VÍTÁNÍ JARA NA HVĚZDÁRNĚ

Kdy: sobota, od 13.00

Kde: Hvězdárna a planetárium Brno

Vstupné: zdarma

V pátek minutu před tři čtvrtě na dvanáct v noci nastává jarní rovnodennost. Oslavit se ji chystají ve Hvězdárně a planetáriu Brno. „Existují jasné důkazy, že jarní rovnodennost slavili už Keltové, Germáni, Mayové, Řekové nebo Římané. Pro řadu dávných civilizací ve druhém a třetím tisíciletí před naším letopočtem v této době dokonce začínal nový rok," podotkl ředitel hvězdárny a planetária Jiří Dušek. Na hvězdárně připravili na oslavu speciální program včetně výroby květináčů na osení či opékání špekáčků.

CLASSIC SHOW BRNO

Kdy: od pátku 12.00 do neděle 19.00

Kde: Richard Adam Gallery

Vstupné: 120 Kč

Obdivovatelé starých aut či motorek si v pátek nebo o víkendu najdou cestu do galerie u brněnské Vaňkovky na výstavu a veletrh historických vozidel. „Classic Show se v první řadě snaží ukázat klasická řemesla a technologie používané při opravách a restaurování historických vozidel," uvedla manažerka víkendové akce Kateřina Kupková.

VYNÁŠENÍ SMRTKY

Kdy: neděle od 15.00

Kde: Šlapanice

Vstupné: zdarma

Tradičně se rozloučí se zimou lidé ve Šlapanicích na Brněnsku. Od tří odpoledne tam pořádají vynášení smrtky. Vyjdou společně z tamního Masarykova náměstí.

OTVÍRÁNÍ STUDÁNEK

Kdy: sobota od 14.00

Kde: Brno-Žebětín

Vstupné: zdarma

Především dětem je určeno žebětínské otvírání studánek. Účastníci se společně sejdou na zastávce Ríšova a půjdou na Helenčinu studánku.