Na odhalování hoaxů se blíže zaměřil před dvěma lety, vyučuje však déle. „Vždycky mě zajímalo, proč lidé určitým věcem tolik věří. Lživé informace navíc mohou být nebezpečné. Zvláště třeba před volbami, kdy se na základě nich lidé rozhodují,“ vysvětluje odborník.

Šíření falešných zpráv podle něj podporují fotografie. Nejrychlejší cesta, jak odhalit lživou zprávu, je díky tomu ověřit si, zda ji nedoprovází starý obrázek. „Vyhledat pomocí googlu, zda se fotka nachází na nějaké staré internetové stránce, zabere pár vteřin,“ míní muž.

Psali jsme: Teroristický útok ve Vaňkovce? Pravděpodobně jen fáma

Co je hoax?
∙ obecně označuje podvod či klamnou zprávu
∙ hoaxy jsou poplašné zprávy, které se šíří pomocí médií či sociálních sítí
∙ obsahují nepřesné a zkreslené informace nebo účelově upravené polopravdy

Lidé jsou podle Reida v současnosti náchylnější věřit internetu než dříve. „Na sociálních sítích sledují a sdílejí třeba videa o imigrantech, kteří rabují v obchodech a kradou jídlo. Začnou se bát, že záběry pochází z Brna či Prahy, ale přitom byly natočené někde v Africe,“ přibližuje odborník.

Se studenty plánuje probrat krátkodobou a dlouhodobou strategii, jak se s hoaxy vypořádat. „V první se zaměříme na důkazy a způsob, jak rozpoznat lež a její zdroj. Druhá se týká znovuobnovení víry v novináře,“ představuje.

Brno se Reidovi líbí. „Obdivuji hlavně architekturu. Je skvělé procházet se ulicí a představovat si, jak kdysi vypadala,“ vyzdvihuje.

Čtěte také: Mladým ekonomům bude v Brně přednášet bývalý prezident Klaus