VYBERTE SI REGION

Nejlepší ohňostroj měli Portugalci

BRNO - Zabodovali a posbírali, co se dalo. Soutěž ohňostrůjců Ignis Brunensis vyhrál už potřetí portugalský team Macedo´s Pirotecnia.

31.5.2007 1
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/Lubomír Stehlík

Triumf Portugalců byl letos trojnásobný. Kromě hlavní ceny si odnesli i cenu za nejlepší hudební doprovod a cenu za nejlepší scénografické řešení. „Jsme šťastní. Děkujeme za skvěle zorganizovanou soutěž i vřelé přijetí v Brně,“ vzkázal Brňanům Portugalský tým. Portugalci tak příště už soutěžit nemohou a přijedou pouze jako hosté.

Kromě nich soutěžili letos v Brně ohňostrůjci z Jižní afriky, Itálie a České republiky. „Všechny soutěžící ohňostroje byly velkolepé, je těžké vybrat vítěze. Tato soutěž ale rozhodně nemá poražené,“ dodal ředitel producentské agentury Snip Jiří Morávek. To potvrdila i porota, podle ní byl letošní ročník nejvyrovnanější.

Portugalský ohňostroj však prý měl všechna nej. Češi měli dobře zvládnutou techniku, africký ohňostroj působil na city, Italové zase na emoce. Cenu diváka ale organizátoři vyhlásí až v pondělí jedenáctého června. „Brňané tak stále mají možnost rozhodnout o nejlepší show,“ dodal Morávek.

Lidé mohou hlasovat například prostřednictvím anketních lístků, sms nebo na webových stránkách festivalu. Festival Ignis Brunesnis nabídl letos divákům deset ohňostrojů. Ten poslední uvidí lidé dnes večer o půl jedenácté na Špilberku.

31.5.2007 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

Nemocní z léčebny se přestěhují do Úrazové nemocnice. V březnu

Brno – Pětadvacet lidí z Léčebny dlouhodobě nemocných na Červeném kopci přesídlí vedení města do Úrazové nemocnice v Brně. Současné budovy totiž podle náměstka primátora Petra Hladíka nevyhovují dnešním potřebám. „Pacienti si zaslouží prostředí, které odpovídá jednadvacátému století," vysvětlil.

Ideální teplota pro výrobu čokolády? Patnáct až dvacet stupňů

Kuřim /ZA ZAVŘENÝMI DVEŘMI/ – Žena v bílém oblečení s čepicí na hlavě obsluhuje stroj, ve kterém se čokoláda nahřívá, aby se z pevných kuliček stala tekutina pro nalévání do forem. K přístroji si musí vylézt na štafle, odkud kousky belgické čokolády sype dovnitř. Hmota se musí neustále míchat. Další zaměstnankyně obsluhuje stroj s mnoha tryskami, ze kterých neustále v intervalech asi třiceti sekund vytéká čokoláda. Umisťuje pod ně formy a poté dává na váhu. Ve formě je podle velikosti vždy několik stejných tvarů. Třeba stromky se vyrábí po dvou, zato malá autíčka po patnácti. Výrobě čokolád ve firmě Fikar se věnuje další díl seriálu Rovnosti nazvaného Za zavřenými dveřmi.

AKTUALIZOVÁNO

Doprava na Zvonařce zkolabovala. Autobusy se opožďovaly i o hodinu

Brno – I desítky minut v kolonách. S takovým zdržením museli počítat řidiči, kteří ve středu odpoledne projížděli ulicemi Zvonařka a Plotní. Kvůli vážné dopravní nehodě a jejímu následnému vyšetřování doprava v ulicích zkolabovala. Auta, autobusy i tramvaje linky 12 uvízly v kolonách. Situace se zlepšila až před půl sedmou hodinou večer.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies