VYBERTE SI REGION

Ital s michelinskou hvězdou připravil bramborové ravioli s masem

Brno /REPORTÁŽ/ – Jsem až překvapený, jak to bylo dobré, pochvaluje si filovaný hovězí steak Brňan Jiří Kotas, který se spolu se ženou se vydal v pátek na Špilberk food festival. Degustace vybraných jídel nabízí na akci čtrnáct vyhlášených restaurací.

6.6.2014 4
SDÍLEJ:
Fotogalerie
24 fotografií
Špilberk food festival v Brně. Ilustrační foto.

Špilberk food festival v Brně. Ilustrační foto.Foto: DENÍK/Lubomír Stehlík

V ceně vstupenky za 1550 korun je třicet festivalových florénů na útratu. „Asi si ještě jednou tolik přikoupíme," plánuje Kotas. Jeden stojí pětadvacet korun.

Slunce krátce po poledni pálí a největší fronta je na hlavním špilberském nádvoří u stánků s vínem a pivem. Vladimír Vašíř přijel na festival až z Krnova na Bruntálsku. „Zatím mapuji terén, ještě jsem žádné jídlo neměl," říká lékárník. Těší se hlavně na středomořskou kuchyni.

Ve dvě hodiny odpoledne organizátoři festival slavnostně zahajují. Janko Martinovič předvádí sabráž, tedy otevření láhve vína šavlí. Podaří se až napodruhé. Špunt s kusem hrdla odletí několik metrů daleko, kde ho bere ho do ruky malá školačka. „Vidíš, máš suvenýr," komentuje to její matka.

Hradní bránou přichází Iva Kubartová s manželem. Na festivalu je už podruhé. „Přišli jsme už dnes, slyšela jsem, že loni bylo o víkendu plno," říká žena.

Na pódiu začíná show italského šéfkuchaře Stefana Ciottiho. „Nepředpokládám, že se něco přiučím. V kuchyni jsem nemehlo," směje se Kubartová a odchází si prohlédnout nabídku restaurací. Za šest florénů pořídí například grilované kachní prso s pomeranči nebo za dva florény lanýžovou čokoládovou pěnu.

Mezitím Ciotti vysvětluje, jak připravit bramborové ravioli plněné hovězím masem s rajčatovou omáčkou. „Používám brambory s méně škrobem. Nakrájím je a ještě propláchnu pod vodou," radí odborník.

Jeho vystoupení uvidí návštěvníci i o víkendu. Vstupné na jednotlivé dny stojí pět set korun, v ceně je deset florénů.

Autor: Kateřina Foltánková

Stravujete se často v restauracích?

ANO

23 %

NE

77 %

Hlasovalo: 64

Anketa byla ukončena

6.6.2014 VSTUP DO DISKUSE 4
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Židenický místostarosta Kunc byl podle inspekce hrubý na zaměstnance radnice

Automatické sněžné řetězy jsou český vynález

Automatické sněhové řetězy. Nový vynález pochází z Česka

Kamechy a Žebětín spojí chodník a cyklostezka. Cenu zvyšují výkupy pozemků

Brno – Chodník podél silnice ze sídliště Kamechy do Žebětína ocení matky s kočárky a další chodci, kteří kolem Žebětínského rybníka procházejí. Pokud se vše podaří, žebětínská radnice ho chce začít stavět příští rok.

Mrazy: rybáři denně sekají díry do ledu, ryby se nadechují jen párkrát za minutu

Pohořelice - Rybáři z Rybníkářství Pohořelice od začátku letošního roku, kdy teploměr téměř neustále ukazuje teploty pod bodem mrazu, obcházejí chovné rybníky a denně prořezávají do ledu prohlubně. Do rybníka tak vnikne více světla, fytoplankton může nastartovat fotosyntézu a dodává vodě potřebný kyslík.

AKTUALIZOVÁNO

Pojď hrát hokej, láká sportovní akce jihomoravské děti. Čekají je zábavné nábory

Jižní Morava – Mnozí si nasadí poprvé brusle a poprvé posunou hokejkou puk. Český svaz ledního hokeje pořádá pro děti ve věku od čtyř do osmi let celorepublikovou akci Týden hokeje s heslem Pojď hrát hokej, při níž si vyzkouší zdarma tento sport.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies