Za zbytečné je považuje ředitel soukromé Bezpečnostně právní akademie Brno Ivo Machát. „Jsme poměrně specifická škola. U nás máme přijímačky i z tělocviku, součástí jsou psychologické testy a bereme ohled na vysvědčení z osmé a deváté třídy," uvedl. Dodal, že i se zavedením jednotných zkoušek bude trvat na tom, aby zůstalo i vše z jejich současné podoby.

Zbytečná a navíc drahá bude novinka podle Hany Vrankové, která má na starost přijímačky na střední školy technické a ekonomické v Olomoucké ulici. „Dostáváme spoustu přihlášek, nedovedu si představit, jak by jednotné zkoušky vypadaly. Pokud by byly na počítačích, máme na ně málo přístrojů. Také nelze srovnávat gymnázia a technické školy. Z praxe vím, jak to u nás chodí, a bylo by nejlepší, kdyby žádné přijímací zkoušky nebyly. Děti jsou stresované. Jedna dívka měla samé jedničky a zkoušku dělat nemusela, přesto si ji zkusila. Kvůli stresu by ji neudělala," řekla Vranková.

Jsou i školy, kde rozhodnutí ministra Chládka vítají. „Přes veškeré polemiky, které k této problematice jsou, si myslím, že jednotné testy pro všechny povedou k jasnější představě žáků a jejich rodičů, jaký typ středního vzdělávání si vybrat, jakou školu studovat. A to na základě jasných, předem daných parametrů," vysvětlil ředitel střední školy strojírenské a elektrotechnické v brněnské Trnkově ulici Roman Moliš.

Nebrání se ani zástupce ředitele z Gymnázia Křenová Brno Jan Kaplan. „Z pohledu gymnázií to může být dobré. Jednotné přijímačky odbourají určité taktizování škol, jak studenty získat, některé dokonce kvůli tomu přijímačky ruší. Žáci a rodiče si budou školu vybírat víc podle prestiže, tradice a kvality výuky," domnívá se.Pro zvětšení klikněte.

V názorech nejsou jednotní ani rodiče. „Za chvíli bude jedno, na jakou školu dítě půjde. Protože všechny budou úplně stejné od přijímaček až po maturitu," myslí si například Brňanka Eva Lukšová.

Martin Kopecký změnu vítá. „Líbí se mi, že všichni dostanou stejnou šanci. A ti, kdo na maturitu nemají, nebudou zabírat místo šikovnějším," tvrdí muž.

Testování nového způsobu přijímacího řízení začne v příštím roce. Od roku 2016 budou povinné na školách všech zřizovatelů, tedy nejen na veřejných, ale i na soukromých a církevních. „Vede nás k tomu řada důvodů. Jedním ze zásadních je rozdílná úroveň znalostí dětí, které vycházejí ze základních škol," řekl ministr s tím, že zkoušky se budou skládat z českého jazyka a matematiky.

Jednotná přijímací zkouška bude podle něj nutnou hranicí, aby dítě mohlo studovat střední školu s maturitou. „Ministerstvo nebude školám bránit, aby si podmínky zkoušek upravily třeba přidáním zkoušky z jiného předmětu," dodal Chládek.

Testy bude připravovat organizace Cermat. „Budou se skládat převážně z otevřených úloh. Nepůjde jen o zaškrtávání nabídnutých odpovědí," zdůraznil ředitel společnosti Jiří Zíka.

JANA VONDROVÁ

TEREZA KOLÁŘÍKOVÁ