Neustálé a opakující se žádosti o tytéž dokumenty, vulgární nadávky i hrozby. Tak se podle starosty brněnské městské části Starý Lískovec Vladana Krásného chová tamní opoziční zastupitel a bývalý starosta Petr Hudlík. Ten si naopak stěžuje na chování starosty, který se ho prý chce zbavit. Jeho trestním oznámením kvůli šikaně se zabývají i policisté.

Spor mezi oběma muži trvá několik let. „Nejspíš nemůže přenést přes srdce, že jsem ho vystřídal v čele radnice. Jeho telefonáty i návštěvy musíme řešit někdy i několikrát denně. Neustále vyhrožuje ničím nepodloženými trestními oznámeními. Svými požadavky často brzdí chod úřadu," sdělil Brněnskému deníku Rovnost starosta Krásný.

Hudlíkovu častou přítomnost potvrdil i tajemník radnice Zdeněk Sycha. „Například zavolá a požaduje okamžitě přístup k některým materiálům týkajícím se veřejných zakázek. Když mu je připravím, nepřijde. Vyžaduje je znovu třeba po měsíci. Kvůli jeho žádostem jsme už v minulosti museli přijmout i brigádníky," řekl tajemník.

Hudlík se hájí tím, že má jen zájem prošetřit podezřelé zakázky. „Jako zastupitel mám na tyto materiály nárok. Podle mě totiž většinu zakázek starosta přihrává spřáteleným firmám. Proto si je potřebuji prostudovat a případně předat policii nebo antimonopolnímu úřadu," vysvětlil Hudlík.

Tvrdí, že ho Krásný šikanuje. „Chce mě vystěhovat z obecního bytu. Podal jsem na něj kvůli tomu trestní oznámení," uvedl bývalý starosta. Potvrdil to brněnský policejní mluvčí Pavel Šváb. „V současnosti podání prověřujeme. Kdy a jak případ uzavřeme však ještě není jasné,"sdělil mluvčí.

Starolískovecká radnice dala Hudlíkovi výpověď z nájmu kvůli tomu, že kromě obecního bytu vlastnil i garsonku. „Tu jsem přepsal na syna. Přece po nás nemůžou chtít, aby celá rodina bydlela v jednom pokoji," poznamenal Hudlík.

Za pravdu mu nedávno dal i brněnský městský soud, na který se kvůli výpovědi obrátil. „Potvrzuje se tím to, že mě chce starosta vystrnadit. Podobnými soudy akorát mrhá penězi a časem radnice," myslí si bývalý starosta.

Radnice se však s rozhodnutím soudu nechce smířit a odvolala se. „Soud výpověď zamítl kvůli tomu, že garsonku využíval Hudlíkův syn, který údajně neměl jiné možnosti k bydlení. Podle našich zjištění mu však v době výpovědi patřily další nemovitosti. Navíc na něj jeho otec nedávno přepsal i dvě luxusní vily v Ivančicích na Brněnsku. Nárok na obecní byt je tak podle nás neoprávněný," vysvětlil starosta Krásný.

Podle Hudlíka jsou obě vily pouze přestavěné zahradní domy. „Nejsou tam ani veškeré sítě a například v zimě jsou neobyvatelné. Radnice se cíleně zaměřila pouze na mě. Vždyť podobné chaty má spousta lidí," tvrdí muž.

Starosta Krásný však obvinění ze zaujatosti odmítá. „Měříme všem obyvatelům stejným metrem. Pokud zjistíme, že lidé žijící v obecních bytech mají další nemovitosti, dáme jim výpověď. A bývalý starosta nemůže být výjimkou," dodal Krásný. Krajský soud zatím o odvolání radnice nerozhodl.

Petr Hudlík stál v čele starolískovecké radnice do roku 2006, kdy ho vystřídal Vladan Krásný. Hudlík už tehdy výsledky voleb napadal, se stížností však u ministerstva spravedlnosti neuspěl. Práci v opozici spojil hlavně s kritikou radnice. Vadila mu například změna způsobu privatizace bytů, nebo některé veřejné zakázky. Antimonopolní úřad všakna žádné pochybení nepřišel.