V ostatních brněnských lezeckých centrech musí počítat s poplatkem. „Zaplatíme za stěnu víc než tři a půl milionu korun. Vyroste pod širým nebem ve sportovním areálu u ulici Dolní louky, který postupně vybavujeme novými atrakcemi. Kromě posilovacích strojů pro děti i dospělé tam návštěvníci využijí například stůl na stolní tenis nebo hřiště na pétan-que. Stěnou zakončíme úpravu areálu," sdělil starosta Kníniček Martin Žák.Podle něj bude nová atrakce největší volně přístupnou horolezeckou stěnou v Brně. „Dlouhá bude čtrnáct metrů a vysoká zhruba tři. Využijí ji zejména milovníci boulderingu, čili lezení bez jištění na nižších stěnách. K dispozici budou mít několik desítek různých tras. Vybavení si však musí lezci přinést vlastní. Jen doufám, že se nám nebudou ztrácet úchyty. Ale ty nám snad sportovci ohlídají," sdělil starosta.

Stále populárnější

Odborníci na lezecký sport nápad radnice vítají. „Je pravda, že podobná velká a volně přístupná stěna v Brně chybí. A přitom je lezení čím dál populárnější. Může k němu přivést další talenty. Je škoda, že podobné nevznikají i v parcích blíž centru, kam by je přišlo nejspíš vyzkoušet víc lidí než do okrajových Kníniček," myslí si šéfredaktor brněnského horolezeckého magazínu Montana Tomáš Roubal.

Některým lidem však vzdálenost stěny nevadí. „Bude poblíž Brněnské přehrady, takže můžu spojit výlet na kole s protáhnutím svalů na stěně. Je to skvělý nápad. Lézt chodím jednou za měsíc a moc mě to baví. Pokud je však stěna v uzavřené tělocvičně, není to tak příjemné jako lezení venku," řekl například Jaroslav Pokorný, který žije v brněnských Řečkovicích.

Lezecké stěny. Infografika.

Provozovatelé profesionálních lezeckých center se konkurence neobávají. „Lidé si mohou zdarma vyzkoušet, zda je tento sport láká, a pokud budou náročnější, najdou si cestu i do specializovaných center," myslí si jednatel společnosti Horolezecké centrum Brno Petr Smejkal. Firma se stará o největší betonovou stěnu ve střední Evropě u nákupního centra Olympia nebo o zastřešenou stěnu Klajda v Maloměřicích. Tam má podle něj příští rok vyrůst nová, dvaadvacet metrů vysoká umělá skála. „Bude to dokonce jedna z největších krytých stěn v České republice," sdělil Smejkal.

Víc služeb

Profesionální centra navíc oproti volně přístupné stěně nabízí lidem i služby takzvaného jističe nebo zapůjčení sportovního vybavení. Venkovní horolezeckou stěnu u Olympie lidé využijí i v zimě. „Letos už potřetí chystáme takzvanou drytoolingovou úpravu. Vyřádí se na ní zejména milovníci lezení s cepíny a mačkami, pro které najdou uplatnění v dřevem pokryté stěně," sdělil Smejkal.

Na nezájem klientů si nestěžuje ani Bronislav Janda z centra Flash boulder v ulici Jaroslava Foglara. „Za rok nás navštíví asi osm tisíc lidí. Odhaduji, že letos zatím přišlo víc lidí, než v minulém roce. Přichází hlavně milovníci boulderingu," řekl Janda.