Prvním šesti rodinám hrozí vystěhování už na konci roku, celkem se má ale odstěhovat 120 rodin. Společnost Dolfin, která některé bytové domy vlastní, s nájemníky dlouhodobě nekomunikuje. „V úterý jsem se dozvěděla, že nám má majitel prodloužit smlouvy na tři nebo šest měsíců. Jenže nemáme nic písemně, proto nevím, čemu můžu věřit. Firma mlží už od července," postěžovala si jedna z nájemci, která si ale nepřála uvést své jméno.

Demonstranti se v úterý večer vybavili transparenty a po úvodních proslovech se nejprve vydali k sídlu společnosti Dolfin. Poté se přesunuli k Janáčkovu divadlu. Cestou vykřikovali hesla jako Černí, bílí, spojme síly nebo Naše zbraň je solidarita. Po celou dobu na ně dohlížela policie, která také řídila dopravu. Akce se obešla bez komplikací.

Možné vystěhování se má týkat asi pěti set lidí, z toho je zhruba stovka dětí. Jan Milota, který pracuje jako terénní pracovník v organizaci IQ Roma servis, upozorňuje, že ohrožené rodiny jen těžko shánějí nový nájem. „Jsou pak nuceni odcházet na ubytovny, do azylových domů nebo mimo Brno do nestandardního bydlení. Navíc tím ztratí vazbu na prostředí, kde léta žili a kam chodí do školy jejich děti," upozornil.

Nezákonné je podle něj také uzavírání nájemních smluv. Firma je totiž s nájemníky uzavírá třeba jen na tři měsíce. „Je pro ně pak složité získat příspěvek na bydlení. Neustále žijí v nejistotě," doplnil Milota.

Zástupce společnosti Dolfin Vladimír Loukota v úterý na dotazy Deníku Rovnost nereagoval. Už minulý týden ovšem uvedl, že nájemníky nechce hromadně vystěhovávat na ulici. „Naše společnost má určitý podnikatelský záměr, který je ovšem dlouhodobý. V žádném případě není jeho podstatou hromadné ukončování nájemních vztahů," uvedl. Poté doplnil, že kvůli špatné zkušenosti přerušuje kontakt s médii.

Po tlaku iniciativy i médií majitel domů prohlásil, že nejpozději příští úterý vydá oficiální stanovisko.

Situaci chce vyřešit také vedení města. Minulý pátek se proto setkali jeho představitelé se zástupci firmy. Podle náměstka primátora Matěje Hollana společnost uznala, že dosud postupovala v některých případech v rozporu se zákonem. Nově má spolupracovat s právníky města a s příspěvkovou organizací Drom. „Domluvili jsme se na vzájemném průběžném informování," zmínil Hollan.

Podporu vyjádřili také někteří představitelé Strany zelených v Brně-středu.

Podle zjištění zástupců iniciativy Chceme bydlet, kterou založili aktivisté a nájemníci z bytů, nepostupuje firma nezákonně jen v Brně. „Mluvili jsme s nájemnicí z pražského Žižkova, která také žije v domě vlastněném firmou Dolfin. I jí postupně zkracovali délku nájemní smlouvy a argumentovali nutnou rekonstrukcí," poznamenala mluvčí iniciativy Miriam Kanioková.