VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Hrad Veveří zahalila vůně uzeného

Veverská Bítýška /REPORTÁŽ/– Nejlepší uzené je to, které se dělá s láskou, prozrazuje tajnou ingredienci svého receptu výrobce uzeného masa z Rosic u Brna, které loni na hradě Veveří u brněnské přehrady chutnalo nejvíce návštěvníkům, Lubomír Hadač. Letos přijel titul nejlepšího uzenáře na Slavnosti moravského uzeného obhájit. Konkurenti jsou ale rozhodnutí bojovat. O vítězi letošních slavností rozhodne porota složená z návštěvníků. Slunečné počasí slibuje, že bude mít tisíce členů.

8.2.2014 3
SDÍLEJ:

Na nejrůznějších dobrotách z uzeného si o víkendu pochutnali lidé, kteří dorazili na hrad Veveří.Foto: DENÍK/Attila Racek

Souboj se odehrává na nádvoří hradu. Každý ze soutěžících tady má svůj stánek, ve kterém se snaží přesvědčit, že právě jeho výrobky jsou nejlepší. „Letos přijelo šest řezníků a uzenářů. Pět z nich tady soutěžilo už loni. Všichni své výrobky připravují z nejlepších surovin a připravují je bez zbytečných chemických dochucovadel," představuje soutěžící organizátorka akce Anna Krutová. Dodává, že všechny výrobce si dopředu sami ověřili. Svého favorita ale prozradit nechce.

Na nádvoří je ruch jako na středověkém trhu. Ze všech stran se překřikují hlasy jak prodávajících, tak nakupujících. Každý z prodejců má svou metodu, jak přesvědčit, že právě on nabízí zákazníkům to nejlepší. „Přesto, že se jedná o slavnosti moravského uzeného. Neprodáváme jen to, připravili jsme si pro lidi také další speciality jako klobásky s portským vínem nebo s fíky a mnoho dalšího. Vybere si každý," láká zákazníky ke svému stánku šéf Havlíčkova řeznictví a uzenářství z Třebíče Tomáš Havlíček.

Dodává, že pokud chce zákazníkům nabídnout jen to nejlepší, je jasné že klobásku nemůže vyrobit za pár korun. „Proto jsou ty ceny vyšší než v supermarketech. Kvalita a také chuť je pak ale nesrovnatelná," myslí si řezník.

Přikyvuje také jeho soupeř prodávající opodál Milan Nepustil, zatím co krájí uzené, maže na chleba domácí paštiku a zároveň vtipkuje se zákazníky. „Ochutnejte naše uzené. Tak přeci máte dvě ruce, tak se neostýchejte," vybízí ženu s manželem k ochutnávce Nepustil.

Žena je nadšená z paštiky. Hned si jednu sklenici kupuje domů. „Byli jsme tady už loni a moc nám chutnalo. Nakoupili jsme toho tolik, že jsme to neměli jak odnést. Letos jsme si proto vzali tašky," směje se Marie Kleptová při přesunu k další ochutnávce.

Další pár se prodírá k hlasovacím urnám. „Chutnalo nám všude. Proto teď nevíme, kterému uzenáři dát hlas za nejlepší uzené," rozhoduje se Milan Ouzký. Nakonec s manželkou dají hlas každý někomu jinému. Hlasy od všech návštěvníků se sečtou zítra ve tři hodiny odpoledne. „Ten, kdo jich bude mít nejvíc, vyhraje titul," vysvětluje Krutová.

Za vstup na slavnosti návštěvníci hradu zaplatili sto korun. „V ceně jsou zahrnuty právě ochutnávky. A pak také ovarová polévka," popisuje organizátorka. Připraven je po celý víkend také doprovodný program. „Uvaří nám kuchař z brněnské restaurace Bohéma. Soutěžilo se také v pojídání knedlíku plněných uzeným," vypráví Krutová. Očekává, že za dva dny, po které slavnosti trvají, na Veveří přijede tak čtyři tisíce lidí.

Autor: Michaela Římanová

8.2.2014 VSTUP DO DISKUSE 3
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Přepadení zastavárny v brněnské Štefánikově ulici zachytila bezpečnostní kamera.

VIDEO: Na prodavačku v zastavárně mířil zbraní. Lupiče hledá policie

Horňácké slavnosti ve Velké nad Veličkou.

Horňácké slavnosti slaví 60 let. Festival v Brně připomene Mendela

Kvůli bouřce hasiči v noci vyjížděli desetkrát

Jižní Morava – K desítce událostí v kraji museli ve čtvrtek v noci kvůli bouřce a silnému dešti vyjet jihomoravští hasiči. K vážnějším škodám ale podle nich nedošlo. V Jiříkovicích na Brněnsku hrozilo rozvodnění potoka. 

Z Norska se vrací nejlepší střelec. Útočník Škoda pomůže Zbrojovce

Brno – Sice se pouze vrací z hostování, ale pro brněnský fotbalový celek jde o zvučnou posilu pro nadcházející ročník první ligy. Útočník Michal Škoda se v uplynulé sezoně stal nejlepším střelcem Zbrojovky s deseti brankami, přestože po čtyřech jarních duelech zamířil do Lilleströmu.

Brněnská zoo spustila online přenos ze lví ubikace

Brno – Brněnská zoologická zahrada nabízí novou zvířecí reality show. Díky online kamerám mohou lidé nahlédnout do soukromí lvího páru.

Císařský řez? Na jižní Moravě se tak narodí každé páté dítě. Ženy se bojí porodu

Brno – Bojí se obtížného porodu a bolesti. Proto ženy upřednostňují porody císařským řezem před přirozenými. Počet rodiček, které volí chirurgickou metodu, se podle národního registru novorozenců od počátku tisíciletí více než zdvojnásobil. Na jižní Moravě se tak narodí každé páté dítě.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení