Lidé pěstovali révu na jižních svazích kolem Brna. „Město má dobrou polohu a obyvatelé tady vyráběli víno. Pak ho skladovali ve sklepích pod Zelným trhem," řekla Flodrová. Některé vinice byly přímo městské. Víno z nich se pilo v obecních hostincích.

Jedna z vinic bývala na svazích Špilberku. Lidé se tam starali o víno až do třicetileté války. Při střetech se Švédy v srpnu 1645 válečníci vinnou révu zničili.

Nyní nadšenci usilují o obnovení historické vinice. Magistrát upraví terén pod Špilberkem směrem k Pellicově ulici, občanské sdružení tam potom vysadí 350 sazenic. Původně měli dělníci upravit pozemek již na podzim. „Zatím stále s vinaři jednáme a vyjasňujeme si budoucí podobu. Letos se do prací určitě nepustíme," sdělil mluvčí magistrátu Pavel Žára. Nadšenci se zpožděním počítají. „Vysazovat začneme nejdříve přespříští jaro," uvedl vinař Jiří Nečas.

Už počtvrté letos sklidí únoru vinaři z brněnské městské části Vinohrady. „Révu pěstujeme na Hádecké planině asi na dvou a půl tisících hlavách. Letos je zatím poměrně přívětivé počasí, tak doufáme v dobrou úrodu," sdělil vinohradský starosta Jiří Čejka. Víno radnice používá jako dary při různých oficiálních příležitostech. „Lidé jej ale mohou zakoupit i v některých obchodech ve Vinohradech," doplnil starosta.

S mnohem menší produkcí se může pochlubit i městská část Bohunice. „Máme jen pětadvacet hlav, ze kterých sklidíme kolem čtyřiceti kilogramů hroznů. Víno je pak možné ochutnat například při svatomartinských slavnostech," sdělil bohunický obecní vinohradník a starosta Miloš Vrážel. Víno z Bohunic letos lidé ochutnají už potřetí.

Malou vinici by chtěli i lidé z Nového Lískovce. „Mohla by vzniknout poblíž ulice Petra Křivky," dodal místostarosta Nového Lískovce Jan Privarčák.