V ceně vstupenky za 1550 korun je třicet festivalových florénů na útratu. „Asi si ještě jednou tolik přikoupíme," plánuje Kotas. Jeden stojí pětadvacet korun.

Slunce krátce po poledni pálí a největší fronta je na hlavním špilberském nádvoří u stánků s vínem a pivem. Vladimír Vašíř přijel na festival až z Krnova na Bruntálsku. „Zatím mapuji terén, ještě jsem žádné jídlo neměl," říká lékárník. Těší se hlavně na středomořskou kuchyni.

Ve dvě hodiny odpoledne organizátoři festival slavnostně zahajují. Janko Martinovič předvádí sabráž, tedy otevření láhve vína šavlí. Podaří se až napodruhé. Špunt s kusem hrdla odletí několik metrů daleko, kde ho bere ho do ruky malá školačka. „Vidíš, máš suvenýr," komentuje to její matka.

Hradní bránou přichází Iva Kubartová s manželem. Na festivalu je už podruhé. „Přišli jsme už dnes, slyšela jsem, že loni bylo o víkendu plno," říká žena.

Na pódiu začíná show italského šéfkuchaře Stefana Ciottiho. „Nepředpokládám, že se něco přiučím. V kuchyni jsem nemehlo," směje se Kubartová a odchází si prohlédnout nabídku restaurací. Za šest florénů pořídí například grilované kachní prso s pomeranči nebo za dva florény lanýžovou čokoládovou pěnu.

Mezitím Ciotti vysvětluje, jak připravit bramborové ravioli plněné hovězím masem s rajčatovou omáčkou. „Používám brambory s méně škrobem. Nakrájím je a ještě propláchnu pod vodou," radí odborník.

Jeho vystoupení uvidí návštěvníci i o víkendu. Vstupné na jednotlivé dny stojí pět set korun, v ceně je deset florénů.