VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Jídlo v oceněné restauraci Koishi chystá japonský sushimaster

Brno – Nejlepší restaurace v republice sice zvenku na první pohled ničím zvláštním nezaujme, ale ten, kdo přijde až k výloze uvidí, jak za pultem připravuje japonský mistr přímo před zraky hostů sushi.

29.11.2012
SDÍLEJ:

Simona Elsnerová a Janko Martinkovič spolu se svým místrem na sushi Tadayoshi Ebinou.Foto: DENÍK/ Drahomír Stulír

Titul první restaurace v Maurerově výběru Grand restaurant převzal tým z Koishi Fish & Sushi Restaurant ve středu. Lidé mohou podnik navštívit v Údolní ulici.

Tadayoshi Ebina má na sobě tmavé oblečení se světlými znaky a zručně připravuje drobné kousky jídla. Nejdřív nabere do dlaně kus speciální rýže, kterou rozprostře po plátu mořské řasy. Dlaní rýži přitlačí a na konce plátu položí list salátu. „Dál tam pokládá čtyři druhy masa z mořských ryb a kousek avokáda," vysvětluje spolumajitelka restaurace Simona Elsnerová.

Když je vše připravené, Ebina jídlo stočí pomocí speciálního rolovátka. „Právě připravil takzvané sushi naruby. To znamená, že řasa je vevnitř a rýže venku," říká Elsnerová.

V Japonsku je obvyklejší typ, ve kterém je rýže uvnitř. Evropané a Američané ale nejsou na chuť mořské řasy příliš zvyklí a proto někdy dávají přednost obrácenému, takzvanému kalifornskému typu.

Zatímco mistr dokončuje sushi, vrchní číšník Miroslav Švec prostírá látkový ubrousek a připravuje hranaté mělké talíře. „Do malých misek si host může nalít sojovou omáčku," popisuje Švec. Pak na velkém talíři přináší japonský pokrm. Hosté mají na výběr, buď použijí hůlky nebo příbor. „Ale Tadayoshi nerad vidí, když lidé sushi krájí," směje se Elsnerová. Jednotlivá sousta se prokládájí tence nakrájenou bílou ředkví nebo plátky naloženého zázvoru.

V Koishi se nají i návštěvníci, kteří si na syrové maso netroufají. Tým kuchařů pod vedením Petra Fučíka připravuje moderní evropskou kuchyni. Podle spolumajitelky je počet hostů, kteří si dávají sushi a těch, kteří raději něco obvyklejšího, vyrovnaný.

Koishi se v první desítce restaurací v Mauererově výběru umístilo už potřetí. Pamětní talíře jsou v restauraci vystavené na zdi za barovým pultem. „Už tam nemáme místo, tak asi všechna ocenění přemístíme na sloup vedle baru," říká Elsnerová.

ROZHOVOR S MAJITELI RESTAURACE KOISHI ČTĚTE V PÁTEČNÍM VYDÁNÍ BRNĚNSKÉHO DENÍKU ROVNOST

Autor: Kateřina Foltánková

29.11.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Archeopark Pavlov. Ilustrační foto.

Soutěžilo muzeum i studio televize. Kraj rozdával ceny za stavby

Při dopravní nehodě před třemi lety přišel Aleš Eger o pravou nohu. Ve čtvrtek o svých zkušenostech vyprávěl na Integrované střední škole automobilové v Brně na akci pro nezkušené a začínající řidiče Jezdím cool.
5

Přišel o nohu a nechtěl, aby ho zachránili. Svůj příběh říká začínajícím řidičům

Děti neponižuji. Nabádali je proti mně, oponuje učitelka. Někteří rodiče ji hájí

Brno - Po stížnosti rodičů na učitelku základní školy Labská se Brněnskému deníku Rovnost ozvali jiní, kteří ji naopak hájí. Pochybení odmítá i dotyčná vyučující.

Největší obavy důchodců? O zdraví i z migrantů, ukázal dlouholetý výzkum

Brno – Jak vnímají lidé odchod do důchodu a z čeho mají největší starosti? Na podobné otázky i mnoho dalších hledali odpověď výzkumníci z Provozně ekonomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně. Několik let analyzovali pomocí dat z evropských šetření, dotazníků i hloubkových rozhovorů kvalitu života českých důchodců. Ve středu představili výsledky.

Bez přepychových přístrojů. Polní nemocnice přibližuje práci Lékařů bez hranic

Brno – Jak chutná roztok proti choleře, proč mají podvyživené děti nafouklá břicha nebo jak se chirurgům operuje ve válkách, mohou lidé zjistit od čtvrtka 27. dubna až do středy 3. května na brněnském náměstí Svobody. Začala tam totiž výstava s názvem Polní nemocnice Lékařů bez hranic.

AKTUALIZOVÁNO

První vertikální farma. Firma vypěstuje ekologické saláty v patrech nad sebou

Břeclav - Břeclavská Fosfa bude historicky první v republice, která vypěstuje zeleninu uvnitř speciální budovy. V takzvané vertikální farmě porostou saláty bez pesticidů a chemikálií.

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies