Ve stanu se na sebe tlačí několik desítek dětí. Chtějí získat ten nejlepší výhled na ruce vědátorů. „Ukážeme si, jak se líhnou chemičtí hadi," láká diváky Opravil. Do misky na stole sype několik zázračných prášků. Škrtá sirkou a v hadím hnízdě se začínají dít věci. Hmota pomalu bobtná.

Z misky opravdu začínají vylézat úzké válečky kroutící se jako kobry za zvuku píšťaly. „Já tady už nechci být, já se bojím. Pojďme už domů, tatínku," tiskne se otci do náručí asi čtyřletý chlapec. Vědec chytá jedno z pomyslných háďat do ruky. „Je to něco jako pěnovka," uklidňuje obecenstvo.

Pokus střídá pokus. Zatímco jeden z vědců sklízí háďata, druhý už učí děti, jak si doma vyrobit sliz. „To musíme zkusit," nadšeně vybízí rodiče osmiletý Patrik Romanovský. Podle chemiků je to snadné. Smíchá se lepidlo s roztokem z pracího prášku a domácím barvivem a zázrak je na světě. „Začínám se bát, co nás tady ještě naučí," směje se Patrikova matka Alena Romanovská.

Dodává ale, že se jí na festivalu moc líbí i přesto, že venku silně prší. „Nejenom děti, ale i my dospělí se tady dozvíme mnoho zajímavých věcí. U některých stánků se mi zdá, že si to dospělí užívají ještě víc než jejich potomci. Je to způsob chytré zábavy, který se mi líbí," chválí organizátory Romanovská.

Vědci mezitím vybírají dobrovolníky z řad dětí. Ti jim mají pomoci vytvořit stříbro na výrobu zrcátka. „Dostanete na starost každý jednu zkumavku s roztokem, který musíte zahřívat. Pak nám z toho vznikne stříbro," radí pomocníkům Opravil.

Po chvíli varuje diváky, že ne všechny pokusy je možné zkoušet doma. Jedním z nich je výroba rakety. Do plastové lahve nalévá speciální látku, tu následně zahřívá. Prásk. Plastová raketa v mžiku vzlétla několik metrů daleko. Poté, co se publikum vzpamatuje z rány, odměňuje vědce bouřlivým potleskem. „Aby vám to nebylo líto, ukážeme vám pokus, který dělá kravál a přitom není nebezpečný," šibalsky mrká na děti vědec.

Jeho kolegyně mezitím v nádobce s víkem smíchává kypřící prášek s vodou. „Jako děti jsme tuto bombu vyráběli ve škole. Pak jsme si s ní házeli a čekali, komu bouchne v ruce," vzpomíná na dětské lumpárny jeden z přítomných otců. Rána na sebe nenechává dlouho čekat ani ve vědeckém stanu. Sama vědkyně uskakuje leknutím. Dětem září oči nadšením.

Kvůli dešti je většina stánků umístěna v budově hvězdárny. Ve venkovních stanech mohou děti vyzkoušet, jak se dají vytvořit bubny z nejrůznějšího nábytku a kuchyňského náčiní. Příliš zájemců ale venku není. „To kvůli dešti, odpoledne máme objednané lepší počasí. Tak to tady více rozjedeme," doufá netypický bubeník Aleš Pilgr.

Ve vnitřních prostorách je narváno. Vědec Martin Čermák z brněnské Mendelovy univerzity předvádí, co všechno dokáže kapalný dusík. Dýmící kapalinu přelévá z nádoby do nádoby. „Ukážu vám, jak z této kapaliny vytvořím Krakena," varuje přihlížející děti.

V kleštích do nádoby vkládá pingpongový míček. Poté ho pustí na zem a děti nestačí uskakovat. Míček se obrovskou rychlostí roztočil a metá po podlaze. „To je jako zlatonka z Harryho Pottera," směje se dívka, zatímco před Krakenem uskakuje.

U dalšího stánku Univerzity obrany jsou nadšení především chlapci a jejich otcové. Mohou si totiž vyzkoušet nejrůznější pistole a zbraně. „Nejlepší byl ale stejně pokus, při kterém vědci vyráběli zmrzlinu," říká osmiletý Tomáš Kouřil.

I přes dešťové počasí na hvězdárnu v sobotu dorazilo tři tisíce návštěvníků. „Festival začal už v pátek. To tady byly hlavně školy. Za oba dny si ale vědecké zábavy přišlo užít přibližně čtyři a půl tisíce lidí," shrnuli dvou denní festival organizátoři na facebookových stránkách hvězdárny.