VYBERTE SI REGION

Nejlepší kuchaři republiky trénovali na soutěž

Brno - (FOTOGALERIE) Český národní tým kuchařů a cukrářů přijel na generální zkoušku do brněnské restaurace Lucullus.

8.10.2008 1
SDÍLEJ:

Generální zkouška nejlepších kuchařů republiky na mezinárodní soutěž.Foto: DENÍK/Tomáš Škoda

„Kuchařská olympiáda je stejně jako ta sportovní jednou za čtyři roky. Zúčastní se jí ti nejlepší a bodování bude jako v krasobruslení,“ říká kapitán českého národního týmů Asociace kuchařů a cukrářů Jiří Král. Jeho tým tvoří nejlepší profesionálové republiky, kteří za poslední čtyři roky prošli tvrdým tréninkem.

„Všichni se známe z různých soutěží. Většina jsme šéfkuchaři, kteří jsou zvyklí rozkazovat. Ale zvládáme to spolu,“ popisuje spolupráci Král, který je v týmu už dvanáctým rokem a teď řídí přípravy na mezinárodní soutěž v německém Erkfurtu. Požadavky jsou vysoké, a tak i v Lucullu musí být všechno dokonalé. Na kuchyňské lince servirují kuchaři, porce jsou k nerozeznání.

„Na servirování obědu máme podle pravidel soutěže přesně hodinu,“ vysvětluje intenzivní tempo Král. Zatímco v sále si hosté pochvalují jejich umění, profesionálové v kuchyni nepolevují. „Pěna! Zelí!,“ ozývá se z různých koutů. Mísí se zde vůně masa a koření, kuchaři vytváří řady a postupně naplňují talíře svými specialitami. Číšnici se těsní u linek a na povel přebírají další soutěžní porci. Kapku omáčky, která se ocitla na kraji talíře, číšník před východem do sálu pečlivě utírá ubrouskem.

„Naší silnou stránkou je zvěřina. Porotu musíme oslnit nejen kvalitou a chutí, ale i úpravou,“vysvětluje kapitán, který je mnohonásobným držitelem titulu Kuchář roku. Po skončení prezentace se kuchaři představují svým strávníkům. Ti je uznale vítají potleskem.

„My výstavu ladíme do České republiky. Švýcaři mají bonbóny vystavené na velkém kříži, náš hlavní výrobek je kombinací Orloje, Hradčan a Karlova mostu,“ říká s hrdostí šéfcukrář Lukáš Skála o půlmetrovém abstraktním skvostu. Na skleněných podstavcích se hned vedle leskne pět druhů bonbónů ve tvarů čokoládových myší a zelených ostrůvků .„Jejich příprava je dost náročná. Dva lidi je mají hotové až za čtyři dny. Musí se hlavně lesknout,“ říká Skála. Výsledku se však nedá nic vytknout. Bonbóny vypadají jako z porcelánu. Skupinka cukrářů však stále přemýšlí, co by šlo zdokonalit. U vedlejšího stolu přemísťují ozdoby na cukrářském kousku.

Kulinářská elita ze všech světadílů se na 22. světové kuchařské olympiádě IKA 2008 sejde koncem října v německém Erfurtu. Naše republika se jí účastní už od roku 1992. Asociaci kuchařů a cukrářů pravidelně reprezentují národní družstva seniorů i juniorů, regionální týmy i jednotlivci. Letos budou soutěžit s více než šestnácti stovkami kuchařů z čtyřiceti zemí světa.

Marija Nobilisová

8.10.2008 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

Z okolí hlavního nádraží mizí zápach moči, žvýkačky a nedopalky

Brno – Stovky nedopalků a žvýkaček, které ještě minulý týden zdobily okolí hlavního vlakového nádraží v Brně, mizí. Město a městská část od prvního prosince spustily nový systém nepřetržitého úklidu. Ve středu jej politici kontrolovali.Podle Iva Rubeše ze společnosti Ave cz odpadové hospodářství je na úklidu nejtěžší hlavně množství odpadu. „Na takových místech totiž jen přibývá, nemůže se přestat ani na chvíli," sdělil.

Fenomén Ondra: Lezení na OH? Mám z toho strach, je to trochu paskvil

Praha, Brno /ROZHOVOR/ - Není to až tak dávno, co o něm věděl jen úzký okruh lezeckých nadšenců. A vida když v pondělí uspořádal tiskovku po návratu z úspěšné mise Dawn Wall (v kalifornských Yosemitech vylezl za rekordních osm dní nejtěžší stěnu světa v proslulém masivu El Capitan), tísnil se na ní solidní hrozen novinářů a několik televizních štábů. Z brněnského sportovního lezce Adama Ondry je definitivně hvězda tuzemského sportu.

Ministr Jurečka odvolal ředitele Povodí Moravy. Nebyl spokojen s jeho vedením

Brno, Praha – Ministr zemědělství Marian Jurečka ve středu odvolal generálního ředitele státního podniku Povodí Moravy Jana Hodovského. Ministr podle všeho nebyl spokojený s výsledky jeho práce. „Generální ředitel nedokázal čerpat finanční limity pro Povodí Moravy ze státního rozpočtu, časté byly chyby v zakázkách a často se střídali také ředitelé na klíčových postech podniku," nastínila důvody odvolání mluvčí ministerstva zemědělství Markéta Ježková.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies