VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Guláš z dýně? Chutná prý jako svíčková

Brno /ANKETA/ – Guláš, polévka, koláč, nebo dekorace. To vše se dá připravit z jedné dýně. V sobotu odpoledne o tom návštěvníky Dýňové slavnosti v Otevřené zahradě v Brně přesvědčili amatérští i profesionální kuchaři. Děti dýně využily pro výrobu podzimních strašidel.

12.10.2013
SDÍLEJ:

Dýňové slavnosti v Otevřené zahradě v Brně.Foto: DENÍK/Drahomír Stulír

Dýně, zelenina, kterou kdekdo pěstuje na svém kompostu. Podle amatérské kuchařky Hany Rambouskové končí nejčastěji v kompotu. „Lidé neví, co všechno se z ní dá udělat. Přitom je tolik možností," ukazovala své nápady na zpracování Rambousková. Její slova potvrdila i návštěvnice Milada Machová. „Dýni jsem vždy jen zavařovala. Tady jsem až viděla, že se dá připravovat jinak," pochvalovala si Brňanka v důchodu.

Rambousková se svou rodinou pořádá každý rok tak zvanou dýňovou zabijačku. „Místo prasete, rozporcujeme obrovskou dýni a uděláme z ní vše, co nás napadne," popsala. Na dýňové slavnosti se rozhodla návštěvníkům předvést některé ze svých receptů. Nabídla jim dýňový guláš a špízy se sójovým masem.

„Chutná to trochu jako svíčková, jen mi k tomu chybí knedlík a maso," ohodnotil dýňový guláš Brňan Martin Křistek. Jeho přítelkyně si nejvíce pochutnala na koláči s dýňovou marmeládou od amatérské cukrářky Barbory Ambrůzové. „Jsem na sladké, proto mi tak chutnal," řekla Zuzana Kopečná.

Zatímco dospělí ochutnávali dýňové pokrmy, děti za pomocí lektorky vyráběly z dýní bubáky. „Máma nám uřezala vrch dýně. My jsme jí vydlabali a teď do ní vyřežeme oči a pusu, aby svítila," popsali výrobu sourozenci Kuba a Honza z Brna. Nejhezčí bubák dostal od organizátorů malý dárek.

Podzimní dýňovou slavností ukončila Nadace partnerství první rok provozu výukového hřiště Otevřená zahrada. „Na návštěvníky se budeme těšit zase v dubnu," dodala mluvčí nadace Monika Urbášková.

Autor: Michaela Římanová

Vaříte rádi dýňové pokrmy?

Ano

78 %

Ne

22 %

Hlasovalo: 9

Anketa byla ukončena

12.10.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto

Zábava v plastové kouli? Lide v ní hrají fotbal nebo se promenádují po vodě

Matěj Hollan.
7 31

Náměstek pro dopravu Hollan: Selžu, jen pokud rezidentní zóny nebudou

Kometa a Orli se bijí i v přípravě: Nenecháme si všechno líbit, říkají

Brno, Znojmo – Přátelské utkání v hokeji? Spíš používejme termín přípravné. O nevraživost a bitky totiž není nouze ani v letošním létě. I hokejisté jihomoravských celků Komety Brno a Orlů Znojmo už při prověrkách na novou sezonu shodili rukavice. „Párkrát jsem se porval i v přátelácích. Nerozlišuju, jestli je to příprava, nebo ostrý zápas, každý jde do utkání naplno,“ řekl znojemský bek Jan Lattner.

OBRAZEM: Ochutnávali 250 druhů vína. Ale jen ze zemí, kde bojoval Napoleon

Brno /VIDEO/ – Nádvoří Ditrichsteinského paláce na Zelném trhu v Brně v sobotu zaplnili milovníci vína. Ochutnávali dvě stě padesát druhů z několika zemí. Pravou moravskou atmosféru utvořila i cimbálová muzika a tanečníči Věčně mladý Danaj ze Strážnice.

Na táboře se každoročně vracím do dětství, říká vedoucí skautského oddílu

Vyškov - Jednu košili nosí, i když ne dennodenně, už patnáct let. Přesně tak dlouho je Helena Dvořáková z Vyškova skautkou. Ke kroji, který si tehdy pořídila, se váže spousta jejích vzpomínek. „Abych se stala členkou Junáku, maminka na mě ušila boudu. Teď si život bez skautingu neumím představit,“ říká pětadvacetiletá vedoucí vyškovského dívčího oddílu Kasiopea, která se stará o sedmnáct jeho členek. Podesáté s nimi letos jako hlavní vedoucí vyrazila na tábor do Otaslavic.

Bez největší hvězdy. Legendárního Gotta nahradil za Lužánkami David Koller

Brno /VIDEO/ – Rozložené deky, kelímky s pivem nebo limonádou a hudba. Brněnský stadion za Lužánkami v sobotu odpoledne rozezněli Iné Kafé, Michal Hrůza nebo David Koller. Poslechnout si je přišlo několik stovek lidí, neodradilo je zatažené nebe ani to, že největší hvězda festivalu Létofest, nemocný Karel Gott, nakonec nevystoupil.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení