Nákupy návštěvníkům zpříjemňuje cimbálová kapela Veronica. Lidé stojí kolem party muzikantů a kolébají se v rytmu hudby. Někteří si s muzikanty známé lidovky i zpívají. Nechybí jim přitom burčák nebo víno v ruce. „Já jsem tady vlastně náhodou, krátím si čas, než přijde kamarád. Mají tady ale dobrý burčák, takže jsem spokojený,“ směje se jeden z účastníků Václav Páral.

Návštěvníci si kromě čerstvých potravin, domácího jídla a pití odnesou i různé rady či tipy. Jak předejít angíně, aby nemocní nemuseli brát antibiotika, vysvětluje Diana Benšová z Ekostatku Vlkaneč. „Jakmile vás začne škrábat v krku, hned si uvařte heřmánkový čaj. Pomáhá i šalvěj nebo tymián. Nemoc se ale musí podchytit včas. Když se angína rozjede naplno, tak lékař už antibiotika nasadit musí,“ informuje zákazníky žena. Doma na farmě vyrábí bylinné sirupy proti nachlazení nebo domácí marmelády. Na stánku nabízí i třešňotelu, domácí nutellu s třešněmi.

Nový senátor za Brno Mikuláš Bek.
Novým senátorem je Bek. V souboji s Ostrým získal přes 72 procent hlasů

O svých produktech rádi vyprávějí i další prodejci. Například Lenka Heřmanová, která na stánku nabízí domácí sirupy a marmelády. Kromě angreštové či hroznové marmelády si lidé můžou koupit i malinovou s portským vínem nebo jahodovou s růžovým pepřem. „Vyrábíme z kvalitních surovin chutné produkty. Máme rádi stánkový prodej kvůli bližšímu kontaktu se zákazníky. Vyslechneme si tak jejich názory,“ říká Heřmanová.

Rozmanitost, kterou lidé nalézají v nabídce stánků i rozhovorech s prodejci si pochvaluje Věra Macová z Bratislavy. „S dcerou jsme si udělaly výlet do Brna, kde nás jarmark mile překvapil. Je tu spousta věcí, od jídla až po doplňky. My se teď zaměřujeme na burčák,“ vypráví s úsměvem návštěvnice.

Ilustrační foto
Neplodnost? Může za ni kouření i odsouvání mateřství