ŠERMÍŘSKÁ BURZA

Kdy: sobota 9.30 až 14.00

Kde: Semilasso

Za kolik: vstupné 45 korun

Milovníci šermu si na burze mohou koupit třeba novou výstroj nebo rozšířit arzenál zbraní. „Návštěvníky budou čekat nejrůznější řemeslníci. Mečíři, platnéři, šperkaři, skláři, řezbáři či kožešináři," uvedl pořadatel akce Roman Machálek. Podle něho jde o jedinou akci svého druhu v České republice.

INLINE BRUSLENÍ NA DOPRAVNÍM HŘIŠTI

Kdy: sobota 10.00 až 17.00

Kde: dopravní hřiště Riviéra

Za kolik: zdarma

Sobota plná závodů čeká na inline bruslaře na dopravním hřišti na Riviéře. „Účastníci se poměří v dovednostních soutěžích, jako je sprint či jízda obratnosti. Na vše budou dohlížet odborníci, kteří rádi poradí," uvedl Jakub Ghanem. Je mluvčí brněnské městské policie, která tuto akci organizuje. Dopravní hřiště je zatím určené hlavně pro cyklisty, inline bruslaři se na něm sejdou vůbec poprvé.

KURZ ČÁROMÁNIE

Kdy: sobota 10.00

Kde: Košinova 60

Za kolik: zápisné 800 korun

Netradiční výtvarné techniky si vyzkouší zájemci pod vedením lektorky kreslení Dany Růžičkové. Nejdříve pomocí asi dvaceti jednoduchých vzorů nakreslí obraz, který vybarví pastelkami. „Touto patentovanou metodou, která vznikla v Americe, vznikají skutečně krásné obrázky. Navíc nejde jen o zábavu, ale také o relaxaci. Účastníci dostanou certifikát," řekla Růžičková.

PRVNÍ JARNÍ ZAHRADNIČENÍ

Kdy: neděle 14.00

Kde: Kamenná 42a

Za kolik: zdarma

Možnost nasát atmosféru jara nabízí projekt Zahrada v pytli. V neděli chce skupina lidí společně zahradničit na pozemku v Kamenné ulici. Budou zakládat záhony, sázet semínka a sazenice. „Podobné akce pořádáme už od roku 2013. Na programu je i grilování," řekla Anna Petříková z občanského spolku ProMěsto, který akci organizuje.

další tipy z jižní Moravy
XV. SLAVNOST OSKORUŠÍ
- Kdy: dnes od 13.00
- Kde: Tvarožná Lhota, Společenský dům (Hodonínsko)
- Za kolik: zdarma
- Největší tahák: tradiční košt oskorušových a dalších ovocných destilátů se seminářem a poradnou pro pěstitele

ZAHÁJENÍ TURISTICKÉ SEZONY V BOSKOVICÍCH
- Kdy: sobota od 9.00
- Kde: ulice Boskovic (Blanensko)
- Za kolik: zdarma
- Největší tahák: hravé jarní putování pro celé rodiny na téma Za podnikatelskými aktivitami našich pradědečků, deset zastávek na trase vedoucí městem

ZE SKLEPA DO SKLEPA
- Kdy: sobota 11.00 19.00
- Kde: vinné sklepy, Velké Bílovice (Břeclavsko)
- Za kolik: 1200 korun (600 korun vstupenka, 600 korun kupony na nákup vín)
- Největší tahák: největší putování za vínem v České republice, jedenapadesát otevřených vinných sklepů