Podle plánů jednoho z původců nápadu Josefa Sedláčka si kromě otevřené dílny budou moci vybrat i z několika workshopů, na kterých si rozšíří své řemeslné znalosti. „Povedou je opravdu zkušení mistři řezbáři, truhláři a další profese. Dříve lidé byli zvyklí, že se nedá vše koupit a rádi si třeba nějaký kus nábytku vyrobili sami. Myslím, že jsme dobu velkoobchodů se skládacím nábytkem už přerostli a o dílnu bude zájem," představil projekt.

Už na zářijové otevření plánuje se svými kolegy zajímavý program. „Mezi prvními pilotními workshopy, které připravujeme, bude kurz svařování, dlabání mísy z lipového dřeva, výroba meče a štítu pro děti nebo výroba lavičky," říká jedna z lektorek dílny Veronika Hradová. Dětem se otevřou i odpolední kroužky.

Právě takové lákají mladé lidi podle vedoucího učitele odborného výcviku Středního odborného učiliště Bosonohy Jaroslav Kresánek nejvíce. „Nedávno jsme otevřeli nové výukové centrum a zájem o něj je zatím obrovský. Děláme také různé workshopy pro základní školy," sdělil zkušený pedagog.

O zájmu starších ročníků ale pochybuje. „I u mladších zájem o studium řemesel neroste. Přesto v posledních letech si častěji lidé chtějí dodělat výuční list ve vyšším věku. V poslední době byl populární obor kominík," doplnil Kresánek.

hobbylab: centrum brněnských kutilůNové centrum se otevře v září, zatím není jisté, kde bude. Na jeho dovybavení nyní autoři projektu pořádají sbírku.
Kromě otevřené dílny pro zkušené kutily, kteří chtějí pouze využít specifický nástroj, v centru budou různé workshopy s vyučenými mistry svých řemesel, mezi prvními se otevře například kurz svařování.
Vstupné do dílny bude sedmdesát korun na hodinu, bude možné zaplatit i měsíční předplatní, speciální workshopy budou stát od pěti set korun do dvou tisíc korun.

Na otevření dílny kutilským nadšencům přispěla Nadace ČEZ, a to dotací tři sta padesát tisíc korun. „Líbí se nám, že jde o komunitní dílnu, která lidem umožňuje kvalitně využít volný čas i pracovní příležitosti a možnost dalšího vzdělávání. Není tajemstvím, že zájem o studium řemesel v posledních letech klesá, a přijde nám správné je podpořit," shrnul mluvčí skupiny ČEZ Roman Gazdík. Od roku 2011 nadace na podobné projekty věnovala již téměř tři miliony korun.

Jedna z podobných dílen, která inspirovala, je v Praze. Pod názvem Do it yourself (pozn. Udělej si sám) je otevřená v tamních Holešovicích. „Každý týden k nám chodí asi třicítka lidí, někteří jen se zajímavosti a vyzkoušet něco nového, jiní chtějí opravdu vylepšit své řemeslné dovednosti," popsal jeden z provozovatelů Hank Duke. Lidé, kteří dílnu navštěvují, podle něj mají většinou přibližně třicet let.

Vybírají místo

Ke statisícové dotaci ale potřebují před otevřením provozovatelé dílny ještě našetřit dvaapadesát tisíc korun na dovybavení dílny, například speciálními stoly. Zahájili proto kampaň na internetových stránkách HitHit, kde jim mohou lidé dle libosti přispívat. „Zatím jsme vybrali asi pětinu částky, ale stále máme měsíc," poznamenal Sedláček. Za návštěvu dílny pak budou platit lidé sedmdesát korun na hodinu.

Kde dílna bude zatím není jisté, už nyní ale pořádají provozovatelé i sbírku nástrojů. Ty by mohly najít místo v líšeňské bývalé Orlovně, kterou dlouhá léta využívala Diecézní charita a vedení městské části nyní pro historickou budovu hledá nové nájemníky. „Nevím, jestli se dům pro takové využití hodí. Pokud by se ukázalo, že ano, nebyla bych proti pronájmu. Otevřená dílna určitě zaujme mnoho lidí a některým místním třeba pomůže možnost využití nástrojů, které ve své vlastní domácí dílně nemají," zhodnotila místostarostka městské části Eliška Vondráčková. O dalších místech ale Sedláček nyní jedná i se zástupci brněnského magistrátu.