VYBERTE SI REGION

Grand Restaurant Festival: zákazníky lákali na zásobu líček

Brno - Speciality za pár korun? Od patnáctého ledna do konce minulého měsíce mohli návštěvníci Grand Restaurant Festivalu ochutnávat zvýhodněná degustační menu v sedmi brněnských restauracích. A o akci byl rekordní zájem. „Stejně jako v minulém roce byla nejvyšší návštěvnost v Praze, druhým nejúspěšnějším městem bylo Brno," upřesnila mluvčí festivalu Dominika Vrkotová.

5.3.2013 2
SDÍLEJ:

Grand restaurant festival - ilustrační foto.Foto: DENÍK/Drahomír Stulír

Dodala, že jídla musela zapadat do tří kategorií. „A to Farmář a tradice, Specialita šéfkuchaře a Nejlepší jídlo od maminky. Konkrétní menu vymýšleli šéfkuchaři," vysvětlila Vrkotová.

V brněnských restauracích zaplatili zájemci o základní degustaci dvě stě padesát korun, za dva chody pět set korun a za tříchodovou variantu šest set korun.

Nejnavštěvovanější mimopražskou restaurací se stala brněnská La Bouchée. Nabízela mimo jiné líčka z divočáka dušená s hruškami na červeném víně a lanýže ze savojské kapusty s plněným jehněčím a houbami. „Sehnat líčka je obtížné. Většina dodavatelů zvěřiny zpracovává divočáky bez hlav. Proto jsme se dopředu domluvili se znojemskou firmou Windsor Enterprise. Líčka nám schovávala celou loveckou sezonu, což se hodilo, protože se kryla s festivalem," vysvětlila mluvčí restaurace Lucie Frgalová.

Důraz na používání lokálních a sezonních surovin kladly všechny festivalové restaurace.

Spokojení s návštěvností byli v restauraci Noem Arch v Brně. „Inspiraci při tvorbě menu jsem hledal v dětství. V kategorii Nejlepší jídlo od maminky jsem zvolil kulajdu. Vařil jsem ji ale v duchu moderní kuchyně," usmívá se šéfkuchař Jan Rimpler.

Úspěch oslavovali i v brněnské restauraci Koishi fish & sushi, která v celostátní anketě Maurerův výběr, kde lidé volí nejlepší restauraci, získala první místo. Návštěvníci hodnotili nejen jídla, ale také obsluhu a interiér. „Lidémohou hlasovat průběžně celý rok, a právě svým hlasem posouvají restaurace k účasti na festivalu," vysvětlila mluvčí Vrkotová.

Festival v číslech

Grand Restaurant Festival přivítaly moravské i české restaurace. Na všechna menu se vztahovala zvýhodněná cena.

- o festival mělo zájem 30 585 lidí, z toho 3 546 na jižní Moravě

- zapojilo se 101 restaurací

Tři nejnavštěvovanější restaurace v Brně:

- La Bouchée (921 lidí)

- Pavillon (690 lidí)

- Borgo Agnese (568 lidí)

VLADIMÍRA KREJSOVÁ

Autor: Redakce

5.3.2013 VSTUP DO DISKUSE 2
SDÍLEJ:

Česká hlava pro brněnský tým. Mikroskop pomůže s léčbou rakoviny

Brno – Vynalezl mikroskop, který v budoucnu pomůže s nádorovou léčbou. Padesátiletý Radim Chmelík se svým týmem z Fakulty strojního inženýrství a CEITEC Vysokého učení technického v Brně obdržel minulý týden ocenění vědecké soutěže Česká hlava.

Kníničská Panna Marie? Řezbář ji vyřezal motorovou pilou

Brno /FOTOGALERIE/ – Zvuk motorové pily slyšeli v neděli dopoledne lidé z brněnských Kníniček. Před místní mateřskou školou totiž započal letošní advent v městské části. Jedním z největších lákadel programu byla řezbářská show, při níž řezbář vytvořil postavu Panny Marie.

Nehod motorkářů ubylo. Jsou lépe připravení, tvrdí odborník

Jižní Morava – Devět životů vyhaslo od začátku roku při nehodách motocyklů na silnicích v Jihomoravském kraji. Oproti loňsku je to o jednoho mrtvého méně.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies