„Poprvé se girlandy objevily ve městě v šedesátých letech dvacátého století. Byly neonové. Impulsem pro jejich zavěšení byly strojírenské veletrhy,“ popsal počátky girland Radoslav Knap z Technických sítí Brno. Jako první se jimi mohla chlubit ulice Kobližná. Dnes je Brňané mohou obdivovat ještě v ulici Běhounská, Česká, Středová a Masarykova.

Předchůdcem všech těch girland a lamp, který jako první v roce 1781 posvítil nočním chodcům, bylo dvě stě sedmasedmdesát lojových svítidel. Radní jimi přivítali ruského následníka trůnu Pavla Petroviče a jeho manželky Marie. Jejich návštěva urychlila zdlouhavá jednání o osvětlení brněnských ulic, které se bez úspěchu táhly už od roku 1743. Do té doby se musel o světlo při toulkách v noci starat každý sám.

Následující století vyměnilo nejprve loj za olej a později za plyn. První rok dvacátého století osvětlilo Velké náměstí šest elektrických lamp. Brno přilnulo k elektřině už v roce 1882. Tehdy Edisonovy žárovky osvětlily vnitřek divadla Na hradbách, dnešní Mahenovo. Bylo to první divadlo v Evropě, které mělo elektroinstalaci. A elektřině zůstalo Brno věrno až dodnes.

Jak se v průběhu staletí měnily lampy, tak po čtyřiceti letech došlo i na girlandy.

„Nové girlandy jsme zavěsili na přelomu let 1999-2000. Kopírují ty původní ze šedesátých let,“ sdělil Knap. Jejich neodmyslitelnou součástí byly a jsou středové kruhy. „Ty slouží i reklamním účelům. Na většinu z nich jsme ale zatím umístili logo Brna nebo nově znaky jednotlivých městských částí,“ poinformoval Knapův kolega z Technických sítí Brno Tomáš Číhal.

„Líbí se mi jak je ulice v noci osvětlená. Dodává ji to takový slavností ráz. Ale nahoru se raději moc často nekoukám, abych nezakopla,“ řekla své dojmy Zuzana Svobodová.

V případě girland i lamp se však čas od času podívat nahoru určitě vyplatí. A to nejen pouze kvůli nim. Často je totiž uchytili na neméně krásné čerstvě opravené fasády domů.