VYBERTE SI REGION

Hroznový mošt? Obchodníci v Brně začali nabízet burčák

Brno - Stánky v brněnských ulicích i nápisy na barech a restauracích připomínají, že nastává čas burčáku. Po období částečně zkvašeného hroznového moštu mohou nyní Brňané vychutnávat i pravý burčák.

7.9.2013 2
SDÍLEJ:

Po období částečně zkvašeného hroznového moštu mohou nyní Brňané vychutnávat i pravý burčák. Foto: DENÍK/Drahomír Stulír

„Hrozny na burčák máme sklizené, nabízíme ho už několik dní," řekl Dalibor Babáček z Vinařství u kapličky ze Zaječí na Břeclavsku. Burčák lidem ve své Akademické kavárně s vinotékou servíruje i Stanislav Šida. „Nabízíme ho asi dva týdny. Zájem je podobný jako loni. Denně ho prodám mezi deseti a dvaceti litry," vypočítal majitel kavárny. Lidé mohou burčák koupit i v automatech. „V Brně máme čtyři, jeden je například v Olympii. Burčák v nich nabízíme už několik dní," řekl Petr Krejčík z Vinařství Chateau Lednice.

Šida upozornil, že skladování burčáku je náročné. „Dodavatel nám vozí čerstvý každý druhý den. Snažíme se ho udržovat v co nejchladnějším prostředí," řekl. Litr burčáku u něho stojí pětašedesát korun.

Některá vinařství odmítají burčák vyrábět. „Jeho produkce je pro české a moravské vinaře jako ekonomická sebevražda. Není tu dostatek hroznů. Proto je důležité s nimi šetřit a neprodávat je ve formě burčáku, který nevydělá tolik peněz jako víno. Pro vinaře je výhodnější dovézt hrozny na mošt z jiných zemí. Často z Maďarska nebo Itálie," myslí si Pavel Sýkora z vinařství Víno Sýkora. S ním souhlasí i marketingový ředitel z vinařství Templářské sklepy Čejkovice Lukáš Lukáš. „Burčák neprodáváme, nemá to smysl," konstatoval.

Lidé si také musejí dávat pozor, kde burčák kupují. Šida Brňanům doporučuje, aby nenakupovali u stánků, které nemají viditelně uvedený název vinařství. „Pozor na neurčitá označení jako například burčák z Moravy. Původ tohoto nápoje není doložený," upřesnil. Důležité také je, aby lidé rozlišovali mezi označením zkvašený hroznový mošt a burčák. „Mošt mohou výrobci dělat z jakýchkoliv hroznů. Pravý burčák je ale pouze ten, který obsahuje hrozny z České republiky," vysvětlil Šida.

O burčák se zajímá také Česká potravinová inspekce. „Jeho kontroly provádíme od konce srpna. Jestli je nápoj vyrobený z českých hroznů obvykle poznáme. Původ dokážeme, protože moravské hrozny mají jiné složení než třeba maďarské," řekl mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce Martin Štoll.

Minulý rok inspekce objevila dva nevyhovující vzorky. „Oba v Jihomoravském kraji. Dvě firmy tedy dostaly pokuty. Dohromady zaplatily devadesát tisíc korun. Je to ale posun k lepšímu. Například před dvěma roky jsme objevili třináct špatných burčáků," informoval Štoll.

VLADIMÍRA KREJSOVÁ

Burčáku škodí slunce a teplo

Brno - Koupit dobrý burčák je někdy problém. Podle Petra Krejčíka z Chateau Lednice je jako první nejdůležitější zjistit, kdo ho vyrábí. „Prodej na ulici či u silnic bez chlazení není známka dobré kvality," podotýká Krejčík.

Jak lidé nejlépe poznají kvalitu burčáku?

Nejlepší je ho nalít do sklenice. Špatné je, pokud má usazeniny v její horní nebo dolní části. Má mít barvu hroznové šťávy, tedy většinou světlezelenou až oranžovou.

Po čem chutná kvalitní burčák?

Cítit bychom měli hrozny a ovoce. Chuť jablka neznamená, že je z nich vyrobený. Špatná je hořkost, která značí, že je burčák v pozdějším stádiu kvašení. Nejlepší je ho kupovat na jeho začátku.

Jak mají lidé burčák správně skladovat?

Burčák nemá rád teplo a slunce, potřebuje být v chladu.


LUCIE SCHOVANCOVÁ

Autor: Vladimíra Krejsová, Redakce

7.9.2013 VSTUP DO DISKUSE 2
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační fotografie.

Muž blokoval tramvaj. Dal hlavičku ženě, která mu chtěla pomoci

Ilustrační foto
1

Platy v kraji? I přes navýšení jsou stále podprůměrné

Rychle a zběsile v Brně. Provokoval strážníky, pak ujížděl i na červenou

Brno /VIDEO/ – Byla to honička skoro jako z akčního filmu. Před brněnskými strážníky ujížděl řidič, který předtím úmyslně zaparkoval na chodníku před ředitelstvím městské policie ve Štefánikově ulici a odmítal auto odstranit. Situaci po zadržení vysvětloval tím, že zákony jsou od toho, aby se porušovaly. „Dobrá honička," řekl zasahujícím policistům.

Ples jako Brno: Gejzír nápadů, hodnotí celebrity

Brno /REPORTÁŽ/ – Po červeném koberci v sobotu večer přicházejí do brněnské Fait Gallery první celebrity. V záři barevných světel se třpytí dlouhé šaty krásných dam, doprovázených pány ve smokingu s motýlkem. Pečlivě upravené stoly zdobí kytice bílých a růžových tulipánů. Nad nimi se starostlivě sklání číšníci a dohlížejí, aby skleničky nezůstávaly prázdné. Ples jako Brno začíná.

O oblékání mrtvých není zájem, komentuje novelu majitel pohřební služby

Jižní Morava /ROZHOVOR/ – Větší kontrola pohřebních služeb, důstojnější zacházení s mrtvými a ve výsledku větší komfort pozůstalých. Politici si od novely zákona o pohřebnictví slibují velké zlepšení. Podle majitele brněnské pohřební služby Pavla Cajzla jsou změny nadbytečné. „Většina věcí je jenom o domluvě, není třeba, aby je určoval zákon," vysvětlil majitel pohřební služby Cajzl.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies