Dítě si staví hrady z písku a šplhá na atrakci. Vtom se zraní o poškozený herní prvek nebo si do ruky zabodne použitou injekční jehlu. Aby se noční můra každého rodiče nestala skutečností, brněnská hřiště a pískoviště pravidelně kontrolují jejich provozovatelé, městské části. V létě je budou častěji hlídat i brněnští strážníci, aby předešli řádění vandalů ničících atrakce.

Mezi největší obavy rodičů patří zranění o použité náčiní narkomanů. „Na dětských hřištích a pískovištích nacházíme injekční jehly jen naprosto výjimečně. Za celé Brno jsou to každý rok pouze ojedinělé případy. Pokud se na hřišti najdou, pak je to zpravidla u jeho okraje nebo leží v blízkosti křoví. Na herních plochách je strážníci nenalézají téměř nikdy,“ uklidnil mluvčí brněnských strážníků Jakub Ghanem.

Sběr použitých injekčních stříkaček v ulicích Brna-středu při akci tamních strážníků.
Akce Jehla: strážníci nacházejí stále víc injekčních stříkaček narkomanů

Pískoviště i hřiště strážníci kontrolují denně. S létem, které ven vyláká nejen děti, ale i vandaly, tam hlídkování posilují. Zabránit ničení atrakcí přitom patří k jejich hlavním úkolům.

Hřiště a pískoviště
- provozovatelé: ve většině případů městské části, na jejichž území se nacházejí
- kontrola bezpečnosti: alespoň jednou měsíčně, liší se v různých oblastech města
- kontrola čistoty: minimálně jednou týdně, rozdíly v jednotlivých městských částech
- nejčastější možné nedostatky hřišť podle odborníků: nevhodně umístěné herní prvky, špatné rozsahy dopadových ploch

Na pískovištích si děti zařádí v novém písku. Většina městských částí jej před sezonou vyměňuje. „Podle potřeby písek dosypeme i v dalších měsících,“ ujistila mluvčí Brna-středu Kateřina Dobešová.

Nejen pískoviště, ale i hřiště v největší brněnské městské části podle ní denně kontrolují kompetentní pracovníci z dodavatelské firmy zajišťující údržbu. „Navíc je několikrát měsíčně kontrolují i pracovníci radnice. Stejný režim platí u kontroly funkčnosti a bezpečnosti herních prvků. V obou případech jsme také vděční za aviza od občanů,“ zmínila Dobešová.

Brněnští strážníci sbírali injekční stříkačky.
Brněnští strážníci uklízí použité jehly narkomanů

Podobně často se zaměřují na bezproblémový chod hřišť také v Králově Poli. „Minimálně jednou měsíčně kontrolujeme provozní bezpečnost,“ uvedla mluvčí části Olga Pelcová.

V případě, že mají lidé k čistotě hřišť či bezpečnosti atrakcí výhrady, kromě provozovatelů se mohou obrátit i na Českou obchodní inspekci nebo profesní komoru SOTKVO, která se problematice věnuje.

Ilustrační foto.
Psi zachraňují životy před nejčastější příčinou úmrtí. Díky pohybu při venčení

Podle dřívějšího vyjádření soudní znalkyně Zdenky Houžvičkové jde na hřištích nejčastěji o montážní závady. „Jde o nevhodně umístěné herní prvky, u nichž se například překrývají volné prostory nebo mají špatné rozsahy dopadových ploch,“ popsala.