moderním pojetí povedlo uchovat stopy minulosti a poukázat na její kořeny," uvažuje Staňková.

Už v roce 2005 mohli návštěvníci galerie zavítat do sto třiceti obchodů, jejichž počet se do dnešních dnů nezměnil. „Od začátku však bylo součástí plánu, aby Vaňkovka nesloužila jen k obchodním účelům. Je to společenská galerie, kam lidé nechodí jen nakupovat, ale také trávit volný čas," poukazuje Kondrát.

Obchodní centrum navštěvují Brňané již deset let a denně jím projde kolem čtyř desítek tisíc zákazníků. „Chodím tam ráda nakupovat, ale ještě víc se mi líbí, že Vaňkovka často pořádá různé akce a výstavy. Občas tam proto chodím spíš jako do muzea," popisuje Brňanka Iva Večeřová.

Vaňkovku navštěvuje i student Petr Staněk. „Galerie je blízko centra, takže je ideálním místem setkávání. Často si v ní dávám s někým sraz, většinou přímo uprostřed Vaňkovky, kde je fontána s krokodýlem," podotýká Brňan.

Oslavy letošního jubilea zahájilo centrum ve středu. „Slavit se ale bude několik měsíců. Akce jsou připravené až do října, návštěvníky čeká mnoho vystoupení známých kapel nebo divadelní představení Divadla Husa na provázku," uvádí ředitel.

V souvislosti s narozeninovým festivalem pak Galerie Vaňkovka natočila i šestidílný miniseriál s Petrem Čtvrtníčkem. „První díl zavedl diváky do dob začátků Vaňkovky před deseti lety," uvádí Kondrát.

Podle něj se však jedná o fikci, nikoli o zobrazení skutečné historie. „Ostatní díly už budou trochu jiné. Petr Čtvrtníček v nich bude spíš humornou formou upozorňovat na program narozeninových oslav," dodává.

Páteční večer se pak ve Vaňkovce ponese v duchu taneční párty pod taktovkou DJ z Ibizy.

MARTINA ŘIHÁNKOVÁ