VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Gastronomický festival: jídlo letos doplní pálenka nebo pivní kvíz

Brno - Jídlo z regionálních potravin připravené špičkovými brněnskými kuchaři. To už pátým rokem nabízí gastronomický festival Jídlo z blízka, který začíná už ve čtvrtek 16. července. S plným břichem pak můžou Brňané vyrazit i na doprovodné akce. Festival končí až příští neděli.

16.7.2015
SDÍLEJ:

Gastronomický festival Jídlo z blízka. Ilustrační foto.Foto: DENÍK/Lubomír Stehlík

Tento rok si mohou lidé rezervovat tříchodové menu v osmi restauracích. „Letošní novinkou je zapojení bistra DeguŠtace na Moravském náměstí. Jeho hlavní výhodou je, že stačí jen přijít a jídlo si rovnou dát, není potřeba žádná rezervace," zdůraznila organizátorka akce Lucie Frgalová.

Přestože do všech ostatních podniků je rezervace nutná, pro letošní ročník se snažili organizátoři návštěvníkům přístup ulehčit. „Zrušili jsme rezervační server. Zájemci nově volají přímo do restaurací. Je to pro ně jednodušší, mohou si totiž domluvit i termín mimo předem dané časy," doplnila Frgalová.

Festival, který se v Brně koná už popáté, se snaží podporovat regionální prodejce. „Na každém jídelním lístku se lidé dozvědí, odkud jídlo pochází. Mnohých akcí doprovodného programu se účastní i přímo výrobci," nalákala Frgalová. Jednou z nich je třeba páteční Grilování na Moraváku, kdy své ručně vyráběné kozí sýry představí manželé Hrbkovi z Hvozdu u Prostějova.

tři tipy Deníku Rovnost
- 19. července od 15.00. Mandlovice z Hustopečí v Otevřené zahradě. Připravená je ochutnávka tradiční hustopečské pálenky. Na programu je i ukázka míchání koktejlů nebo přípravy masa s využitím mandlovice.

- 21. července od 19.30. Příprava steaků z různých partií stařeného masa v řeznictví Mikrofarma. Návštěvníci se dozví vše o staření masa. Zkušení řezníci ukáží, jak se má maso správně porcovat. Samozřejmostí bude ochutnávka připravovaného masa a vzorků vín.

- 23. července od 17.00. Domácí výroba dezertů v kuchařském studiu Borgo Shop. Lidé si vyzkouší výrobu domácího meruňkového koláče i domácí meruňkové marmelády.

Při dvou grilovacích večerech na Moravském náměstí se festival částečně spojí s další kulturní akcí, s Létem v centru. Páteční odpolední program pak míří zejména na děti. „Kromě různých her si můžou na ohni opéct vlastní špekáček. To se jim v centru města jen tak často nepodaří," poznamenala Frgalová.

Další z akcí doprovodného programu míří také částečně na děti. V neděli ve čtyři odpoledne si mohou asi dvě desítky zájemců vyzkoušet dekorativní vyřezávání ovoce a zeleniny. „Lidé si vyzkouší vyřezávání tvarů do jablka nebo dělání drobných lístků z lilku. Chci ukázat hlavně takové techniky, které zvládnou lidé s obyčejným kuchyňským nožem, není potřeba žádné speciální nástroje. Jde hlavně o zábavu," uvedl Petr Formánek, který se dekorativnímu vyřezávání ovoce a zeleniny věnuje od roku 2005.

Ruku k dílu přiloží účastníci také na kurzu pečení kváskového chleba, který je součástí festivalu letos poprvé. „Jediné, co lidem dáme, jsou suroviny. Veškerá výroba je na nich. Protože těsto musí kynout nejméně hodinu a půl, program je proložený i teoretickými přednáškami," popsal kurz jeho autor Jan Šmikmátor. Svůj vlastní bochník si lidé upečou v sobotu 25. července od jedné hodiny odpoledne.

Pouze na dospělé cílí degustace různých druhů alkoholu. Už tuto neděli mohou návštěvníci v Otevřené zahradě ochutnat tradiční mandlovici z jediného mandloňového sadu ve střední Evropě v Hustopečích na Břeclavsku. „Je to jediná mandlovice na českém trhu. Při její výrobě používáme hroznovou šťávu, proto její chuť není tak silná," popsal chuť unikátního destilátu spolumajitel mandlárny Michal Heřman.

Že se mandlovice nemusí jenom pít, pak předvede šéfkuchař z restaurace La Bouchée, který ukáže její využití při přípravě domácího sušeného masa. Vína z různých jihomoravských vinařství zase lidé ochutnají při dvou vinných duelech v Otevřené zahradě.

Loňský ročník festivalu přilákal do brněnských restaurací několik tisícovek lidí. Organizátoři doufají, že letošní ročník číslo minimálně vyrovná.

Pravidelným účastníkem je například Brňan Petr Kořínek. „Zatím jsem se ještě nerozhodl, co všechno vyzkouším. Jako pivař si ale zřejmě nenechám ujít degustaci piva," řekl Kořínek.

První pivní ochutnávka, z pivovaru Hauskrecht, je na programu už ve čtvrtek od sedmi hodin večer. Pro návštěvníky je připravený i speciální pivní kvíz. Jeho vítězové vyhrají poukázku na exkurzi do pivovaru.

Autor: Hana Florianová

16.7.2015 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
První auto značky Tesla si mohou půjčit brněnští řidiči. Koupila ho carsharingová firma Emuj, která se zaměřuje na elektromobily. Z nuly na sto kilometrů v hodině auto zrychluje za tři sekundy.
39

Superelektromobil v Brně. Zájemce o zážitkovou jízdu zatlačí do sedadla Tesla X

Masarykův onkologický ústav v Brně slavnostně otevřel zrekonstruovaný blok pro centrum prevence a gastroenterologické oddělení.
14

Rakovinu léčí na Žlutém kopci v novém. Přestavba stála téměř čtyřicet milionů

Spolykala jsem sedmdesát tablet, řekla strážníkům. Předávkování sedativy přežila

Brno - Boj o minuty při hledání předávkované ženy se v Brně odehrál v pátek večer. Pětadvacetiletou ženu, která spolykala prášky, hledali strážníci i záchranáři. Našli jí včas.

Sledujte ONLINE: Diskuze s hejtmanem Bohumilem Šimkem o směřování kraje

Brno – Jižní Morava je jedním z nejoblíbenějších cílů turistů a prý se tu dobře žije. Mikulov připomíná Středomoří, zdejší vinice Francii a Brna si všimli editoři několika prestižních zahraničních médií jako TOP destinace pro dovolenou. Jaké jsou možnosti jižní Moravy? Brzdí její ještě větší rozvoj nedokončená dopravní infrastruktura? Funguje zde dopravní systém? Kdy zmizí ze zásad územního rozvoje bílá místa na mapě? A pomáhá jižní Moravě pověst kraje moderních technologií? To jsou hlavní témata pondělní panelové diskuze s jihomoravským hejtmanem Bohumilem Šimkem, kterou budeme sledovat online na našem webu od poledne do druhé odpoledne.

S rakovinou bude bojovat až v Peru u domorodého kmene. Věří na zázraky

Brno /ANKETA/ – Chemoterapie je zdlouhavá a náročná, ale nebolí, píše na svém internetovém blogu třiadvacetiletý Petr Hübel. S rakovinou lymfatických uzlin bojuje od roku 2015. Prodělal desítky vyšetření, zbavil se strachu z jehel a rozhodl se za sedm týdnů odjet do Peru za tradiční přírodní medicínou.

Život na Antarktidě: Alkohol na stanici podléhá schválení, říká klimatolog

Brno /ROZHOVOR/ – Přední český klimatolog Pavel Prošek díky své práci procestoval Arktidu i Antarktidu. Na mrazivém světadílu pomáhal přesně před deseti lety založit první českou polární stanici. „Je to vlastně takový dobře zateplený panelák z dřevoštěpky. Ale dodnes stojí a funguje bezvadně," říká o stanici s nadsázkou. Celkově se do těch míst zúčastnil osmi výprav a pomáhal tam založit klimatologický program.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies