Univerzitní derby se mělo konat devátého listopadu. „V tuto chvíli je patrné, že utkání se v plánovaném termínu neuskuteční," sdělila mluvčí Masarykovy univerzity Tereza Fojtová.

S původními externími organizátory už obě školy nechtějí spolupracovat. „Dostali jsme dopis podepsaný rektorem Masarykovy univerzity o ukončení spolupráce. A to přesto, že se akce každý rok zlepšovala a rostla i její popularita. Můžeme se jen domnívat, jaký mělo vedení důvod," podotkl jeden ze zakládajících pořadatelů Matěj Vravko.

Masarykova univerzita si přeje podle Fojtové navázat spolupráci s brněnskou hokejovou Kometou. „Klub jsme oslovili na základě dobrých předchozích zkušeností s pořádáním podobných sportovních akcí. Na časté zápasy jsou zvyklí a mají tak lepší ochranku i zdravotnickou službu," vysvětlila Fojtová.

• Koná se každoročně od roku 2009.
• Založili ho tehdejší studenti Matěj Vravko, Rastislav Bekenyi a Peter Mezei, kteří akci doposud pořádali.
• Zápas vždy hostila DRFG Aréna.
• Loni zvítězila 5:2 Masarykova univerzita.
• Zápas na tribunách loni sledovalo 7700 fanoušků.

Vedení Komety návrh univerzity vítá. „Rádi se zapojíme, ale zatím není jisté, zda se zápas vůbec bude konat. S univerzitou jsme měli jen počáteční jednání, ale nemáme z něj dosud žádný výstup," sdělila obchodní manažerka klubu Kristýna Rucki.

Jenže podle rektora brněnského Vysokého učení technického Petra Štěpánka škola nemá zájem podporovat komerční firmy, které profitují ze jmen obou veřejných vysokých škol. „Dáváme přednost variantě, kdy se na organizaci akce budou podílet studenti a studentské spolky obou univerzit," prohlásil. Dodal také, že vynaloží maximální úsilí k tomu, aby se tradice hokejových klání zachovala.

S nasazením studentských spolků, jako je třeba univerzitní Munie, přitom počítá i Masarykova univerzita. Díky nové organizaci chce zapojit do klání i ostatní vysoké školy, které o něj projevily zájem.

Možnost zrušení hokejového souboje brněnští studenti nesou těžce. „Univerzitní hokej je způsob, jak se můžou různí studenti střetnout a zafandit si. V minulých ročnících fanoušci halu téměř zcela vyprodali. Pokud letos zápas nebude, bude mě to mrzet," okomentoval situaci student Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity Ondřej Lamcha.

RŮŽENA MACHÁLKOVÁ
MARKÉTA CHUMCHALOVÁ