V jaké části kulturního centra bude, jak ji tam dostat a jak hradbu uchránit proti rozpadu, zatím není jasné. „Chceme to vyřešit co nejrychleji, abychom dodrželi harmonogram," řekl náměstek brněnského primátora Matěj Hollan.

Příští týden se proto sejdou archeologové s odborníky z Národního památkového ústavu, aby zjistili, jestli je část hradby vůbec možné přenést. „Ležela totiž v zemi několik stovek let ve stálém prostředí. Díky tomu je ve velmi dobrém stavu. Pokud bychom ji ale vystavili chemickým vlivům ve vzduchu, hrozí, že by se postupně rozpadala. Kdybychom ji pak chtěli nějak scelit, museli bychom použít nepůvodní materiály," vysvětlil vedoucí odboru památkové péče brněnského magistrátu Martin Zedníček. Přesunutí části hradby by vyšlo nejméně na milion korun.

Asi patnáct metrů dlouhý úsek hradby patří vůbec k těm nejzachovalejším, které archeologové v Brně našli. „Kameny pevně drží a nejsou na nich patrné žádné pozdější opravy. Zatím odkrytá část by měla pravděpodobně pokračovat dál. Je ale možné, že ji rozebrali při stavbě kasáren v osmnáctém století," poznamenal vedoucí archeologického týmu Antonín Zůbek. Kromě hradby našli na místě třeba středověký poutní odznak.