Přestože soud městská část prohrála, tajemník rozhodnutí vítá. „Jsem rád, že jsme získali podklad, který stanovuje, jak máme postupovat, což je pro nás dobré. Navíc nás prvotní rozsudek zavazoval k zabezpečení limitů hluku i u politických shromáždění, o čemž jsme nebyli přesvědčení, že je to správné,“ vysvětlil Štika.

Ilustrační foto
Konec dunění? Koncerty v centru Brna se musí ztišit, město prohrálo soudní spor

Omezení hluku:
∙ obyvatel z náměstí Svobody vysoudil zákonné limity padesát decibelů, jak je stanovil hlavní hygienik
∙ prosincový rozsudek také z náměstí vykázal reprodukovanou hudbu
∙ nový rozsudek podle tajemníka Brna-středu zprostil městskou část povinnosti zabezpečit dodržování limitů

Omezení se dotklo třeba také první květnové demonstrace Proč? Proto!, kde se lidé sešli, aby protestovali proti chování ministra financí Andreje Babiše a prezidenta Miloše Zemana. „Na první demonstraci nás to opravdu omezovalo. Abychom limity dodrželi, byla reprodukce slabá a lidé si stěžovali, že dále od pódia a za ním nebylo moc slyšet,“ sdělil organizátor Jan Pobořil.

Na další shromáždění už Pobořil pořídil zvukotechniku. „Měli jsme technologii, která umožňuje reprodukci zesílit předsunutým repro hnízdem, takže se zvuk dostal ke všem lidem v rozumné hlasitosti bez toho, abychom museli zvýšit výkon, který by obtěžoval místní,“ doplnil Pobořil.

Demonstranty bude dále limitovat zákonná hranice hlučnosti. Za její překročení však po novém rozsudku podle Štiky neponese zodpovědnost radnice, ale organizátoři.

Pohled z Kraví hory na brněnské náměstí Míru.
Příliš velký hluk? Brňané po náměstí Svobody řeší Kraví horu

Radnice ovšem stále ponese zodpovědnost podle Jiřího Nováka, který loni v prosinci vyhrál soud kvůli hluku na náměstí. Rozsudek tehdy zakázal reprodukovanou hudbu a určil povinnost radnice tuto hranici dodržovat. „Limity, které jsem vysoudil, jsou na padesáti decibelech, jak je stanovil hygienik. Chci jen to, na co mám ze zákona právo. Tento rozsudek pro mě nic nemění,“ řekl Novák.

Některé akce proto radnice městské části přesunula po dohodě s organizátory na Moravské náměstí, kde hudba hrát může. „S některými organizátory jsme se domluvili třeba na přesunu k soše Jošta. Tam jsme se ale museli dohodnout s kostelem, aby je akce neomezovaly,“ vysvětlil Štika.

Sucho. Ilustrační foto.
Přehrady drží stavy řek, zvěř ale ohrožují tropy

Následující setkání, třeba červencové shromáždění Univerzity obrany nebo předvolební mítinky, už radnice kvůli hluku omezovat nebude.