Možnou podobu stavby i úprav v parku budou navrhovat tříčlenné týmy složené ze studentů architektury Fakulty stavební a Fakulty výtvarných umění Vysokého učení technického v Brně. „Na workshop se mohou hlásit všichni studenti, zpravidla jej ale vyhledávají třeťáci až páťáci. Je to pro ně příležitost vytvořit něco kreativního, navíc se naučí mezioborové spolupráci," upozornil organizátor Václav Kočí z VUT. Radnice počítá s cenou do milionu korun.

Další prvek, který se má po zásahu studentů objevit, bude připomínka spisovatele, po němž se park jmenuje. Hrabal totiž bydlel nedaleko. „Nechceme ale klasickou bustu nebo sochu. To by se asi nelíbilo ani Hrabalovi. Chceme spíše něco abstraktního, co ho připomene," uvedl místostarosta Petr Kunc.

Na úpravy mimo rozhlednu vyčlenila městská část půl milionu korun ze svého rozpočtu. Přírodní park loni radní doplnili koši a lavičkami.

Vítězný návrh studentů vybere městská část spolu s místními obyvateli. Zájemci se na výtvory mohou podívat 26. května od čtyř hodin odpoledne v Dělnickém domě.

Druhý ročník otevřeli organizátoři pro třicet studentů, oproti loňskému ročníku zvýšili jejich počet o deset. Loni židenická radnice díky spolupráci se studenty Vysokého učení technického připravila novou podobu Karáskova a Juliánovského náměstí.

Bohumil Hrabal Bohumil Hrabal.Zdroj: Deník
∙ narodil se 28. března 1914 v Brně, žil v Balbínově ulici nedaleko nového parku
∙ byl významný český spisovatel druhé poloviny 20. století
∙ mezi jeho nejznámější díla patří Ostře sledované vlaky, Slavnosti sněženek nebo Obsluhoval jsem anglického krále
∙ zemřel 3. února 1997 v Praze