Jen za červenec provedli brněnští strážníci přes dvě stě padesát kontrol, při nichž objevili na pětatřicet případů pochybení. „Provozovatelé o vyhlášce věděli už od února a měli dostatek času se na ni připravit. I z toho důvodu postupujeme při kontrolách nekompromisně. Hodláme v nich nadále intenzivně pokračovat," sdělil mluvčí brněnských strážníků Jakub Ghanem. Přistiženého provozovatele čeká na místě vystavení blokové pokuty ve výši tisíc korun. V mnoha případech chybí v hernách kamery, které musí snímat vchod a celý vnitřek podniku. „O vyhlášce jsem se sice dověděla až na poslední chvíli, ale do dvou dnů jsem vše vyřešila. Strážníci tady byli už dvakrát a nic nezjistili," řekla provozovatelka herny v ulici Dornych Lenka Tranová.

Nejčastějším prohřeškem zůstává nedodržení povolené doby pro provozování automatů. „U některých heren schválilo provozní dobu ministerstvo financí a může se lišit oproti té, kterou stanovuje vyhláška," upozornil na jisté úskalí Ghanem. „Někteří provozovatelé mají od ministerstva financí dokonce povolené lákat hráče na automaty nonstop. Očekáváme, že do konce roku ministerstvo všechna tato povolení v souladu s vyhláškou zruší," doplnila mluvčí brněnského magistrátu Soňa Haluzová.

Nejviditelnější změnou je to, že z heren zmizely barevné reklamy na pití zdarma nebo na půjčení peněz na první hru. „Nařízení by mohlo mít pozitivní vliv na děti a mládež, pro které velké blikající nápisy, slibující rychlý výdělek, představují velké pokušení. U závislých gamblerů se však nic nezmění. Ti najdou automaty i bez venkovní reklamy. Lákají je totiž světélka ukrytá uvnitř podniků. Na hodnocení vlivu vyhlášky je však stále příliš brzy," uvedl Martin Klíč, ředitel brněnské organizace A Kluby, která nabízí pomoc lidem závislým na hazardu.

Změnu tak nejspíše uvítají především Brňané, kterým hra na automatech nic neříká. „Podle mě je to krok správným směrem. Blikající neony na hernách a podobných podnicích působí mnohdy kýčovitě, lacině a nevhodně," svěřil se například Marek Dolák. Líbí se mu i povinnost zavést kamery. „Věřím, že monitorování podniků, kde se často schází pochybní jedinci, pomůže předejít mnoha problémům," dodal muž.

Do boje proti hazardu se chystají vytáhnout i další města v kraji. V Kyjově na Hodonínsku začne od ledna příštího roku platit vyhláška, která zakazuje provozování sázkových her, loterií a automatů. Kyjovští strážníci se změnou počítají, prozatím se na ni nepřipravují. V hernách a barech hlídají spíše to, zda mladiství nepopíjejí alkohol. „Při této příležitosti dohled nad automaty provádíme. Nejedná se však o žádné cílené kontroly. Do konce roku se určitě uskuteční pracovní schůzka, na které si stanovíme jednotný postup v případě plošného zákazu," prohlásil velitel kyjovské městské police Lubomír Plachý.

Podobná situace panuje také ve Znojmě. „Kontroly děláme asi dvakrát měsíčně. Hlídáme dodržování otevírací doby a také to, zda uvnitř nehrají a nepopíjí děti," sdělil ředitel znojemských strážníků Ivan Budín.

MARTIN SLÁVIK