„Dohodli jsme se s partnery, že budeme zodpovídat za oblast majetku a investic, školství, životního prostředí a také budeme mít radního pro regionální rozvoj, konkrétně venkova," okomentovala předsedkyně zastupitelského klubu Taťána Malá. Pátý post obsadí lídr kandidátky ANO Bohumil Šimek coby nový hejtman.

Oblast regionálního rozvoje si hnutí rozdělí s koalicí TOP 09 a Žít Brno. „Budou mít radního pro tuto oblast, ale spadat pod ně budou věda, výzkum a inovace," upřesnila Malá.

Jednoho radního získají také Starostové pro jižní Moravu. Po pondělních jednáních mají potvrzenou oblast územního plánování. „S touto tematikou se setkávám už od roku 2006, takže o ní a stavebních zákonech něco vím," sdělil už dříve za Starosty lídr Martin Maleček.

Druhé největší zastoupení si dohodla sociální demokracie, která ze svých jedenácti zastupitelů bude mít čtyři členy rady. „Budeme zodpovídat za dopravu, sociální věci, zdravotnictví a kulturu," uvedl člen vyjednávacího týmu Marek Šlapal.

Podmínkou, aby se sociální demokracie mohla účastnit krajské koalice, bylo, že Michal Hašek nebude mít žádnou uvolněnou funkci. „Budu ale kandidovat na předsedu zastupitelského klubu," sdělil dosluhující hejtman Hašek. A tajnou volbou se jím ještě v pondělí stal.

Tento jeho krok se ovšem nesetkal s nadšením u vítěze voleb. Jak řekla Malá, hnutí přijalo usnesení, ve kterém sociální demokracii Haška v čele klubu nedoporučují. „Je to ale jejich vnitrostranická záležitost, kterou musíme respektovat," doplnila.

Lidovci, kteří sice skončili ve volbách druzí, ale nakonec se do koalice nedostali, chtějí získat alespoň místo předsedy kontrolního výboru. Ten v posledním zastupitelstvu zastával Stanislav Navrkal. „Budeme se o tom ještě muset poradit s partnery," odpověděla neurčitě Malá na dotaz, zda lidovci jako největší opoziční strana tento post získají.

Politolog Stanislav Balík z Masarykovy univerzity považuje za nejnáročnější z oblastí územní plánování. „Pohledy na to, zda je dobré, aby tam byl nováček v zastupitelstvu, jsou dva. Když tu oblast vede někdo zkušený, tak ví, kde jsou největší problémy. Na druhou stranu nováček může do oblasti vnést nový směr a nové nápady," zauvažoval politolog. Za Starosty pro jižní Moravu tento post obsadí právě lídr Martin Maleček.

Sociální demokracie a ANO nechtějí personální rady ještě odhalovat. Zato TOP 09 bude reprezentovat lídr Vitula.