„Považujeme zdravotnictví za naši prioritu, a proto jsme se rozhodli hledat inspiraci i v blízkém zahraničí,“ vysvětlil česko-slovenské setkání Paroubek. Hlavním tématem se staly regulační poplatky, které se na Slovensku vybíraly, ale nová levicová vláda je zase zrušila.

„Jasně se prokázalo, že nemají žádnou regulační funkci. Pokles pacientů byl jen těsně po zavedení poplatků, pak se zase zvýšil,“ uvedl Raši. Podle něj poplatky náklady na zdravotnickou péči právě zvýšily. „Zejména starší lidé totiž kvůli poplatku oddalovali návštěvu lékaře. Do péče se pak dostali, až byl jejich stav mnohem horší,“ podotkl Raši.

Poplatky v Česku budou částečně rušit kraje. „Od prvního února budou všechny kraje kromě Prahy za pacienty platit v krajských nemocnicích poplatky. A samozřejmě doufáme, že zákon o celostátním zrušení, který už prošel poslaneckou sněmovnou, projde i senátem,“ řek Paroubek.

Předseda ČSSD jednal se zástupci krajů také o tom, že České dráhy vyžadují po krajích doplácení ztrát za regionální dopravu. „Kraje s těmito penězmi nemůže počítat v rozpočtu, nemohou je zaplatit. Nemyslím si, že kdyby většina hejtmanů byla z tábora ODS, nechala by je vláda ztráty drah zaplatit,“ zdůraznil Paroubek. Uhrazení ztrát za regionální dopravu kraji považuje za trest občanům, kteří volili ČSSD.

Podle hejtmana Jihomoravského Kraje Michala Haška je nutné, aby vláda tuto situaci vyřešila. „Pokud se to bude opakovat i další rok, musíme udělat nějaké opatření. Kraje by například mohly koupit část akcií Českých drah, aby tak mohli kontrolovat jejich činnost,“ navrhl Hašek.

Asociace krajů v Brně v úterý také řešila problémy se zmenšováním státní podpory pro sociální zařízení. „Většina z nich tak bude mít v druhé polovině roku velké problémy a mohlo by to znamenat, že desítky z nich zavřou,“ upozornil Paroubek.

Setkání českých krajů se slovenskými kolegy se bude také zabývat česko-slovenskou spoluprací v oblasti akutní péče v pohraničních oblastech.