Do pilotního testování se už letos zapojí i Střední škola informatiky, poštovnictví a finančnictví v Brně. „Od příštího roku to bude povinné pro všechny, takže si to alespoň natrénujeme administrativně a organizačně. Je to práce navíc, ale bude mít efekt," komentoval ředitel školy Vladimír Šimíček.

Jednotná zkouška bude platná už letos na veřejných, církevních i soukromých školách. Žáky čekají otázky z češtiny a matematiky. „Chceme zvýšit klesající úroveň znalostí dětí, které vycházejí ze základních škol. Do maturitních oborů školy přijímají téměř všechny přihlášené uchazeče. Podle posledních statistik je to až pětasedmdesát procent žáků," zdůvodnila mluvčí ministerstva školství Klára Bílá. Podle ministra školství Marcela Chládka jsou jednotné přijímačky výhodné i pro žáky, nemusejí se připravovat na víc testů najednou.

nové testy
- jednotné přijímačky na střední školy si žáci zkusí v dubnu
- v Brně se do testu zapojí 25 středních škol, na jižní Moravě 50, v České republice 650
- jednotná zkouška bude platit na všech školách bez ohledu na zřizovatele
- žáci budou skládat zkoušku z češtiny a matematiky

To však kritizuje brněnský psycholog a zástupce ředitele při brněnské základní škole Sekaninova Miroslav Procházka. „Do jedné šance se jde s daleko větší nervozitou, než když jich je víc," uvedl.

To si myslí i Brňanka Adéla Jarošová. „Dcera je hrozná trémistka. Důležité zkoušky občas zkazí, i když se na ně tvrdě učí. Přitom má samé jedničky," povzdechla si žena.

Podle Šimíčka je stres při zkoušce běžná věc. „Takový je život. Pokud se dítě nedostane, zbývá mu ještě druhá škola, na kterou se hlásilo. Příště bude mít alespoň větší motivaci," oponoval.

Školám doručí výsledky testů do čtyř dnů společnost Cermat. Ta bude mít přípravu jednotných přijímacích zkoušek na starosti. „Děti si podají dvě přihlášky, přičemž na škole, kterou si určí jako první, složí jednotnou přijímací zkoušku. Záleží pak, jak si ředitel školy nastaví kritéria. Například určí bodovou hranici přijetí," nastínil mluvčí Cermatu Jan Pohanka.

Že by se přes bodovou hranici nedostal potřebný počet uchazečů, se například ředitelka brněnské střední školy potravinářské v Charbulově ulici nebojí. „Už loni jsme si ji nastavili a stejně jsme nemohli vzít všechny žáky, kteří se hlásili," informovala ředitelka školy Jana Marková.

Uchazeči ze čtyřletých oborů složí zkoušku už patnáctého dubna, osmiletých šestnáctého dubna. Náhradní termín, například pro děti, které onemocní, vypsal Cermat na čtrnáctý květen. Ředitelé mohou doplnit jednotné testy také vlastní zkouškou. Její termín je pro tento rok stanovený na období od dvaadvacátého do třicátého dubna.