Existuje nějaký dobrý způsob, jak na útok reagovat?

Vždy záleží, za jakých podmínek útočník ženu napadne. Jiné to bude v uzavřeném bytě a jiné na otevřeném místě, kde existuje nějaká šance na únik. Asi na to neexistuje jednoduchý a univerzální návod.

V tomto případě se útočníkovi nepodařilo oběti znásilnit. Je možné nějak odhadnout, jak to jeho chování dále ovlivní?

Umím si představit, že ho to může odradit, ale i motivovat k dalším útokům. Neúspěch ho ovšem odradí jen v tom smyslu, že si dá nějakou dobu pauzu. Nikdy toho ale zřejmě nenechá úplně. Pravděpodobné je, že útok provede znova, ale třeba za jiným podmínek a lépe připravený.

Z čeho se může pramenit útočníkovo násilné chování?

Jednou z možných variant může být špatné rodinné prostředí. Často jsou to lidé, kteří mají problémy s navazováním kontaktů. A nebo takoví, kteří mají nějakou psychickou poruchu. Fáze namlouvání a sbližování ve vztahu pro ně není vzrušující. Chtějí rovnou sex. A proto volí pro ně rychlejší cestu.

Jak útok oběti poznamená?

Záleží na psychické odolnosti ženy, ale i na tom, jaké má rodinné zázemí, nebo jaké má mechanismy, jak se vyrovnat s tíživou situací. Bezpochyby to ale na každé z obětí zanechá nějakou stopu.

V jakém smyslu?

Minimálně v tom, že ztratí pocit kontroly. Toho, že je schopná sama sebe ochránit nebo se alespoň dovolat pomoci. Časté jsou totiž i případy, když ženě nikdo nepřijde na pomoc, přestože je blízko. V případě, že je útočník stále na svobodě, žije oběť i po útoku v neustálém strachu. Často ženy totiž mluví o tom, že horší než sexuální podtext útoku je pro ně strach o vlastní život.

Mnohdy se při znásilnění lze setkat s názorem, že si za to žena mohla sama, protože byla třeba vyzývavě oblečená.

Tomu se říká sekundární viktimizace. Děje se to bohužel velmi často. Takové reakce okolí pak ženu ještě více traumatizují. Sama žena pak začne obviňovat. To je samozřejmě nesmysl, protože nikdo nikdy neví, do jaké situace se dostane. Žádná žena nechce být znásilněná. Dá se říct, že jde o obranu těch, kteří se do podobné situace nedostali. A to právě z toho důvodu, že nebyli třeba vyzývavě oblečení.

Existuje vůbec nějaká účinná prevence proti sexuálním útokům?

Zásadní je nevystavovat se zbytečnému riziku. Nechodit na místa bez lidí v doprovodu někoho, koho neznáme. Dobré je lépe si hlídat své soukromí a více dbát na bezpečnost.