Opravit městské hradby se rozhodla majitelka pozemku Věra Vroeghová. „Památkáři z Brna mě upozorňovali na jejich špatný stav," poznamenala. Ona na kompletní rekonstrukci neměla dost peněz. Zahájení oprav proto záviselo na tom, zda jí přispějí další organizace. A taky jestli získá dotace. „Nakonec jsme je dostali," uvedla žena. Na opravu sehnala celkově přes tři sta tisíc korun od města, ministerstva kultury a Jihomoravského kraje.

Kdy naposledy někdo ivančické hradby opravil, pokud se to vůbec stalo, odborníci nevědí. „Myslím si, že k něčemu takovému nedošlo od té doby, co stojí," poznamenala památkářka Marta Procházková.

Zdi jsou původní

O nějakých opravách neví ani pracovnice odboru regionálního rozvoje v Ivančicích Eva Skálová. „Je pravděpodobné, že k nim nikdy nedošlo. Památkáři nám totiž řekli, že kameny zdí jsou původní," upozornila Skálová.

Podle Procházkové však má současný špatný stav hradeb i historický význam. „Stavbu v podstatě nikdo nikdy výrazně neopravoval. To znamená, že ji na rozdíl od jiných památek minuly přestavby z minulých let. Ty byly často velmi neodborné a narušily mnoho významných staveb. V ivančickém opevnění se proto zachovaly například neporušené střílny. Hradby jsou tedy významnou součástí historie Ivančic," podotkla Procházková.

Zároveň přiznala, že s opravou mohutných zdí se už nedalo čekat. „Mohly by z nich vypadnout cihly," podotkla památkářka.

Mezi další důvody oprav patří i zachování stavby. „Hrozilo, že když zaprší, voda se dostane do hradeb a zdi se začnou odlupovat. To by je poškodilo," vysvětlila Skálová.

K rekonstrukci hradeb se vyjádřilo i vedení města. „Jediné, co jsme chtěli, bylo napravit jejich zoufalý stav. Proto jsme také přispěli částkou sedmdesát tisíc korun. Další využití pozemku záleží na majitelce," poznamenal starosta Vojtěch Adam.

Součástí oprav bude i přestavba bašty na novou kavárnu. Majitelka tím chce zpřístupnit hradby i turistům. „Postavíme ji v moderním stylu. Návštěvníkům nabídneme různé druhy kávy a sladkostí. Vše podle ročního období. Chybět nebude ani velká terasa s posezením. Chceme, aby bylo dost místa pro všechny," řekla Vroeghová. Do budoucna plánuje otevřít městské hradby i pro školy. „Děti uvidí, že historie je ve skutečnosti zajímavá," podotkla žena.

Pozemek v centru Ivančic patřil rodině Mácových. Právě po nich zdědila současná majitelka hradby i přilehlý mlýn. „Po druhé světové válce vše vlastnil stát. Zpátky jsem pozemek dostala před dvaadvaceti lety," uvedla Vroeghová. Dodala, že opravy potrvají nejdéle do roku 2016. „Zbývá ještě opravit baštu a další část hradeb," upozornila majitelka. Z areálu mlýna také plánuje nechat odstranit navezený asfalt a u plotu vytvořit kout se zelení.

Kde jsou vidět?

Lidé z Ivančic opravu hradeb vítají. „O tom, že se rekonstruují, jsem ještě neslyšela. Bydlím tu krátce, ale je dobře, že se opravují. Byly hodně zchátralé," řekla například Hana Muchová. Líbí se jí i nápad s kavárnou. „Na kávu si na terasu určitě zajdu. Po opravě se hradby stanou krásným místem k odpočinku," dodala Muchová.

Ivančické hradby z patnáctého století postavili lidé proto, aby ochránili město před nepřáteli. Na stavbu přispívali hlavně bohatí měšťané. K opevnění patřily i městské brány, například Kounická nebo Oslavanská. Teď můžou lidé hradby vidět v ulicích Ve Fortně, U Nové brány či Mlýnské.

NIKOLA JAKUBOVÁ, LENKA KRUŽÍKOVÁ