Co na tom, že v civilním kalendáři nese datum čtvrtého května jméno Květoslava. Každému profesionálnímu i dobrovolnému hasiči v tento den srdce poskočí kvůli jinému jménu. Podle církevního kalendáře patří tento den svatému Floriánovi, patronovi hasičů.

Stavovská čest však hasičům vždy velí plnit nejdříve povinnost a pak se teprve věnovat zábavě. I na cechovní svátek se tak na Jižní Moravě hasilo a cvičilo. Mohutný zásah čekal na devatenáct požárních jednotek s šestatřiceti cisternami, které se zúčastnily taktického cvičení v areálu společnosti Čepro ve Střelicích na Brněnsku. „Námětem cvičení byla likvidace mimořádné události, požáru podzemních nádrží. Vzhledem k rozsahu imitovaného požáru byl vyhlášen třetí, nejvyšší stupeň poplachu. Cvičení se zúčastnilo sto šedesát hasičů a příslušníků dalších složek,“ uvedl mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Haid.

Oproti ryze pracovní náplni střelického cvičení měla naopak slavnostní průběh jiná akce, jíž se zúčastnilo několik jihomoravských hasičů na zámku v Kolodějích u Prahy. Zástupci ministerstva vnitra tam vyznamenali třicet čtyři bojovníků s ohněm, mezi nimiž byli znojemský velitel Petr Mareš, slavkovský velitel Miroslav Minařík a jihomoravský ředitel odboru ochrany obyvatelstva Zdeněk Kubeš.

Nádech parády dodali hasiči floriánskému svátku také uspořádáním vystoupení hasičských dechovek, které vyhrávaly Brňanům přímo v ulicích centra města. „Zatímco třicetičlenná hudba hasičů z Olomouckého kraje hrála a zpívala na náměstí Svobody, desetičlenná kapela z východočeské Skutče projížděla ulicemi na dvou historických hasičských stříkačkách a vyhrávala za jízdy i při zastávkách,“ popsal přehlídku Haid. Řízné tóny dechovek doprovodila předváděcí jízda a výstava historických stříkaček z Olešnice na Blanensku, Pozořic a Hrušovan na Brněnsku a z brněnské městské části Komín.

Svátek si užili také hasiči z mnoha městeček a vesnic celé jižní Moravy. Už nějaký ten pátek se třeba ze své nové zbrojnice těší hasiči v Kobylí na Břeclavsku, nyní se ale rozhodli ji i vysvětit. Za účasti herečky Terezy Brodské tam odhalili sošku svatého Floriána. „Zhotovila nám ji na míru z keramiky hodonínská autorka Zdeňka Ciprová. Soška bude stát ve výklenku budovy jako její nedílná součást,“ prozradila starostka obce Dagmar Kovaříková. Svátek si bude připomínat řada obcí ještě v neděli, kdy se u kostelů, kaplí a božích muk zasvěcených „Floriánkovi“ konají poutní mše.