Michaelu Ottovou jako první v bývalé továrně zaujme řada bílých svatebních šatů. „Myslíš, že by mi slušely tyhle s krajskou nebo mám jít do jednodušších v pudrové barvě?," ptá se svého nastávajícího a důkladně si vystavené šaty prohlíží. Na rozdíl od jejího přítele, kterému je barva šatů lhostejná, krejčová má ohledně letošních trendů jasno. „Rozhodně bych šla do těch pudrových. To je letošní barva číslo jedna. Navíc vám půjde krásně k barvě pleti a vlasů. Krajka by na vás vypadala příliš lacině," doporučuje budoucí nevěstě.

Na svatební veletrh vedle brněnské Vaňkovky zavítalo o víkendu dva a půl tisíce lidí. Podle Michaely Martinové ze svatební agentury Bridee jsou letošními barevnými hity mátově zelená a malinová. „Na první pohled vypadají, že k sobě nepasují. Ale krásně doplní slavnostní atmosféru," přesvědčuje mladý pár Martinová. A ukazuje jim jednotlivé doplňky, které mohou v jejich slavnostní den perfektně dozdobit.

Budoucí nevěsty se svými družičkami, které jim svatby pomáhají organizovat, se nejvíce těší právě na módní přehlídky svatebních salónů. Uprostřed velké haly se blyští velké přehlídkové molo, po kterém se procházejí mladé a hubené dívky v nadýchaných svatebních šatech. Bílé šaty mají bohatě zdobené živůtky lesklými kamínky. Široká sukně se při chůzi kymácí ze strany na stranu. Většina zatím svobodných dívek se na modelky v bílých šatech dívají se zasněným výrazem. „Těším se, až budu mít princeznovské šaty na sobě já. Chci mít i korunku a dlouhý závoj," svěřuje se nastávající nevěsta své kamarádce, zatímco se dívají na další procházející modelku.

Ne všechny přítomné slečny jsou ze zdobených šatů nadšené. „Už nejsem nejmladší. Ve svých dvaačtyřiceti letech si tohle nemůžu dovolit," vzteká se žena ve středním věku a důrazně odchází ze sálu. Pronásleduje ji její kamarádka, která se ji snaží udobřit a navrhuje kompromis. Zbytek nastávajících nevěst je závoji a spodničkami nadšen.

Jako poslední na mole kráčí brunetka s jednoduchými hladkými šaty. Vrchní část šatů je zdobená bohatou krajkou. Lucie Lindovská silně dloube do svého přítele loktem a výrazným pohledem mu naznačuje, že právě tyto šaty jsou ty pravé. „Myslíš, že podobné seženeme pro mě i ve větší velikosti," přemýšlí. Přítel na ni šibalsky pohlédne a je si jistý, že určitě. „Klidně i krásnější," špitne ji do ucha zamilovaně.

Za silného potlesku končí jedna z několika přehlídek šatů. Na molo nastupuje nenápadný pihovatý mladík a moderátor návštěvníkům představuje finalistu soutěže Československá Superstar Štěpána Urbana. Za doprovodu kytary zahraje tři písně. Jeho výběr hodnotí Jakub Chomut, který na svatbách zajišťuje hudbu. „Každý rok máme písně, které si nevěsta s ženichem vyberou jako svou hlavní píseň. Například loni to bylo Ty a já od skupiny Kryštof nebo Thinking out loud od Eda Sheerana. Na letošní svatební hit ještě zatím čekáme," přibližuje.

Brňanku Kateřinu Bzonkovou ze všeho nejvíce zajímá, jak bude vypadat její svatební dort. „Nechci ho vyměnit za moderní makronky nebo cupcaky. Ke svatebnímu dortu patří totiž důležitá tradice a to rozkrajování. Musí ho porcovat zároveň nevěsta se ženichem. Když se jim to podaří bez problému, je to známka toho, že spolu dlouze vydrží a jsou sehraný tým," vysvětluje důrazně cukrářce a svému nastávajícímu Bzonková.

S cukrářkou Jarmilou Štorkovou tedy probírají detaily svatebního dortu. „Vynechala bych fondán nebo marcipán. Ty příliš potlačují chuť dort a nevynikne tolik čerstvé ovoce. Příliš se ani nehraje na zdobení. Většinou mají dorty jednotnou barvu. Letošním trendem je pudrová, smetanová nebo bílá," navrhuje budoucím novomanželům cukrářka.

Zamilovaný pár procházející kolem desítky stánků zastavuje Marie Šotkovská a ukazuje jim ručně malované svatební oznámení. „Pošlete nám fotku a řeknete, v jakém stylu byste oznámení chtěli. My vám ho barvami navrhneme. Například jeden pár chtěl být zobrazen jako letec a jeho dívka," představuje romantická oznámení Šotkovská.