„Proměňuje se to v průběhu dne a jinak jsou stálé lokace jako například velká sídliště. Ráno se vylidní, odpoledne a v noci jsou zase neprůjezdná,“ uvedl mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Mikoška. Dodal, že pokud hasiči vyjíždí k požáru večer, velmi často narazí na problém s průjezdem.

Zablokovanou cestu hasiči řeší několika způsoby. Dovolávat se majitele auta je zdlouhavé, k požáru se musí dostat co nejrychleji. „Pokud spěcháme, můžeme si auta rozhoupat a posunout si je, nebo musíme natahovat hadicové vedení na delší vzdálenost, což je samozřejmě časově náročné,“ vysvětlil Mikoška. V některých případech ale musí hasiči přímo k hořícímu objektu, jako například s žebříkem. V takových případech musí blok objíždět a hledat jinou přístupnou cestu.

Rady řidičům

•Při parkování nechejte alespoň tři metry široký pruh. 

•Parkujte dál od křižovatek, zatáček a zúžení. 

•Neparkujte blízko nástupních ploch pro požární techniku a před vstupem do objektů.

Ilustrační foto.
Je nám zima, stěžují si lidé z brněnské ulice Heleny Malířové

Kapacita parkovacích míst na sídlištích je nedostačující. Místní nemají kde zaparkovat. „Dřív bylo jedno auto na dvě rodiny. Teď je to naopak. Takže místo není,“ řekl jeden z obyvatel sídliště Jakub Škraňka. Dodává také, že když parkuje, myslí na dodržení vzdálenosti průjezdu.


Neparkujte v zatáčkách a zúžení, radí hasiči. „Celá ulice byla průjezdná, kromě jednoho místa, kde byl by mělo problém i osobní auto, naopak cisterna nebo žebřík,“ uvedl na příkladu mluvčí jihomoravských hasičů. V závěru dodal, že ohleduplnost řidičů násobí rychlost zásahu hasičů a tím zvyšuje šanci na záchranu životu a majetku.

JOLANA HALALOVÁ

Ilustrační foto.
V kraji chybí máslo, lidé si vyrábí i vlastní