VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Hroznový mošt? Obchodníci v Brně začali nabízet burčák

Brno - Stánky v brněnských ulicích i nápisy na barech a restauracích připomínají, že nastává čas burčáku. Po období částečně zkvašeného hroznového moštu mohou nyní Brňané vychutnávat i pravý burčák.

7.9.2013 2
SDÍLEJ:

Po období částečně zkvašeného hroznového moštu mohou nyní Brňané vychutnávat i pravý burčák. Foto: DENÍK/Drahomír Stulír

„Hrozny na burčák máme sklizené, nabízíme ho už několik dní," řekl Dalibor Babáček z Vinařství u kapličky ze Zaječí na Břeclavsku. Burčák lidem ve své Akademické kavárně s vinotékou servíruje i Stanislav Šida. „Nabízíme ho asi dva týdny. Zájem je podobný jako loni. Denně ho prodám mezi deseti a dvaceti litry," vypočítal majitel kavárny. Lidé mohou burčák koupit i v automatech. „V Brně máme čtyři, jeden je například v Olympii. Burčák v nich nabízíme už několik dní," řekl Petr Krejčík z Vinařství Chateau Lednice.

Šida upozornil, že skladování burčáku je náročné. „Dodavatel nám vozí čerstvý každý druhý den. Snažíme se ho udržovat v co nejchladnějším prostředí," řekl. Litr burčáku u něho stojí pětašedesát korun.

Některá vinařství odmítají burčák vyrábět. „Jeho produkce je pro české a moravské vinaře jako ekonomická sebevražda. Není tu dostatek hroznů. Proto je důležité s nimi šetřit a neprodávat je ve formě burčáku, který nevydělá tolik peněz jako víno. Pro vinaře je výhodnější dovézt hrozny na mošt z jiných zemí. Často z Maďarska nebo Itálie," myslí si Pavel Sýkora z vinařství Víno Sýkora. S ním souhlasí i marketingový ředitel z vinařství Templářské sklepy Čejkovice Lukáš Lukáš. „Burčák neprodáváme, nemá to smysl," konstatoval.

Lidé si také musejí dávat pozor, kde burčák kupují. Šida Brňanům doporučuje, aby nenakupovali u stánků, které nemají viditelně uvedený název vinařství. „Pozor na neurčitá označení jako například burčák z Moravy. Původ tohoto nápoje není doložený," upřesnil. Důležité také je, aby lidé rozlišovali mezi označením zkvašený hroznový mošt a burčák. „Mošt mohou výrobci dělat z jakýchkoliv hroznů. Pravý burčák je ale pouze ten, který obsahuje hrozny z České republiky," vysvětlil Šida.

O burčák se zajímá také Česká potravinová inspekce. „Jeho kontroly provádíme od konce srpna. Jestli je nápoj vyrobený z českých hroznů obvykle poznáme. Původ dokážeme, protože moravské hrozny mají jiné složení než třeba maďarské," řekl mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce Martin Štoll.

Minulý rok inspekce objevila dva nevyhovující vzorky. „Oba v Jihomoravském kraji. Dvě firmy tedy dostaly pokuty. Dohromady zaplatily devadesát tisíc korun. Je to ale posun k lepšímu. Například před dvěma roky jsme objevili třináct špatných burčáků," informoval Štoll.

VLADIMÍRA KREJSOVÁ

Burčáku škodí slunce a teplo

Brno - Koupit dobrý burčák je někdy problém. Podle Petra Krejčíka z Chateau Lednice je jako první nejdůležitější zjistit, kdo ho vyrábí. „Prodej na ulici či u silnic bez chlazení není známka dobré kvality," podotýká Krejčík.

Jak lidé nejlépe poznají kvalitu burčáku?

Nejlepší je ho nalít do sklenice. Špatné je, pokud má usazeniny v její horní nebo dolní části. Má mít barvu hroznové šťávy, tedy většinou světlezelenou až oranžovou.

Po čem chutná kvalitní burčák?

Cítit bychom měli hrozny a ovoce. Chuť jablka neznamená, že je z nich vyrobený. Špatná je hořkost, která značí, že je burčák v pozdějším stádiu kvašení. Nejlepší je ho kupovat na jeho začátku.

Jak mají lidé burčák správně skladovat?

Burčák nemá rád teplo a slunce, potřebuje být v chladu.


LUCIE SCHOVANCOVÁ

Autor: Vladimíra Krejsová, Redakce

7.9.2013 VSTUP DO DISKUSE 2
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto

Kvůli salmonele vybijí v Pohořelicích 65000 slepic. Vejce stahují z prodeje

Dopravní nehoda, ilustrační foto.

Mladý motorkář zahynul při rizikovém předjíždění, je už osmnáctou obětí

Odchod Habance: Změny v tréninku? Spíš v intenzitě, vysvětluje trenér Dostálek

Brno – Na úterním dopoledním tréninku fotbalové Zbrojovky čekala Richarda Dostálka blesková změna, protože jej po pondělním odvolání Svatopluka Habance najednou vedl společně s Lukášem Přerostem jako jeden z dvojice hlavních koučů. „Pracujeme na tom, abychom změnili psychiku hráčů, tomu jsou tréninky uzpůsobené,“ popisuje třiačtyřicetiletý bývalý reprezentant.

Němec se těší do Norska a vtipkuje: Budu jen jako člen stáda

Brno – Výjezdů k zápasům do zahraničí si v kariéře zatím příliš neužil. Nyní se útočník brněnské Komety Vojtěch Němec vydal s týmem do Skandinávie. Brňany čekají první duely v letošním ročníku Ligy mistrů, ve čtvrtek s norským Stavangerem a v sobotu s Kuopiem. „Určitě to bude kvalitní příprava do extraligové sezony a užiju si to,“ prohlásil jedenatřicetiletý forvard.

AKTUALIZOVÁNO

Paraglidista zemřel při pádu na pole. Záchranáři ho oživovali marně

Moravský Žižkov – Ačkoliv téměř čisté nebe nad Břeclavskem ve středu ozařovalo slunce, let pro jednoho z účastníků tamního evropského šampionátu v motorovém paraglidingu skončil smrtí. Prestižní akci konanou na letišti v Břeclavi poznamenala tragická nehoda.

Na dálnici D2 narazil kamion do svodidel. Vyteklo z něj 400 litrů nafty

Brno – Zasypávat uniklou a přečerpávat zbývající naftu museli hasiči u nehody, která se stala krátce po polední na prvním kilometru dálnice D2 ve směru na Břeclav. „Při našem příjezdu bylo na dálnici rozlitých asi sto litrů nafty. Proraženou nádrž jsme se snažili ucpat, ale celkem z ní uniklo 400 litrů,˝ popsal zásah mluvčí hasičů Jan Dvořák.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení