VYBERTE SI REGION

Nejlepší kuchaři republiky trénovali na soutěž

Brno - (FOTOGALERIE) Český národní tým kuchařů a cukrářů přijel na generální zkoušku do brněnské restaurace Lucullus.

8.10.2008 1
SDÍLEJ:
Fotogalerie
9 fotografií
Generální zkouška nejlepších kuchařů republiky na mezinárodní soutěž.

Generální zkouška nejlepších kuchařů republiky na mezinárodní soutěž.Foto: DENÍK/Tomáš Škoda

„Kuchařská olympiáda je stejně jako ta sportovní jednou za čtyři roky. Zúčastní se jí ti nejlepší a bodování bude jako v krasobruslení,“ říká kapitán českého národního týmů Asociace kuchařů a cukrářů Jiří Král. Jeho tým tvoří nejlepší profesionálové republiky, kteří za poslední čtyři roky prošli tvrdým tréninkem.

„Všichni se známe z různých soutěží. Většina jsme šéfkuchaři, kteří jsou zvyklí rozkazovat. Ale zvládáme to spolu,“ popisuje spolupráci Král, který je v týmu už dvanáctým rokem a teď řídí přípravy na mezinárodní soutěž v německém Erkfurtu. Požadavky jsou vysoké, a tak i v Lucullu musí být všechno dokonalé. Na kuchyňské lince servirují kuchaři, porce jsou k nerozeznání.

„Na servirování obědu máme podle pravidel soutěže přesně hodinu,“ vysvětluje intenzivní tempo Král. Zatímco v sále si hosté pochvalují jejich umění, profesionálové v kuchyni nepolevují. „Pěna! Zelí!,“ ozývá se z různých koutů. Mísí se zde vůně masa a koření, kuchaři vytváří řady a postupně naplňují talíře svými specialitami. Číšnici se těsní u linek a na povel přebírají další soutěžní porci. Kapku omáčky, která se ocitla na kraji talíře, číšník před východem do sálu pečlivě utírá ubrouskem.

„Naší silnou stránkou je zvěřina. Porotu musíme oslnit nejen kvalitou a chutí, ale i úpravou,“vysvětluje kapitán, který je mnohonásobným držitelem titulu Kuchář roku. Po skončení prezentace se kuchaři představují svým strávníkům. Ti je uznale vítají potleskem.

„My výstavu ladíme do České republiky. Švýcaři mají bonbóny vystavené na velkém kříži, náš hlavní výrobek je kombinací Orloje, Hradčan a Karlova mostu,“ říká s hrdostí šéfcukrář Lukáš Skála o půlmetrovém abstraktním skvostu. Na skleněných podstavcích se hned vedle leskne pět druhů bonbónů ve tvarů čokoládových myší a zelených ostrůvků .„Jejich příprava je dost náročná. Dva lidi je mají hotové až za čtyři dny. Musí se hlavně lesknout,“ říká Skála. Výsledku se však nedá nic vytknout. Bonbóny vypadají jako z porcelánu. Skupinka cukrářů však stále přemýšlí, co by šlo zdokonalit. U vedlejšího stolu přemísťují ozdoby na cukrářském kousku.

Kulinářská elita ze všech světadílů se na 22. světové kuchařské olympiádě IKA 2008 sejde koncem října v německém Erfurtu. Naše republika se jí účastní už od roku 1992. Asociaci kuchařů a cukrářů pravidelně reprezentují národní družstva seniorů i juniorů, regionální týmy i jednotlivci. Letos budou soutěžit s více než šestnácti stovkami kuchařů z čtyřiceti zemí světa.

Marija Nobilisová

8.10.2008 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Stát pátrá po majitelích čtyř tisíc domů. Když se nepřihlásí, přijdou o ně

Poprvé naostro. Jihomoravští pacienti poprvé využili speciální sanitku pro převoz zvlášť obézních pacientů.
3

Poprvé využili speciální sanitku. Záchranáři vezli pacienta vážícího 250 kilo

Fenina trápí operované rameno, ve Zbrojovce zatím končí. Nechci být přítěž, říká

Brno – Mohl se stát nečekaným trumfem Zbrojovky v jarním boji o záchranu nejvyšší fotbalové soutěže. Jenže Brno se s bývalým reprezentačním útočníkem rozloučilo.

Jaselská kasárna: snaha o dohodu padla kvůli pozemkům pro natáčení humoresek

Brno – Místo dohody míří spor o Jaselská kasárna v Králově Poli v Brně k soudu. Opět. Z plánované dohody o narovnání mezi městem a stavební společností Kliminvest sešlo kvůli pozemkům, které Česká televize používala v areálu k natáčení Četnických humoresek.

Studio České televize v Běhounské ulici nahradí kavárna, restaurace a kanceláře

Brno – V přízemí restaurace a kavárna s výhledem na Jakubské náměstí, od třetího patra kanceláře. Majitel domu v Běhounské ulici v Brně, který loni opustila Česká televize, plánuje první úpravy. „Chceme nabízet administrativní prostory pro mladé kreativní a technologické firmy," sdělil jednatel firmy Swantonfield, která dům vlastní, Josef Vojta.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies