Jednou z těch, kdo přílet těchto poslů zimy pravidelně očekává, je i Brňanka Jiřina Hašková. „Jakmile vidím v ulicích první havrany, je to pro mě znamení, že brzy přituhne. Aspoň vím, že si už mám přichystat teplejší oblečení na zimu," svěřila se Brňanka.

Oblíbené zimoviště mají havrani polní v lužních lesích kolem řeky Svratky poblíž Židlochovic na Brněnsku. V některých letech jich tam zimuje až dvacet tisíc.

Přes den se ptáci hledají potravu na polích. Odpoledne se slétají do hejna a když se zešeří, odlétají na nocoviště. Spí v korunách stromů, kterou jsou někdy od tíhy havranů polámané. Zpět na sever se ptáci vrací kolem třináctého března.

Další druhy ptáků ze severních zemí, kteří v Brně obvykle přečkají zimu, do města zatím nedorazily. „Očekáváme, že do Brna přiletí asi do čtrnácti dnů. Jde třeba o pěnkavu jikavce nebo brkoslava severního," řekl brněnský ornitolog Zdeněk Machař.

To potvrzuje i jeho kolega z oboru David Horal. „Kdy k nám někteří ptáci přiletí, se odvíjí od počasí v zemi, kterou na zimu opouští. Pokud je u nich tepleji než obvykle, přiletí zřejmě později," odhadl Horal.

Na jiná místa jižní Moravy už některé druhy zimních ptáků přiletěly. Ornitologové zaznamenali například přílet kalouse pustovky. Na početná hejna hus velkých, která se každoročně slétají poblíž vodních nádrží Nové Mlýny na Břeclavsku, si však lidé ještě chvíli počkají. Dorazí tam jako obvykle až na začátku roku.

HANA FLORIANOVÁ
KATEŘINA FOLTÁNKOVÁ