Zajímavý nápad, mimořádnost a vztah k historii. To byly podle brněnského primátora Romana Onderky hlavní důvody, proč volil jako nejlepší návrh nových hodin pro náměstí Svobody dílo Oldřicha Rujbra a Petra Kameníka. Stejně včera v podvečer rozhodla i celá speciální komise, která návrhy posuzovala. I ji jejich návrh oslovil nejvíce.

Výběr definitivně posvětí až městští radní na svém nejbližším zasedání. Brněnský Deník Rovnost už dnes přesto přináší exkluzivní rozhovor s dvojicí autorů, sochařem Oldřichem Rujbrem a studentem Petrem Kameníkem.

Co vás přimělo přihlásit se do soutěže?
Chtěli jsme přece vyhrát. Jinak bychom do toho ani nešli.

Považuje úspěch v této soutěži i za věc prestiže?
Pochopitelně že je to prestižní pro každého tvůrce. Takže i pro nás.

Svým ztvárněním hodin odkazujete na brněnskou historii, konkrétně na obléhání Švédy. Jak vás to napadlo?
Požadavek Brna byl ten, že to má být nějaký orloj. A my do něj chtěli dostat nějaký příběh. Obléhání města Švédy bylo tou správnou volbou. Čtyři měsíce obléhání bylo srovnatelné s tím, co bylo v Leningradu za druhé světové války. Říkali jsme si, že poukážeme spíš na tohle. Historka o odbíjení poledne o hodinu dřív je už stará.

Proč jste ji opustili?
Chtěli jsme ukázat na hrdinství tehdejších Brňanů, kteří se jako jedni z mála Švédům postavili a dokázali jim vzdorovat dlouhé měsíce.

Takže jste dali důraz na historku o skleněné kulce odlité o půlnoci za přísného rituálu, která jediná je schopná zabít švédského generála Torstensona. Dalo práci zapracovat ji do hodin?
Ani ne. Chtěli jsme městu a lidem nabídnout nějaký příběh a to se nám doufáme podařilo. Hodiny jsou vlastně zlá bomba, kterou skleněná kulička udolá. Jako v pohádce, v příběhu se šťastným koncem.

Jak to bude ve skutečnost vypadat?
Kulička se dvakrát denně skutálí ven a bude dostupná lidem. Člověk si ji bude moct vzít a nechat na památku. Vždy o půlnoci za hrozivého dunění a lomozu vypadne černá kulička, takzvaná půlnoční Torstensonka. V jedenáct to budou hodné červenobílé Brněnky.

Nebojíte se, že se o ně budou lidé prát?
To je přece dobré, ne?

Jaké ohlasy lidí čekáte?
Možná k tomu přistoupí obchodníci a budou vyrábět padělky kuliček. Možná o ně nebude vůbec žádný zájem. To teprve uvidíme.