Vyhrávají přehlídky po celém světě, nyní rozzáří nebe nad Brnem. Na přelomu května a června se v Brně již podvacáté uskuteční ohňostrojný festival Ignis Brunensis. Pořadatelé slibují, že jubilejní ročník bude mimořádně kvalitní.

Letos navíc lidé uvidí o jeden ohňostroj víc než v předchozích letech. Na oslavu dvacetin festivalu organizátoři připravili pět soutěžních show. Rakety odpálí ohňostrůjci z Česka, Německa, Rakouska, Španělska i čínsko-švýcarský tým. „Všechny týmy v posledních třech letech vyhrály jednu nebo více světových soutěží. Firmy, které do Brna přijdou, jsou světovou špičkou," ujistil technický ředitel festivalu Jaroslav Štolba.

Letošní povinnou skladbou pro soutěžní ohňostroje bude Bugatti step od Jaroslava Ježka, ohňostroj vždy potrvá asi sedmnáct minut. „Vstup do okolí přehrady je tradičně zdarma, připravena bude i tribuna se šesti sty místy. Vstupenky na ni si lidé mohou koupit od příští středy, cena je dvě stě korun," upřesnil za pořadatele Ondřej Morávek.

Program Ignis Brunensis 2017
∙ pátek 26.5. (Špilberk): Theatrum Pyroboli Česko
∙ sobota 3.6. (přehrada): Ignis Brunensis Team Česko
∙ středa 7.6. (přehrada): Pyrovision Rakousko
∙ sobota 10.6. (přehrada): IP Innovative Pyrotechnik Německo
∙ středa 14.6. (přehrada): Sugyp Švýcarsko & Jin Yi Fireworks Čína
∙ sobota 17.6. (přehrada): Pirotecnia Ricardo Caballer Španělsko
∙ sobota 24.6. (Špilberk): Flash Barrandov SFX Česko

Kromě jednoho přidaného ohňostroje bude letos přehlídka spojená i s hudebním festivalem. Uspořádá jej společnost RegioJet. „Čekání na ohňostroje bývá někdy otravné, ale s hudbou a pivem v ruce je příjemnější," poznamenal majitel společnosti Radim Jančura.

Festival bude na pozemcích nad Rakoveckou zátokou. „Vystoupí dvacítka kapel a zpěváků, například Anna K., Tata Bojs, Mňága a Žďorp nebo slovenská zpěvačka Zuzana Smatanová," pozval za organizátory Přemysl Vícha. Hudební vystoupení lidé uvidí v den ohňostroje od odpoledních hodin až téměř do začátku každé z pěti soutěžních show na přehradě.

Ruch tak začne v městských částech u přehrady dříve než v předchozích letech. „Ohňostrojné show pro nás znamenají obrovské dopravní zatížení, jsme ale rádi, že se pořádají právě u nás. V loňském roce jsme na úřad nedostali ani jednu písemnou stížnost na hluk, v předchozích letech to pak byly většinou tři až pět stížností," řekl bystrcký starosta Tomáš Kratochvíl.

Ještě loni nebylo jasné, jestli se letošní ročník festivalu uskuteční, vypadalo to, že Brno festival finančně nepodpoří. Nyní už je ale podpora města jistá. „Jsou podepsané smlouvy do roku 2019. Na letošní ročník město přispěje dva a půl milionu korun, dva miliony korun pak na každý další rok," uvedl Morávek.

Letošní ročník pak podpoří i Jihomoravský kraj. Podle pořadatelů však z veřejných zdrojů pochází jen třicet procent celkové sumy potřebné na uskutečnění festivalu, zbytek přispějí komerční partneři.

I když festival ohňostrojů začíná až na konci května, na první akci s ním spojenou se lidé mohou přijít podívat již v závěru příštího týdne. Nebe nad brněnskou hvězdárnou na Kraví hoře rozzáří v pátek sedmého dubna v devět hodin večer čtvrt hodiny dlouhý ohňostroj. Bude mít tři části, nazvané Nebeský tanec, Píseň měsíční víly a Nebe v plamenech.

Stejný název jako poslední část, pak ponese nové představení digitária hvězdárny. „Uvedeme jej v sobotu osmého dubna. Vysvětluje třeba, proč ohňostroj vypadá tak, jak vypadá," zmínil ředitel hvězdárny Jiří Dušek.

Na přehradu se vrátí Piráti z Karibiku, slibuje ředitel

Brno - S Ignis Brunensis je spjat od začátku. Ohňostrůjce, který stojí za dvěma ohňostroji letošní přehlídky festivalu, a zároveň jeho technický ředitel Jaroslav Štolba se už těší na letošní ročník. „Soutěžící týmy jsou rovnocenné. O vítězi proto může rozhodnout počasí i trocha štěstí. Ohňostroj v mlze a dýmu nikdy světový festival nevyhrál," říká.

Pro letošní rok jste zvažovali i účast týmů z Mexika či Argentiny. Proč nakonec nepřijedou?

Letos začalo platit direktivum Evropské unie o pyrotechnice. V Evropě se proto nesmí používat evropsky neschválené materiály, byť byly schválené v zemích, odkud je týmy dováží. Proto jsou soutěžící z Evropy. Jde ale o nejkvalitnější ročník. Týmy patří mezi světovou špičku.

I vy jste v prvním soutěžním týmu. Co jste si připravili?

Soutěže se účastníme léta. Hodně Brňanů vzpomíná na ročník, kdy jsme na obloze kreslili obrazce v představení Piráti z Karibiku. To bylo před mnoha lety, od té doby vznikly nové hudební podklady a nové filmy této série. K Pirátům se proto vrátíme, ale s novou hudbou a novým technickým zázemím.

Připravujete i závěrečnou show nad Špilberkem.

Bude to velmi pohodový ohňostroj, jako k párty. Brno navštíví Frank Sinatra.

Jak dlouho na ohňostroji pracujete?

Vzniká asi dva roky dopředu. Nastuduje se a sestříhá hudba, pak vznikne vize ohňostroje. Rok dopředu se objedná materiál. Co se týče show samotné, tak já třeba minutu odpalů naprogramuji za osm až dvanáct hodin. Na pontonu je pak až dvanáct lidí, kolikrát máme co dělat.