Jeanová je druhým nejvýše postaveným politikem Kanady hned za britskou královnou. „Výslovně si přála ještě před příjezdem do Prahy navštívit právě Brno a jižní Moravu,“ uvedl hlavní koordinátor návštěvy guvernérky Michal Vlček z kanadského velvyslanectví.

Bývalá novinářka haitského původu, která působila i v organizacích pomáhajících uprchlíkům a týraným ženám, se setká s primátorem Romanem Onderkou, navštíví Muzeum romské kultury a zúčastní se diskuse na Masarykově univerzitě. „Ve své přednášce se podělí o kanadské zkušenosti s integrací menšin,“ uvedla mluvčí univerzity Tereza Fojtová.

Návštěva Muzea romské kultury nemá podle Vlčka žádnou souvislost se zvýšeným počtem Romů z České republiky, kteří žádají v Kanadě o azyl. „Guvernérka se chce dozvědět více o historii, umění a kultuře Romů a při setkání s romskými umělci bude diskutovat o současném romském umění,“ dodal Vlček.

Po obědě v brněnské restauraci U královny Elišky, kde připravují lososa zapečeného v listovém těstě a jablečný štrúdl, čeká guvernérku večeře s hejtmanem kraje Michalem Haškem na slavkovském zámku. V neděli Michaëlle Jeanová navštíví ještě zámek Telč a pak zamíří do Prahy.