Surfovat rychle a levně po netu i v zapadlé vísce, kde dávají lišky dobrou noc? Sen několika desítek starostů na jižní Moravě, který má naplnit projekt „Vysokorychlostní internet pro obce Jihomoravského kraje“, dostal vážné trhliny.

Když před dvěma lety krajští úředníci vymysleli projekt na vybudování bezdrátového internetového spojení do desítek obcí, kde dosud tento typ sítě chyběl, nadšení starostové i řadoví obyvatelé se hlásili o překot. Nyní jsou mnozí vzteky bez sebe a uvažují o tom, že nepodepíší smlouvy. Bez nich může projekt ztroskotat.

Zástupci obcí dali průchod svému rozhořčení na včerejší schůzce s úředníky kraje a firmou Gity, která projekt realizuje. „Už se to táhne dva roky a je to zřejmě chyba kraje, že dopustil, aby se tak dlouho a nadvakrát táhlo výběrové řízení a práce. Kdybychom my takhle pracovali ve svých obcích, nikdo z nás už nesedí ve svém křesle,“ nadal úředníkům starosta Zbraslavi u Brna Karel Brym.

Ztráta koncových zákazníků dělá vrásky firmě Gity, která má projekt na starosti a zpříjmů za připojení má budoucích pět let platit provoz zařízení a servis. „Výpadek příjmů by mohl být pro udržování sítě vážný problém,“ přiznal zástupce firmy Robert Lubrich. Hned však přišel sreceptem. „Budeme objíždět obce a přesvědčovat lidi, třeba i úpravami cen, aby šli knám. Bez koncových uživatelů totiž projekt nebude životaschopný,“ řekl.

Otázkou je, bude-li koho přesvědčovat. Někteří starostové totiž uvažují, že od projektu odstoupí. Krajští úředníci nemají tušení, jak by se vypořádali skomplikacemi, jež by takový krok přivodil.

Více informací se dočtete v pátečním vydání Brněnského deníku Rovnost