Zaměstnanci polikliniky se shodují, že se už celá desetiletí v budově nic nezměnilo. „Je trochu nevýhoda, že se rekonstrukce musí dělat za provozu. Když se dělaly fasády, měli jsme třeba zakrytá okna. Pracovně nás to ale nijak neomezuje," podotkl lékař z polikliniky, který si nepřál uvést jméno. Redakce jej ale zná.

Rekonstrukce hradí investiční odbor brněnského magistrátu a dotace ministerstva práce a sociálních věcí. Město přijdou na přibližně 450 milionů. „Momentálně vybíráme zhotovitele stavebních prací na přestavbu prostor pro dětskou skupinu. Ta nahradí nevyužívané oddělení rehabilitace a bude sloužit dětem ve věku od jednoho a půl roku do čtyř let," řekla ředitelka polikliniky Kamila Krausová.

Jakmile bude budova opravená, přestěhují se tam i ordinace z polikliniky Bílý dům na Žerotínově náměstí, s níž se plánuje zařízení už dlouhou dobu sjednotit. „Zcela jistě to ale nebude do konce letošního roku," poznamenala Krausová.

Do ordinací podle lékařů často přicházejí pacientky s dětmi, které na matky čekají třeba v převlékárně. „Když jsem byl malý, vzpomínám si, že byla v přízemí podobná úschovna, kde si děti mohly hrát na písku a někdo na ně dohlížel," připomněl jeden z lékařů.

Náměstek brněnského primátora pro zdraví a pro rodinnou politiku Petr Hladík uvedl, že u polikliniky vznikne také dětské hřiště. „To bude sloužit zdravým dětem pacientů, pro které třeba rodiče nenašli hlídání, když museli na pohotovost. Půjde o jakousi náhradu školky," popsal.

Hlídání při návštěvě lékaře občas postrádá i Brňanka Klára Svobodová. O umístění své dvouleté dcery do dětské skupiny však neuvažuje. „Měla bych trochu obavy, aby v okolí nemocničního prostředí nebyla častěji nemocná," prohlásila.

O zábavu dětí pacientů se stará také vedení brněnské Fakultní nemocnice. „Největší a nejhojněji navštěvovaný dětský koutek máme v Bohunicích. Nemocnice je celkově velmi vstřícná dětem, v každé čekárně tam máme hračky," uvedl mluvčí Pavel Žára. Mimo to Fakultní nemocnice provozuje také speciální mateřskou a základní školu.

Nad zavedením dětských skupin v nemocnici zatím neuvažuje Fakultní nemocnice u Svaté Anny v Brně. „Obvykle neošetřujeme děti, tak se jich u nás moc nepohybuje. Dětské koutky máme jen u vybraných ordinací, například na imunologii nebo diabetologii," vysvětlila mluvčí nemocnice Petra Veselá.