Jejich první počin byla přeměna Táborského nábřeží v Brně. „Chceme upozornit, že nábřeží můžou lidé využívat různým způsobem, nejen jím procházet," vysvětluje mladý muž.

Sdružení tvoří nadšenci, kteří se zajímají o kvalitu veřejných prostranství a jejich využívání. „Náš cíl je, aby se místní víc zapojovali do dění v okolí jejich domovů. Snažíme se klást důraz také na čistotu veřejných prostranství. Se zapojením místních obyvatel vytváříme prostor, kde lidé mohou trávit volný čas," vysvětluje Biolek.

S úpravou nábřeží začali v dubnu. Do června tam uspořádali několik akcí, díky kterým získalo zcela nový ráz. „Začali jsme se sběrem odpadků. Při příležitosti Dne země jsme pak na místě vysadili novou zeleň," vysvětluje doktorand.

Iniciativa se zapojila také do Týdne města, který v květnu pořádala nadace Partnerství. „Uspořádali jsme piknik a společně s obyvateli jsme vyrobili nové lavičky, které teď můžou využívat," zdůrazňuje Biolek.

Spolupráce s místními je ale někdy problematická. „Mnohdy je těžké s nimi navázat kontakt," stěžuje si Biolek. Většinou ale akci schvalují. „Děti ze základní školy na Úvoze nám dokonce pomohly s úpravou laviček. Příznivci nám přibývají s každou akcí," pochvaluje si mladý vědec.

Zatím největší akci na nábřeží plánují s přáteli z Parku na přelom září a října. Půjde o kulturní týden plný koncertů, divadel nebo třeba výtvarných workshopů.

HANA FLORIANOVÁ