VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Gastronomický festival: jídlo letos doplní pálenka nebo pivní kvíz

Brno - Jídlo z regionálních potravin připravené špičkovými brněnskými kuchaři. To už pátým rokem nabízí gastronomický festival Jídlo z blízka, který začíná už ve čtvrtek 16. července. S plným břichem pak můžou Brňané vyrazit i na doprovodné akce. Festival končí až příští neděli.

16.7.2015
SDÍLEJ:

Gastronomický festival Jídlo z blízka. Ilustrační foto.Foto: DENÍK/Lubomír Stehlík

Tento rok si mohou lidé rezervovat tříchodové menu v osmi restauracích. „Letošní novinkou je zapojení bistra DeguŠtace na Moravském náměstí. Jeho hlavní výhodou je, že stačí jen přijít a jídlo si rovnou dát, není potřeba žádná rezervace," zdůraznila organizátorka akce Lucie Frgalová.

Přestože do všech ostatních podniků je rezervace nutná, pro letošní ročník se snažili organizátoři návštěvníkům přístup ulehčit. „Zrušili jsme rezervační server. Zájemci nově volají přímo do restaurací. Je to pro ně jednodušší, mohou si totiž domluvit i termín mimo předem dané časy," doplnila Frgalová.

Festival, který se v Brně koná už popáté, se snaží podporovat regionální prodejce. „Na každém jídelním lístku se lidé dozvědí, odkud jídlo pochází. Mnohých akcí doprovodného programu se účastní i přímo výrobci," nalákala Frgalová. Jednou z nich je třeba páteční Grilování na Moraváku, kdy své ručně vyráběné kozí sýry představí manželé Hrbkovi z Hvozdu u Prostějova.

tři tipy Deníku Rovnost
- 19. července od 15.00. Mandlovice z Hustopečí v Otevřené zahradě. Připravená je ochutnávka tradiční hustopečské pálenky. Na programu je i ukázka míchání koktejlů nebo přípravy masa s využitím mandlovice.

- 21. července od 19.30. Příprava steaků z různých partií stařeného masa v řeznictví Mikrofarma. Návštěvníci se dozví vše o staření masa. Zkušení řezníci ukáží, jak se má maso správně porcovat. Samozřejmostí bude ochutnávka připravovaného masa a vzorků vín.

- 23. července od 17.00. Domácí výroba dezertů v kuchařském studiu Borgo Shop. Lidé si vyzkouší výrobu domácího meruňkového koláče i domácí meruňkové marmelády.

Při dvou grilovacích večerech na Moravském náměstí se festival částečně spojí s další kulturní akcí, s Létem v centru. Páteční odpolední program pak míří zejména na děti. „Kromě různých her si můžou na ohni opéct vlastní špekáček. To se jim v centru města jen tak často nepodaří," poznamenala Frgalová.

Další z akcí doprovodného programu míří také částečně na děti. V neděli ve čtyři odpoledne si mohou asi dvě desítky zájemců vyzkoušet dekorativní vyřezávání ovoce a zeleniny. „Lidé si vyzkouší vyřezávání tvarů do jablka nebo dělání drobných lístků z lilku. Chci ukázat hlavně takové techniky, které zvládnou lidé s obyčejným kuchyňským nožem, není potřeba žádné speciální nástroje. Jde hlavně o zábavu," uvedl Petr Formánek, který se dekorativnímu vyřezávání ovoce a zeleniny věnuje od roku 2005.

Ruku k dílu přiloží účastníci také na kurzu pečení kváskového chleba, který je součástí festivalu letos poprvé. „Jediné, co lidem dáme, jsou suroviny. Veškerá výroba je na nich. Protože těsto musí kynout nejméně hodinu a půl, program je proložený i teoretickými přednáškami," popsal kurz jeho autor Jan Šmikmátor. Svůj vlastní bochník si lidé upečou v sobotu 25. července od jedné hodiny odpoledne.

Pouze na dospělé cílí degustace různých druhů alkoholu. Už tuto neděli mohou návštěvníci v Otevřené zahradě ochutnat tradiční mandlovici z jediného mandloňového sadu ve střední Evropě v Hustopečích na Břeclavsku. „Je to jediná mandlovice na českém trhu. Při její výrobě používáme hroznovou šťávu, proto její chuť není tak silná," popsal chuť unikátního destilátu spolumajitel mandlárny Michal Heřman.

Že se mandlovice nemusí jenom pít, pak předvede šéfkuchař z restaurace La Bouchée, který ukáže její využití při přípravě domácího sušeného masa. Vína z různých jihomoravských vinařství zase lidé ochutnají při dvou vinných duelech v Otevřené zahradě.

Loňský ročník festivalu přilákal do brněnských restaurací několik tisícovek lidí. Organizátoři doufají, že letošní ročník číslo minimálně vyrovná.

Pravidelným účastníkem je například Brňan Petr Kořínek. „Zatím jsem se ještě nerozhodl, co všechno vyzkouším. Jako pivař si ale zřejmě nenechám ujít degustaci piva," řekl Kořínek.

První pivní ochutnávka, z pivovaru Hauskrecht, je na programu už ve čtvrtek od sedmi hodin večer. Pro návštěvníky je připravený i speciální pivní kvíz. Jeho vítězové vyhrají poukázku na exkurzi do pivovaru.

Autor: Hana Florianová

16.7.2015 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Ilustrační foto

Sebevrah skočil z mostu na D1. Náraz přežil, je ale těžce zraněný

Společnost Thermona v Rapoticích vyrábí plynové a elektrické kotle.

Naše práce lidi hřeje, zní z výrobny kotlů. Ročně jich zhotoví 15 tisíc

Šnečí tempo budování dálnic? Hlavně kvůli zpožděnému územnímu plánu, tvrdí

Jižní Morava – Hlavní příčinou současných průtahů při přípravě stavby nových dálnic a silnic první třídy v Jihomoravském kraji je zrušení schválených zásad územního rozvoje před téměř pěti lety. Shodují se na tom zástupci Ředitelství silnic a dálnic i poslanec a místopředseda sněmovního podvýboru pro dopravu Jaroslav Klaška.

Konec červených v noci na semaforech? Rozhodne analýza. Jedou kvůli bezpečnosti

Brno /ANKETA/ - Část řidičů i brněnských politiků chce prověřit celonoční provoz křižovatek řízených semafory. V Brně jich je čtyřiadvacet a zpomalují provoz. Semafory se nevypínají kvůli bezpečnosti.

Historické bitvy: možná beze zbraní. Kvůli nové směrnici Evropské unie

Jižní Morava - Místo divácky atraktivních rekonstrukcí slavných bitev pouze hudba z reproduktorů a pokládání květin na hromadný hrob. Takový scénář podle mnohých nadšenců vojenské historie hrozí tradičním živým připomínkám historických událostí. Může za to nová směrnice Evropské unie, která zakazuje používat některé typy historických zbraní.

Manželství v kostce? S herci Kronerovou a Navrátilem v brněnské premiéře

Brno – Divadlo Komediograf uvede v brněnské premiéře inscenaci Manželství v kostce, v níž autor a režisér Luboš Balák vsadil na komediální talent Zuzany Kronerové a Oldřicha Navrátila.

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies