Na mizernou docházku upozornil předseda brněnské buňky komunistické strany a člen finančního výboru Martin Říha. Na zasedáních podle něj chybí především členové koaličních stran. „Nepřišli na poslední jednání, kde jsme měli prodiskutovat body plánované na program zasedání zastupitelstva. Takže jsme nebyli schopní se na ničem usnést. Body koalice přesto na jednání zastupitelstva protlačila a odhlasovala je," kritizoval opoziční zastupitel přístup čtyřkoalice hnutí ANO, Žít Brno, lidovců a zelených.

Podle odborníka na otevřenost veřejné správy Oldřicha Kužílka nepoctivá docházka není v rozporu s příslibem transparentnosti radnice. „Spíš je to lemplovství. A můžou vyvstat otázky, zda koalice neupírá opozici podíl na moci. Výbory jsou totiž právě místo, kde se věci mají prodiskutovat podrobně a hlasování zastupitelstva má být už jen formalita," shrnul Kužílek. Dodal, že neúčast je zároveň v rozporu se zastupitelským slibem, který politici skládají na počátku volebního období.

Tento prohřešek není přitom výsada jen koaličních politiků. Mezi největší hříšníky v posledních třech měsících loňského roku patřil i komunistický zastupitel Daniel Borecký.

Do kontrolního výboru přišel pouze jednou. V ostatních případech se omluvil. „Měl jsem jiné povinnosti, na poslední jednání v prosinci jsem nedorazil, protože s blížícími se Vánocemi mi nezbyl čas," vysvětlil nepřítomnost opoziční zastupitel.

Problém s docházkou do výborů řešil už i brněnský primátor za hnutí ANO Petr Vokřál. „Docházka do výborů je špatná celkově. My jsme to například vyřešili změnou našeho zástupce ve finančním výboru," předestřel možný postup primátor.

Roberta Plagu za ANO zastoupí ve finančním výboru nově starosta městské části Brno-jih Daniel Kypr. „Nemohli jsme předvídat, že se Robert Plaga stane náměstkem na ministerstvu školství. Odtud pochází jeho časté absence," omlouval Vokřál.

Členy výborů často nemotivují ani peněžní odměny. Pokud jsou zároveň zastupitelé, dostávají přitom víc než pět tisíc měsíčně. Výše odměn se odvíjí právě od docházky.

Podle koaličního zastupitele za Žít Brno Jana Hollana, který se jednání finančního výboru neúčastní téměř nikdy, může za potíže s docházkou často se měnící termín setkání. „Nemůžu si upravovat program na poslední chvíli. Občas se mi opravdu stalo, že jsem na setkání výboru zapomněl. Několikrát jsem přišel třeba o deset minut později a vše důležité už bylo projednané a mě byla rovnou zapsaná nepřítomnost," prohlásil Hollan.

Ten zvažuje, že své místo přenechá jinému politikovi ze Žít Brno. „Výbory jsou v podstatě jen formalita, kde si lidé z koalice odhlasují materiály pro zastupitelstvo a opoziční členové se jednoduše zdrží," podotkl Hollan.

Takový přístup nechtěl komentovat předseda finančního výboru lidovec Jaroslav Suchý. „Finanční výbor se skládá z dospělých lidí, kteří mají své priority," uvedl pouze na dotaz.

Členy výboru, jejichž účast je trvale nižší než padesát procent, přitom může odvolat zastupitelstvo.

Jediným výborem, kam dochází pověření politici poctivě, je sedmičlenný výbor pro národnostní menšiny. Čtyři z nich reprezentují právě některé brněnské menšiny. „S docházkou u nás problém není. Pouze jednou se stalo, že nás přišlo tak málo, že bychom nebyli usnášeníschopní," zhodnotila účast na jednáních Ilnara Dudashová z Ukrajinské iniciativy jižní Moravy.