Těsně před koncem roku prezident podepsal zvýšení obou sazeb DPH ze čtrnácti a dvaceti na patnáct a jedenadvacet procent. „V rozpočtu běžné rodiny se tato změna projeví zvýšením výdajů o zhruba dvě stě korun. Nejsilnější obavy jsou samozřejmě o ceny jídla a léčiv," poznamenal analytik brněnské pobočky společnosti Cyrrus Jiří Šimara.

Podle něj ale zákazníci žádné skokové zdražení nezaznamenají. „Hlavně kvůli tomu, že se obchodníci mohli na zvýšení daně už dopředu připravit a zboží zdražovat postupně," doplnil Šimara.

Mnohé obchody tak díky zvýšení cen před Vánoci nemusejí nyní navýšení DPH dorovnávat. Je to případ například papírnictví v brněnském nákupním centru Vaňkovka. „Ceny jsme zatím neupravovali a v nejbližších týdnech to ani neplánujeme. Zvýšení daně zatím naši zákazníci nepoznají," řekla prodavačka Ivana Nová. Nezdražilo zatím ani například knihkupectví Dobrovský, kde stále drží stejné ceny jako před Vánoci.

V nejbližších dnech dorazí zdražení do obchodů sítě Tesco. „Zvýšíme ceny v průměru o jedno procento, o které stoupla daň. Ale vytipovali jsme dva tisíce druhů zboží, zejména základních potravin, kterých se zdražení nedotkne a udrží si cenu z roku 2012. Nejde to však zaručit dlouhodobě, protože jiné vstupy se nám stále zdražují," podotkl mluvčí Teska Jan William Dvořák.

Ceny po silvestrovské inventuře stačily zdražit některé maloobchody. „Ceny u většiny zboží zvýšili už naši dodavatelé, takže nemáme na výběr. Zdražení je jen drobné, zákazníci ho téměř nepocítí. Přesto nemáme na výběr, nemůžeme s cenami taktizovat tak, jako velké obchody," poznamenal prodavač Luděk Sova.

Brňanka Lucie Levandová je z všudypřítomného růstu cen zoufalá. „Výplatu mám stejnou už tři roky a ceny neustále stoupají. Vždycky se řekne, že je to jen o procento, ale pro lidi, kteří mají rozpočty nadoraz, to může být hodně," stěžovala si žena.

Už od druhého ledna zdražily brněnské lékárny. „Máme ze zákona přesně dané, že musíme cenu zvýšit. Jestli zákazníci zvýšení poznají, záleží na ceně léku. Může to být o padesát halířů i několik desítek korun. Vyšší DPH je teprve dva dny, takže moc lidí si toho ještě nevšimlo," komentovala pracovnice z lékárny v Orlí ulici, která si nepřála uvést jméno.

Podle ní zdražení zaznamenají spíš lidé, kteří si pro léky nechodí pravidelně. „Všichni zdražují průběžně. Překvapení jsou většinou zákazníci, kteří do lékárny přijdou jednou za rok. Například endiaron stál před pár lety asi čtyřicet korun a teď ho prodáváme za 118 korun," doplnila lékárnice.

Právě zdražení léků se nelíbí Brňanovi Jaroslavu Zavřelovi. „S manželkou dohromady utratíme za léky asi patnáct set korun, další zvýšení je sprosté. Zrovna u tohoto zboží by se vláda měla snažit držet ceny co nejníž," upozornil muž.