VYBERTE SI REGION

Jídlo v oceněné restauraci Koishi chystá japonský sushimaster

Brno – Nejlepší restaurace v republice sice zvenku na první pohled ničím zvláštním nezaujme, ale ten, kdo přijde až k výloze uvidí, jak za pultem připravuje japonský mistr přímo před zraky hostů sushi.

29.11.2012
SDÍLEJ:

Simona Elsnerová a Janko Martinkovič spolu se svým místrem na sushi Tadayoshi Ebinou.Foto: DENÍK/ Drahomír Stulír

Titul první restaurace v Maurerově výběru Grand restaurant převzal tým z Koishi Fish & Sushi Restaurant ve středu. Lidé mohou podnik navštívit v Údolní ulici.

Tadayoshi Ebina má na sobě tmavé oblečení se světlými znaky a zručně připravuje drobné kousky jídla. Nejdřív nabere do dlaně kus speciální rýže, kterou rozprostře po plátu mořské řasy. Dlaní rýži přitlačí a na konce plátu položí list salátu. „Dál tam pokládá čtyři druhy masa z mořských ryb a kousek avokáda," vysvětluje spolumajitelka restaurace Simona Elsnerová.

Když je vše připravené, Ebina jídlo stočí pomocí speciálního rolovátka. „Právě připravil takzvané sushi naruby. To znamená, že řasa je vevnitř a rýže venku," říká Elsnerová.

V Japonsku je obvyklejší typ, ve kterém je rýže uvnitř. Evropané a Američané ale nejsou na chuť mořské řasy příliš zvyklí a proto někdy dávají přednost obrácenému, takzvanému kalifornskému typu.

Zatímco mistr dokončuje sushi, vrchní číšník Miroslav Švec prostírá látkový ubrousek a připravuje hranaté mělké talíře. „Do malých misek si host může nalít sojovou omáčku," popisuje Švec. Pak na velkém talíři přináší japonský pokrm. Hosté mají na výběr, buď použijí hůlky nebo příbor. „Ale Tadayoshi nerad vidí, když lidé sushi krájí," směje se Elsnerová. Jednotlivá sousta se prokládájí tence nakrájenou bílou ředkví nebo plátky naloženého zázvoru.

V Koishi se nají i návštěvníci, kteří si na syrové maso netroufají. Tým kuchařů pod vedením Petra Fučíka připravuje moderní evropskou kuchyni. Podle spolumajitelky je počet hostů, kteří si dávají sushi a těch, kteří raději něco obvyklejšího, vyrovnaný.

Koishi se v první desítce restaurací v Mauererově výběru umístilo už potřetí. Pamětní talíře jsou v restauraci vystavené na zdi za barovým pultem. „Už tam nemáme místo, tak asi všechna ocenění přemístíme na sloup vedle baru," říká Elsnerová.

ROZHOVOR S MAJITELI RESTAURACE KOISHI ČTĚTE V PÁTEČNÍM VYDÁNÍ BRNĚNSKÉHO DENÍKU ROVNOST

Autor: Kateřina Foltánková

29.11.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

Českým vojákům poslala sušenky i polévky

Brno - Dominika Borková před pár týdny zašla na poštu a poslala balík. Na tom by nebylo nic zvláštního, kdyby zásilka nemířila na leteckou základnu Bagrám v Afghánistánu. „Rozhodla jsem se podpořit české vojáky na zahraniční misi a zároveň jim připomenout, že na ně doma myslíme," vysvětluje mladá žena svoji motivaci.

Richard Müller v Brně: nová deska i šansony

Brno – V září vydal nové album a ještě za čerstva s ním vyrazil na koncertní šňůru po českých a moravských městech. V úterý večer se slovenský zpěvák Richard Müller vrací na prkna brněnského Janáčkova divadla, aby zde završil své tříměsíční „To nejlepší" turné.

OBRAZEM: Lucie Bílá a její hosté vystoupili v Brně

Brno – Na poklidnou vánoční atmosféru se mohli lidé naladit v pondělí večer v brněnské hale Vodova. Se svým slavnostním vánočním koncertem tam vystoupila Lucie Bílá. Zpěvačku doprovázela kapela Petra Maláska a nechyběli ani hosté.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies