O svém plánu předem neinformovali místní, ředitelky mateřinek ani magistrát, který ještě musí změnu odsouhlasit. Důvod změny nesdělili. „Nic špatného bych za tím neviděl. Podrobněji se k tomu budeme věnovat příští týden," poznamenal místostarosta Brna-jihu Zdeněk Rotrekl.

Ani na programu mimořádného jednání zastupitelů nebyla o plánech na sloučení školek zmínka. „Nedostali jsme žádné podklady k nastudování. Slyšel jsem, že se to celé upeklo na středečním jednání radních," poznamenal už po čtvrtečním zasedání bývalý starosta městské části Josef Haluza.

O plánu radnice až do čtvrtka nevěděli ani na magistrátu. „Vše pečlivě posoudíme. Bude pro mě směrodatné vyjádření komise a odboru školství. Zaměřím se na dopady na rodiče, děti a ekonomické výhody," sdělil náměstek brněnského primátora pro školství Petr Hladík.

Ředitelky školek chtějí o novince ještě jednat. Setkání mají naplánované na pondělí. „Nevím jak ostatní ředitelky, ale chystám se bránit. Vadí mi, že si všechno upeklo vedení městské části bez našeho vědomí," kritizovala ředitelka Mateřské školy Klášterského Hana Vilámová.

Na jihu budou mít od začátku příštího roku jednu ředitelku, která povede všech šest mateřinek. Od ledna se jí stane Zdeňka Králová, která nyní šéfuje školce ve Hněvkovského ulici. „Před pondělním jednáním ředitelů se k tomu nechci vyjadřovat," uvedla ředitelka.

Podle radního městské části Petra Lampartera, který má na starosti školství, povede Králová školky ještě rok a půl. „Poté vyhlásíme výběrové řízení. Z ostatních ředitelek se stanou buď zástupkyně, nebo vedoucí učitelky. Nikoho rozhodně vyhazovat nebudeme," ubezpečil radní.

Upozornil, že díky změně radnice ušetří desítky tisíc korun měsíčně. „Všechny školky bude mít na starosti jeden účetní. Dokumenty navíc budou jednotné," vysvětlil Lamparter.

Podle něho je novinka výhodná hlavně pro rodiče. „Prázdninovou docházku si nově vyřídí ve své školce a nemusí oslovovat ostatní instituce," doplnil radní.

Lidé se ale obávají, že zanikne rozmanitost mateřinek. „Každá školka má svou koncepci a já se bojím, že tady bude snaha o jednotný program. Nebude to vůbec výhodné pro děti," obává se ředitelka Vilámová.