VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Nejlepší kuchaři republiky trénovali na soutěž

Brno - (FOTOGALERIE) Český národní tým kuchařů a cukrářů přijel na generální zkoušku do brněnské restaurace Lucullus.

8.10.2008 1
SDÍLEJ:
Fotogalerie
9 fotografií

Generální zkouška nejlepších kuchařů republiky na mezinárodní soutěž.Foto: DENÍK/Tomáš Škoda

„Kuchařská olympiáda je stejně jako ta sportovní jednou za čtyři roky. Zúčastní se jí ti nejlepší a bodování bude jako v krasobruslení,“ říká kapitán českého národního týmů Asociace kuchařů a cukrářů Jiří Král. Jeho tým tvoří nejlepší profesionálové republiky, kteří za poslední čtyři roky prošli tvrdým tréninkem.

„Všichni se známe z různých soutěží. Většina jsme šéfkuchaři, kteří jsou zvyklí rozkazovat. Ale zvládáme to spolu,“ popisuje spolupráci Král, který je v týmu už dvanáctým rokem a teď řídí přípravy na mezinárodní soutěž v německém Erkfurtu. Požadavky jsou vysoké, a tak i v Lucullu musí být všechno dokonalé. Na kuchyňské lince servirují kuchaři, porce jsou k nerozeznání.

„Na servirování obědu máme podle pravidel soutěže přesně hodinu,“ vysvětluje intenzivní tempo Král. Zatímco v sále si hosté pochvalují jejich umění, profesionálové v kuchyni nepolevují. „Pěna! Zelí!,“ ozývá se z různých koutů. Mísí se zde vůně masa a koření, kuchaři vytváří řady a postupně naplňují talíře svými specialitami. Číšnici se těsní u linek a na povel přebírají další soutěžní porci. Kapku omáčky, která se ocitla na kraji talíře, číšník před východem do sálu pečlivě utírá ubrouskem.

„Naší silnou stránkou je zvěřina. Porotu musíme oslnit nejen kvalitou a chutí, ale i úpravou,“vysvětluje kapitán, který je mnohonásobným držitelem titulu Kuchář roku. Po skončení prezentace se kuchaři představují svým strávníkům. Ti je uznale vítají potleskem.

„My výstavu ladíme do České republiky. Švýcaři mají bonbóny vystavené na velkém kříži, náš hlavní výrobek je kombinací Orloje, Hradčan a Karlova mostu,“ říká s hrdostí šéfcukrář Lukáš Skála o půlmetrovém abstraktním skvostu. Na skleněných podstavcích se hned vedle leskne pět druhů bonbónů ve tvarů čokoládových myší a zelených ostrůvků .„Jejich příprava je dost náročná. Dva lidi je mají hotové až za čtyři dny. Musí se hlavně lesknout,“ říká Skála. Výsledku se však nedá nic vytknout. Bonbóny vypadají jako z porcelánu. Skupinka cukrářů však stále přemýšlí, co by šlo zdokonalit. U vedlejšího stolu přemísťují ozdoby na cukrářském kousku.

Kulinářská elita ze všech světadílů se na 22. světové kuchařské olympiádě IKA 2008 sejde koncem října v německém Erfurtu. Naše republika se jí účastní už od roku 1992. Asociaci kuchařů a cukrářů pravidelně reprezentují národní družstva seniorů i juniorů, regionální týmy i jednotlivci. Letos budou soutěžit s více než šestnácti stovkami kuchařů z čtyřiceti zemí světa.

Marija Nobilisová

8.10.2008 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační fotografie.
AKTUALIZOVÁNO

VIDEO: Vandalství, nebo klukovina? Děti skákaly po hrobech

První auto značky Tesla si mohou půjčit brněnští řidiči. Koupila ho carsharingová firma Emuj, která se zaměřuje na elektromobily. Z nuly na sto kilometrů v hodině auto zrychluje za tři sekundy.
39

Superelektromobil v Brně. Zájemce o zážitkovou jízdu zatlačí do sedadla Tesla X

Rakovinu léčí na Žlutém kopci v novém. Přestavba stála téměř čtyřicet milionů

Brno – Zbrusu nových prostor se dočkali pacienti Masarykova onkologického ústavu v Brně. Ústav před pár dny slavnostně otevřel zrekonstruovaný blok pro centrum prevence a gastroenterologické oddělení. Přestavbu dokončil loni v prosinci.

Spolykala jsem sedmdesát tablet, řekla strážníkům. Předávkování sedativy přežila

Brno - Boj o minuty při hledání předávkované ženy se v Brně odehrál v pátek večer. Pětadvacetiletou ženu, která spolykala prášky, hledali strážníci i záchranáři. Našli jí včas.

Sledujte ONLINE: Diskuze s hejtmanem Bohumilem Šimkem o směřování kraje

Brno – Jižní Morava je jedním z nejoblíbenějších cílů turistů a prý se tu dobře žije. Mikulov připomíná Středomoří, zdejší vinice Francii a Brna si všimli editoři několika prestižních zahraničních médií jako TOP destinace pro dovolenou. Jaké jsou možnosti jižní Moravy? Brzdí její ještě větší rozvoj nedokončená dopravní infrastruktura? Funguje zde dopravní systém? Kdy zmizí ze zásad územního rozvoje bílá místa na mapě? A pomáhá jižní Moravě pověst kraje moderních technologií? To jsou hlavní témata pondělní panelové diskuze s jihomoravským hejtmanem Bohumilem Šimkem, kterou budeme sledovat online na našem webu od poledne do druhé odpoledne.

S rakovinou bude bojovat až v Peru u domorodého kmene. Věří na zázraky

Brno /ANKETA/ – Chemoterapie je zdlouhavá a náročná, ale nebolí, píše na svém internetovém blogu třiadvacetiletý Petr Hübel. S rakovinou lymfatických uzlin bojuje od roku 2015. Prodělal desítky vyšetření, zbavil se strachu z jehel a rozhodl se za sedm týdnů odjet do Peru za tradiční přírodní medicínou.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies