VYBERTE SI REGION

Inspirace pro vánoční výzdobu náměstí? Vídeň a internet

Jižní Morava – Aby mohli pracovníci Technických sítí Brno v centru města ozdobit světly některé ulice, kterými jezdí tramvaje, musí vypojit troleje z proudu. „Proto ozdoby věšíme od půlnoci do čtyř hodin do rána," popisuje náročnou práci provozně technický ředitel Josef Šaroun. Právě vyzdobený střed Brna vyhodnotili čtenáři regionálního Deníku v internetové anketě jako nejhezčí. Celkem soutěžilo patnáct měst z jižní Moravy a Vysočiny.

10.12.2014
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: DENÍK/Dalibor Krutiš

Ozdoby na vánočním stromě v Brně jsou stejné už tři roky. „Je to podobně jako se svatebními šaty. Když si je nevěsta půjčí, zaplatí třetinu ceny, za které lze koupit nové," srovnává Šaroun. Na rozdíl od nevěsty vánoční strom potřebuje světla každý rok a tak se je Brno rozhodlo koupit.

ČTĚTE TAKÉ: Zvolte nejhezčí vánoční náměstí jižní Moravy a Vysočiny

Každoročně speciální komise vymýšlí, jak strom slavnostně rozsvítit. „Pár dní předem se na náměstí sejdeme kolem půlnoci a zkoušíme různé způsoby. Každý rok je to jiné," říká Šaroun. Třeba loni se strom rozsvěcoval po čtvrtinách, letos se nejdřív rozzářil nahoře a pak až dole.

Šaroun se jezdí inspirovat do Prahy. „Má své kouzlo, ale třeba trhy na Staroměstském náměstí se mi už zdají moc komerční," myslí si Šaroun.

Druhé místo v anketě získalo vánoční Znojmo. O tamní výzdobu se stará městská architektka Iveta Ludvíková. „Mám z toho ohromnou radost," těší Ludvíkovou.

Velké téma o vánočně vyzdobených náměstích včetně infografiky si přečtěte v tištěném středečním Deníku Rovnost

Každého, kdo do Znojma přijede, na první pohled zaujmou dva třímetroví svítící andělé, kteří zdobí náměstí. „Letošní novinka jsou slaměné figury zvířat a hospodáře," vyzdvihuje architektka.

Když výzdobu vybírala, jela pro nápady do Vídně a také hledala informace na internetu. „Firma, která světla prodává, nám předložila několik návrhů a my jsme si z nich vybrali," popisuje Ludvíková.

Výzdobu pro bronzové Hustopeče na Břeclavsku před několika lety zvolil bývalý místostarosta Libor Sadílek se spolupracovníky. Ozdoby na čtyřiadvacetimetrovém smrku na náměstí visí celý rok. „Strom je příliš vysoký, sundávat ozdoby je proto příliš náročné," vysvětlil Sadílek.

Hustopečské inspiroval brněnský Zelný trh a Velké Meziříčí na Žďársku. O letošním adventu se Sadílek chystá s rodinou do maďarské Budapešti. „Mají tam prý nádherné trhy a dobré ceny," dodal Sadílek.

Autor: Kateřina Foltánková

10.12.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
AKTUALIZOVÁNO

Zátah revizorů v rozjezdech: Pozvracím vás, hrozil černý pasažér

Brno /REPORTÁŽ/ – Téměř prázdnými ulicemi nočního Brna se řítí potemnělý autobus. Navzdory tomu, že v něm sedí devět revizorů a osm strážníků, světla v kabině jsou zhasnutá. „Je to proto, aby působil nenápadně," vysvětluje mluvčí brněnských strážníků Jakub Ghanem. Autobus totiž jede na další ze zátahů revizorů v nočních linkách, takzvaných rozjezdech. O víkendu při něm zkontrolovali dvanáct autobusů, chytli téměř sto černých pasažérů. Za jedinou noc revizoři dokáží zkontrolovat až devět set cestujících.

Německý dům? S portrétem Adolfa Hitlera, ukazuje také nová kniha

Brno – Když v roce 1900 vyšla série fantaskních pohlednic o tom, jak bude Brno vypadat za sto let, byla na nich spousta vzducholodí a snových vynálezů, ale Německý dům stál stále na Lažanského – dnešním Moravském náměstí. Nakonec se tato budova v Brně dočkala čtyřiapadesáti let. Poté ji město na přání mnoha Čechů zbouralo. Historii Německého domu a s ním spřízněných spolků představuje nová kniha, jejíž křest je ve čtvrtek v Moravském zemském muzeu.

Připomínka trhové tradice: Lidé se ptali po rybí polévce, říká prodejkyně

Brno – Současný název Dominikánského náměstí se poprvé objevil až ve druhé polovině devatenáctého století. V minulosti byli lidé zvyklí o něm mluvit spíše jako o Rybím trhu. Na dávnou tradici v letošním roce navázali organizátoři vánočních trhů. Ty se v letošním roce rozrostly i před budovu Nové radnice a lidé na nich podle dávné tradice opět dostanou ryby. Jen ne syrové, ale připravované na různé způsoby.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies