VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Hroznový mošt? Obchodníci v Brně začali nabízet burčák

Brno - Stánky v brněnských ulicích i nápisy na barech a restauracích připomínají, že nastává čas burčáku. Po období částečně zkvašeného hroznového moštu mohou nyní Brňané vychutnávat i pravý burčák.

7.9.2013 2
SDÍLEJ:

Po období částečně zkvašeného hroznového moštu mohou nyní Brňané vychutnávat i pravý burčák. Foto: DENÍK/Drahomír Stulír

„Hrozny na burčák máme sklizené, nabízíme ho už několik dní," řekl Dalibor Babáček z Vinařství u kapličky ze Zaječí na Břeclavsku. Burčák lidem ve své Akademické kavárně s vinotékou servíruje i Stanislav Šida. „Nabízíme ho asi dva týdny. Zájem je podobný jako loni. Denně ho prodám mezi deseti a dvaceti litry," vypočítal majitel kavárny. Lidé mohou burčák koupit i v automatech. „V Brně máme čtyři, jeden je například v Olympii. Burčák v nich nabízíme už několik dní," řekl Petr Krejčík z Vinařství Chateau Lednice.

Šida upozornil, že skladování burčáku je náročné. „Dodavatel nám vozí čerstvý každý druhý den. Snažíme se ho udržovat v co nejchladnějším prostředí," řekl. Litr burčáku u něho stojí pětašedesát korun.

Některá vinařství odmítají burčák vyrábět. „Jeho produkce je pro české a moravské vinaře jako ekonomická sebevražda. Není tu dostatek hroznů. Proto je důležité s nimi šetřit a neprodávat je ve formě burčáku, který nevydělá tolik peněz jako víno. Pro vinaře je výhodnější dovézt hrozny na mošt z jiných zemí. Často z Maďarska nebo Itálie," myslí si Pavel Sýkora z vinařství Víno Sýkora. S ním souhlasí i marketingový ředitel z vinařství Templářské sklepy Čejkovice Lukáš Lukáš. „Burčák neprodáváme, nemá to smysl," konstatoval.

Lidé si také musejí dávat pozor, kde burčák kupují. Šida Brňanům doporučuje, aby nenakupovali u stánků, které nemají viditelně uvedený název vinařství. „Pozor na neurčitá označení jako například burčák z Moravy. Původ tohoto nápoje není doložený," upřesnil. Důležité také je, aby lidé rozlišovali mezi označením zkvašený hroznový mošt a burčák. „Mošt mohou výrobci dělat z jakýchkoliv hroznů. Pravý burčák je ale pouze ten, který obsahuje hrozny z České republiky," vysvětlil Šida.

O burčák se zajímá také Česká potravinová inspekce. „Jeho kontroly provádíme od konce srpna. Jestli je nápoj vyrobený z českých hroznů obvykle poznáme. Původ dokážeme, protože moravské hrozny mají jiné složení než třeba maďarské," řekl mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce Martin Štoll.

Minulý rok inspekce objevila dva nevyhovující vzorky. „Oba v Jihomoravském kraji. Dvě firmy tedy dostaly pokuty. Dohromady zaplatily devadesát tisíc korun. Je to ale posun k lepšímu. Například před dvěma roky jsme objevili třináct špatných burčáků," informoval Štoll.

VLADIMÍRA KREJSOVÁ

Burčáku škodí slunce a teplo

Brno - Koupit dobrý burčák je někdy problém. Podle Petra Krejčíka z Chateau Lednice je jako první nejdůležitější zjistit, kdo ho vyrábí. „Prodej na ulici či u silnic bez chlazení není známka dobré kvality," podotýká Krejčík.

Jak lidé nejlépe poznají kvalitu burčáku?

Nejlepší je ho nalít do sklenice. Špatné je, pokud má usazeniny v její horní nebo dolní části. Má mít barvu hroznové šťávy, tedy většinou světlezelenou až oranžovou.

Po čem chutná kvalitní burčák?

Cítit bychom měli hrozny a ovoce. Chuť jablka neznamená, že je z nich vyrobený. Špatná je hořkost, která značí, že je burčák v pozdějším stádiu kvašení. Nejlepší je ho kupovat na jeho začátku.

Jak mají lidé burčák správně skladovat?

Burčák nemá rád teplo a slunce, potřebuje být v chladu.


LUCIE SCHOVANCOVÁ

Autor: Vladimíra Krejsová, Redakce

7.9.2013 VSTUP DO DISKUSE 2
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Utkání 26. kola první fotbalové ligy mezi FC Vysočina Jihlava a FC Zbrojovka Brno, 28. dubna v Jihlavě.
AKTUALIZOVÁNO
2 10

Zbrojovku srazily v záchranářském souboji důraz a standardky

Irena Janoušková.

S operací Afghánky jsme museli počkat na manžela, popisuje anestezioložka

VIDEO: Opilý řidič kamionu kličkoval po dálnici. Měl 3 promile, nemohl ani stát

Břeclav – Podivně jedoucího kamionu na dálnici D2 u Břeclavi ve směru na Brno si před pár dny všimla hlídka celníků. Kontrola potvrdila, že s řidičem není něco v pořádku. Přivolaní policisté z dálničního oddělení v Podivíně při dechové zkoušce opilému cizinci naměřili téměř tři promile alkoholu. „Čtyřicetiletý muž za volantem nebyl schopen ani sám chodit či stát, na zemi vsedě téměř usínal," popsal v pátek policejní mluvčí Pavel Šváb.

Realizační tým A mužstva Komety pokračuje, jen bez Pešouta

Brno – I po zisku mistrovského titulu hokejová Kometa poupravuje realizační tým. Na začátku týdne potvrdil setrvání v roli hlavního kouče pro příští sezonu Libor Zábranský. Jeho asistenty zůstávají Kamil Pokorný a Petr Haken, u A týmu však končí Martin Pešout a trenér brankářů Jiří Sklenář.

Sedm klíšťat za necelou hodinu. Studenti vlajkovali v Pisárkách

Brno /FOTOGALERIE/ – Mezi stromy v brněnských Pisárkách se pomalu prochází studenti. Jejich pohled směřuje do země, jako by hledali hřiby. Místo nich však pomocí metody vlajkování pátrají po klíšťatech. Přestože byly v pátek dopoledne pouze tři stupně nad nulou, posbírali odborníci z Masarykovy univerzity za necelou hodinu sedm klíšťat. Ta následně otestují v laboratoři, zda nepřenáší klíšťovou encefalitidu.

Rezidentní parkování? Starostové chtějí bránit místní před náporem řidičů

Brno /INFOGRAFIKA/ – Obavy z nedostatku parkovacích míst, vysokých poplatků i zbytečného papírování. Hlavní důvody, proč se zástupcům brněnských městských částí moc nelíbí systém rezidentního parkování. Přesto se do něj pravděpodobně zapojí. Zvláště čtvrti sousedící s centrem města se totiž bojí velkého náporu řidičů hledajících místo mimo zóny už naplánované v Brně-středu.

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies